Index Vakbarát Hírportál

Contador a Giro-Tour-dupláért, három nagyvad küzd ellene

2015.07.04. 12:04

Minden idők egyik legnagyszerűbb versenyére van kilátás a Tour de France-on. A sárga trikóért négy potenciális győztes megy, hárman, Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali korábban már nyertek is Tourt, Nairo Quintanának ugyan csak második helye van a francia körversenyről, de tavalyi Giro d'Italia-győzelmével bizonyította, számolni kell vele.

Hogy ki, milyen jó időfutam menő, az most nem sokat számít, a 102. Tour egyértelműen a hegyekben dőlhet el.

Persze csak akkor, ha odáig eljutnak a favoritok. Tavaly Quintanán kívül elindult a három nagy,  de bukás és sérülés miatt Froome már az ötödik, Contador a tizedik szakaszon kiszállt. Idén is csak akkor lehet nagy küzdelem, ha mind a négy kerékpáros az utolsó etapig nyeregben marad.

Örök és az unalomig ismételt igazság, hogy a Tourt az első napokban megnyerni nem, csak elveszíteni lehet. A mezőny mindig nagyon feszült az első héten, és minden szakasz tartogathat meglepetést.

Froome úgy véli, hogy 

az első kilenc szakasz olyan lesz, mintha mindennap tekernének egy tavaszi klasszikust.

A Hollandiából induló, Belgiumot is érintő Touron valóban lesz minden, ami a klasszikusokra emlékeztet: szeles szakasz, kockakövek és meredek, falakként tornyosuló rövid kaptatók. Nem véletlenül indult el Froome is a Fléche Wallonon, kipróbálta, milyen a legendás Muur de Huyon tekerni.

Csapata, a Sky is sorsdöntőnek érzi a Tour első harmadát, Froome mellé a klasszikusokon kipróbált és sikeres kerékpárosokat (Ian Stannard, Geraint Thomas) neveztek. A hegyeken pedig Richie Portrera, Leopold Königre és Poel Wautersra számíthat leginkább a Sky kapitánya, aki három hete a Critérium du Dauphiné megnyerésével és két szakaszgyőzelmével jelezte, jó formában érkezik a Tourra.

Contador a duplázásra hajt

A Tour számokban

21 szakasz, 3360 kilométer
9 sík szakasz, 7 hegyi szakasz 5 hegyi befutóval, 3 dombos szakasz, 1-1 időfutam és csapatidőfutam
20 000 - ennyi tűzoltó, rendőr, csendőr biztosítja a Tourt, idén nagyobb erőkkel készülnek a terrorelhárításra is
2 030 150 eurónyi pénzdíjat osztanak ki a versenyen
41 éves a verseny legidősebb indulója, Matteo Tosattónak ez lesz a 32. háromhetese
42,8 km a két időfutam távja összesítve, 1933 óta sosem volt ilyen kevés időfutam kilométer

2,250 méter magas az idei legnagyobb hegy ,a Col d'Allos

Ezt nem mondhatja el magáról Contador, saját bevallása szerint sincs olyan állapotban, mint tavaly.

A spanyol nagy tettre készül, a Giro d'Italia után a Tourt is meg akarja nyerni az idén. Ez utoljára Marco Pantaninak sikerült 1998-ban. Contadornak alig több mint egy hónapja volt a Giro után regenerálódnia, és megtartania a versenyformáját.

2011-ben próbálkozott a duplázással, de a Giro-győzelem után a Touron csak egy ötödik hely jutott neki. „A 2015-ös Giróra és Tourra úgy tekintek, hogy egy győzelmet érnek, és nem két különbözőt. Az útvonal a hegyek szempontjából a legnehezebb az eddig Tourjaimat tekintve, az első kilenc napból is hat nagyon kemény lesz. Végig stabil teljesítményt kell nyújtani, ez lesz a kulcs” – mondta Contador, aki egy kisebb verseny megnyerése, a Route du Sud után jön a Tourra.

Ami mindenképpen előny számára, hogy a négy topfavorit közül neki van a legtöbb tapasztalata a háromhetes körversenyeken, de hogy fizikailag képes lesz-e végig magas szinten teljesíteni, az a kérdéses.

