Index Vakbarát Hírportál

Armstrong: Ha újrakezdeném, ugyanúgy csalnék

2015.01.26. 20:18

Exkluzív interjút adott Lance Armstrong a BBC-nek, melyben arról beszélt Dan Roannal, hogy ha visszavinnék 1995-be, akkor ugyanúgy doppingolna, mint azt 20 évvel ezelőtt tette, hiszen akkor ez teljesen elfogadott volt, ám a mai, 2015-ös világban „már másképp csinálná, most ugyanis már nincs erre szükség szerinte.

Amrstrong, aki először adott tévés interjút, amióta Oprah Winfrey-nek mindent bevallott, azt mondta, hogy az oprah-s szereplése óta nagyon megváltozott az élete, addig 100 mérföld per órás sebességgel élt meg mindent, most viszont csak 10-zel pörög. A dopping beismerése ellenére továbbra is hétszeres Tour de France-győztesnek érzi magát, és állítja, hogy 2009-ben és 2010-ben teljesen tiszta volt.

Persze, hogy szeretnék visszatérni a nyilvánosság elé, de nem az számít, hogy én mit mondok, hanem hogy az emberek mit gondolnak” – vélekedett.

A 20 évvel ezelőtti időkről azt mondta, hogy amikor ő, a csapata, illetve a teljes mezőny a dopping mellett döntött, az rossz döntés volt egy nem tökéletes időben, de ő nem tud eltekinteni a pozitív hatásoktól sem: "a Trek 100 millió dollár helyett 1 milliárdnyi bringát adott el, mi pedig a semmi helyett 500 millió dollárt gyűjtöttünk a rák elleni harcra. Ezt, azt hiszem, senki nem akarja elvenni.”

Az elvett győzelmeit viszont kiosztaná a mögötte helyezést elérőknek, mert meglátása szerint az első és a második világháború szünetei után úgy tűnik, mintha a tőle elvett címek idején is háború zajlott volna a világban, ezért nem született győztes.

A visszatérésről pedig továbbra sem tett le, már kétszer is beszélt az UCI Független Reformbizottságával eltiltása csökkentése miatt, és reméli, hogy egyszer, valamilyen formában még sportolhat versenyszerűen. Jogi ügyeiről viszont nem szívesen beszélt az angol csatornának, így nem árult el semmit korábbi csapata, a US Postal Service ellen 40 millió dolláros csalás miatt indított eljárásról sem.

A BBC január 29-én adja le a teljes, 30 perces műsort.



Rovatok