Index Vakbarát Hírportál

Contador nyugalommal tűrte, hogy jól lehagyják

2015.05.29. 17:12

Fabio Aru nyerte a Giro d'Italia hosszú hegyi szakaszát. Alberto Contador nagyon taktikusan versenyezve tartotta meg az első helyet, még ha veszített is előnyéből.

236 kilométer hosszú, kíméletlen szakasz került a Giro pénteki programjába. Az 55 kilométernyi hegymenetben három első kategóriás emelkedőt kellett leküzdeni. Az első kemény kaptató 150 kilométer után jött, de odáig sem pihent a mezőny. Az első órában körülbelül 50 kilométeres átlagot hajtottak Contadorék, ezért nem is tudott sokáig senki megszökni.

Negyven kilométernél kilencen lógtak meg, de később már csak öten maradtak elöl, Kocsetkov (Katyusa), Kirjenka (Sky), Giovanni Visconti (Movistar), Marek Rutkiewicz (CCC) és Chaves (Orica) tempózott két-három perccel a mezőny előtt. A Saint Pantaleonra menet azonban szétesett ez az sor is. Visconti bírta a legjobban a hegymenetet, mögötte Kocsetkov majd Kirjenka haladt.

A főmezőnyben az Astana diktálta a tempót, ezúttal sem akartak Landáék pihenőt engedélyezni a favoritoknak, és nagyon úgy tűnt, rámennek a szakaszgyőzelemre. A Cerviniára menet aztán meg is kezdték az akciózást. Az Astanából Aru és Landa robbantott, és csak három bringás, Ryder Hesjedal, Kruijswijk (LottoNL) és Contador tudott velük menni.

Hesjedal továbbment, tíz másodperces előnyt harcolt ki. Majd Aru is megindult. Contador nem törődött vele, csak az összetett második Landára figyelt. Aru utolérte Hesjedalt, majd kis utazás után továbbment, jó ritmusban, sok erőt mozgosítva haladt a csúcs felé.  Négy kilométer alatt már több mint egy percet adott Contadoréknak. A rózsaszín trikós továbbra sem erőlködött, alighanem már a szombati szakaszra tartalékolt.

Aru fanatikusan végighajtotta a szakaszt, és 27 másodperccel megnyerte Hesjedal előtt. A harmadik helyen az erőre kapó, Contador csoportját ott hagyó Rigoberto Uran futott be. Contador és Landa 1 perc 18 másodpercet kapott Arútól, aki a harmadik helyről így feljött a másodikra.

Eredmények:

19. szakasz, Gravellona Toce–Cervinia 236 km

1. Fabio Aru (olasz, Astana) 6:24:13
2. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin-Cannondale) + 28 mp
3. Rigoberto Urán (Etixx-Quick Step) +1:10

Összetett:
1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 78:48:40
2. Fabio Aru (olasz, Astana) +4:37
3. Mikel Landa (spanyol, Astana) +5:15



Rovatok