A Girón nagy kedvvel versenyzett, lehetetlennek tűnő helyzetből is előnyt hozott össze, bátran akciózott, de az utolsó napokban kisebb krízisen ment át. Ilyen formaingadozást nem engedhet meg magának a Touron. A Tinkoff-Saxóban is szupererős sort raktak össze, Ivan Basso, Roman Kreuziger, a tavalyi hegyi pontverseny győztese, Rafael Majka és a zseniális taktikus, Michael Rogers segíthetnek legtöbbet.

A címvédő a sötét ló

Vincenzo Nibali a múlt hét végéig még versenyt sem nyert idén, de ez nála nem jelent semmit, tavaly is ugyanígy jött a Tourra, a háromhetesre hegyezte ki tökéletesen a formáját, hogy aztán vagány és technikás versenyzéssel megszerezze a sárga trikót.

Nibali nem az a típusú versenyző, aki csak az emelkedőkre hagyná, hogy ott dőljön el a Tour.

Nem lenne meglepetés, ha már az első héten agresszívan, sokat támadva versenyezne. Talán ő a leggyengébb hegyi menő a négyesből, minden másodperc előny jól jöhet neki, mire jönnek az igazi hegyek. Az Asztana mögé is igyekezett jó csapatot pakolni, legfontosabb embere, a saját jogán is az összetett top tízére pályázó Jakob Fuglsang lesz, de Tanel Kangertre és a rutinos Michele Scarponira is számíthat az emelkedőkön.

Ha három hetet nem bír ki tv előtt

Nem érdemes lemaradni a Tour egyetlen szakaszáról se, mert bárhol, bármi történhet, ami a verseny végkimenetlét is meghatározza, de néhány etapot feltétlenül ajánlunk. Mindjárt az elsőt (július 4.), az uttrechti 13,8 kilométeres egyéni időfutamot. Már itt kialakulhatnak olyan különbségek, amelyek meghatározzák a további küzdelmeket. A negyedik etap (július 6.) a Párizs-Roubaix-ről ismerős kockaköves részeket tartalmaz, szinte garantáltak a bukások és defektek, amelyek megkeverhetik a sorrendet. Ráadásul ez lesz a Tour leghosszabb (223,5 km) szakasza. A kilencedik etapon (július 12.) a csapatidőfutam írhatja át az összetettet. A következő szakaszon (július 14.) először jön el az igazság órája, az első hegyi befutós szakaszon, kiderül, ki milyen formában van. A 12. etapon (július 16.) a Pireneusok négy csúcsát másszák meg a bringások, 4500 méternyi szintemelkedést győznek le, tökéletesen alkalmas arra, hogy fárasszák egymást a favoritok. A Tour végére (július 24-25.) is marad két durva szakasz az Alpokban, a legendás Alpe d’Huez-re is felteker a mezőny több tízezernyi őrjöngő szurkoló között, már csak ezért is érdemes megnézni. (Magyarországon a Eurosport közvetíti a Tourt.)

Történelmet írhat a kolumbiai hegyi menő

Mintha csak Nairo Quintanának akartak volna kedvezni a szervezők, az idei Touron csak egyetlen egyéni időfutam van, az sem hosszú, így a kolumbiai hegyi menőnek óriási esélye van a sárga trikó megszerzésére.

A négyesből ő bírja legjobban az emelkedőket. Tavasszal a Tirreno-Adriatico összetett győzelmével indított, majd több tavaszi klasszikust is teljesített, hogy a Tour első hetére gyűjtsön tapasztalatokat. Pontosan nem tudni, milyen formában van, a Route de Sud-ön nem vállalta fel az éles versenyt Contadorral. Quintana hetekig otthon, a kolumbiai hegyekben készült. Nibali be is szólt neki, gyanúsnak – értsd biztosan a doppingellenőrök elől bujkál – találta eltűnését.

A kolumbiai nagyon erős lehet fizikailag, de mentálisan is fel kell tudnia venni a harcot a nála tapasztaltabb ellenfeleivel. A csapatkapitányi szerepet még mindig tanulja, de a minden trükköt ismerő Alejandro Valverde sokat segíthet neki.

