Index Vakbarát Hírportál

Armstrongot nem tarthatjuk lakat alatt

2015.03.17. 14:31

Lance Armstrong azt tervezi, hogy a 2015-ös Tour de France néhány szakaszát egy adománygyűjtő körút keretében végigtekeri. Az örökre eltiltott kerékpáros ötletéért sokan nem lelkesednek.

Armstrongot a Crystal Palace egykori futballistája, Geoff Thomas kereste meg, hogy csatlakozzon alapítványa adománygyűjtéséhez. Thomas a Tour-mezőny előtt egy nappal teljesíti a szakaszokat, hogy egy rákalapítványnak gyűjtsön pénzt. A futballista még Texasba is elment, hogy meggyőzze Armstrongot, szálljon be néhány etapra. Thomas szerint nem kell azzal törődni, hogy mit tett korábban Armstrong, elég az, hogy most jó ügyet szolgál.

A nagy csapatok azonban nem annyira örülnek a hét Tour-győzelmétől megfosztott bringás lépésének. „Elég hülyén próbál marketinget csinálni magának. Ha a Tour de France közeleg, egyszer csak előlépnek emberek a sötétből és megpróbálják magukat népszerűsíteni" – mondta Doug Ryder, az MTN-Qhubeka vezetője. A Sky-vezér Dave Brailsford is úgy nyilatkozott, hogy Armstrong már éppen elég kárt okozott így is.

„Nagyszerű, amit a rák ellen tesz, de miért a Tour de France-ot használja ehhez? Annyi más lehetősége lenne. Hagyja már, hogy mások csillogjanak és kiélvezzék a rájut vetődő fényt a Touron, megvoltak az ő napjai is, tette, amit tett, maga választhatott, hogy mit csináljon. De most már lépjünk tovább" – mondta Marc Reef, a Giant-Alpecin edzője.

Mások megértőbbek. „Mindannyian szabadok vagyunk, azt teszünk, amit akarunk. Szerintem túl nagy figyelmet szentelünk ennek az ügynek, nagyobbat, mint amit Armstrong akarna. Ő már megfizetett mindenért, de nem tarthatjuk lakat alatt otthon, mintha börtöncellában lenne. Talán Thomasnak kellett volna nem bevonnia" – nyilatkozta a BMC menedzsere, Valerio Piva.

„A szívéből jótékonykodik, nincs ezzel semmi bajom. Ha a Touron vagyok, nem igazán érdekel, mi zajlik körülötte. Ha jótékonykodik, és felhívja a figyelmet, az jó a alapítványnak és a rák ellen. Mi mást csinálhatna még az életében?" – mondta Steven de Jongh a Tinkoff-Saxótól.



Rovatok