A csapatidőfutamban pedig az egyórás rekordot kis ideig tartó Alex Dowsett és az olasz bajnok Adriano Malori diktálhat neki jó tempót, hogy minimalizálja a hátrányát. Quintanának óriási motivációt adhat, hogy a Tourok történetében nemcsak az első kolumbiai, hanem az első latin-amerikai győztes lehet.

A Tour programja

július  4.,  1. szakasz: Utrecht, 13,8 km, egyéni időfutam
július  5.,  2. szakasz: Utrecht-Zelande, 166 km
július  6.,  3. szakasz: Anvers-Huy, 159,5 km
július  7.,  4. szakasz: Seraing-Cambrai, 223,5 km
július  8.,  5. szakasz: Arras-Amiens Metropole, 189,5 km
július  9.,  6. szakasz: Abbeville-Le Harve, 191,5 km
július 10.,  7. szakasz: Livarot-Fougeres, 190,5 km
július 11.,  8. szakasz: Rennes-Mur de Bretagne, 181,5 km
július 12.,  9. szakasz: Vannes-Plumelec, 28 km, csapat időfutam
július 14., 10. szakasz: Tarbes–La Pierre Saint Martin, 167 km, hegyi befutó
július 15., 11. szakasz: Pau–Cauterets, 188 km
július 16., 12. szakasz: Lannemezan–Plateau de Beille, 195 km, hegyi befutó
július 17., 13. szakasz: Muret–Rodez, 198,5 km
július 18., 14. szakasz: Rodez–Mende, 178,5 km, hegyi befutó
július 19., 15. szakasz: Mende–Valence, 183 km
július 20., 16. szakasz: Bourg-de-Péage – Gap, 201 km
július 22., 17. szakasz: Digne-les-Bains – Pra Loup, 161 km, hegyi befutó
július 23., 18. szakasz: Gap – Saint-Jean-de-Maurienne, 186,5 km
július 24., 19. szakasz: Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire-Les Sybelles, 138 km, hegyi befutó
július 25., 20. szakasz: Modane–Alpe d'Huez, 110,5 km, hegyi befutó
július 26., 21. szakasz: Sevres-Párizs (Champs-Élysées), 109,5 km

Kismesterek nagy tervekkel

A négy nagy favoriton kívül persze még sokan fognak tülekedni a dobogóért. A mindig esélyesként induló, de a Grand Tour-győzelmekről rendre lemaradó Joaquim Rodrigueznek (Katyusa) éppen az lehet a szerencséje, hogy rá kevesebb figyelmet fordítanak.

A franciák tavaly elvitték a második és harmadik helyet, nagy meglepetés lenne, ha újra sikerülne nekik, de Jean-Christophe Peraud (Ag2R) és Thibaut Pinot (FDJ) újra megpróbálja. A tavalyi ötödik Tejay van Garderen (BMC) is jó formába lendült, vele is számolni kell, ahogy a holland Bauke Mollemával (Trek) is.

Cavendish újra nyeregben lehet

A sprinterek különversenyében a zöld trikóért is nagy csata várható. A tavalyi zöld trikós, Peter Sagan az indulók között van, de már előre lemondott az ismétlésről. A szlovák sprinternek az elsődleges feladata az, hogy csapattársáért, Alberto Contadorért dolgozzon. Egy-két szakaszra így is rámehet, de csak magára számíthat.

A trikó legnagyobb favoritja, a korábbi Tourjain már 25 szakaszt nyerő Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) Alexander Kristoff-fal vívhat majd nagy csatát. A katyusás kerékpáros tavaly két szakaszt behúzott, tavasszal pedig lenyűgöző kampányt produkált, a szezoban már 18 győzelemnél jár.

Michael Matthews (Orica GreenEdge) Girón már nyert két szakaszt, Touron most teheti meg először az elsősorban síkon nagyon gyors sprinter, de a kisebb emelkedők sem hozzák zavarba, ahogy azt Amstel Gold Race-en elért harmadik helye is bizonyítja. Kristoff mellett a tavasz sztárja John Degenkolb (Giant-Alpecin) volt, a német bringás két klasszikust is behúzott, és jelezte, nemcsak mezőnyhajrában tud pontokat gyűjteni, de nehezebb terepen is megállja a helyét. A németek még André Greipelben is bízhatnak. A Lotto kerékpárosa eddig minden Tourján behúzott egy szakaszgyőzelmet.



Rovatok