Index Vakbarát Hírportál

A részegeket hazaküldték, jöhet a pokoli Vuelta

2015.08.22. 15:11

Ugyan a Vuelta a Espana címvédője, Alberto Contador nem indul a szombaton, de nélküle is iszonyú erős mezőny harcol majd három héten át a piros trikóért. Az idei Tour de France első négy helyezettje újra megküzdhet egymással.

A Vuelta sokszor csak amolyan spanyol háziverseny volt, de az utóbbi években megnőtt a presztízse, sok jó kerékpáros is bevállalja alig egy hónappal a Tour de France után. A spanyol körön éppen az dönthet, hogy ki hogyan tudott regenerálódni ez idő alatt.

A Tour-győztes Chris Froome-nak előzetesen nem szerepelt a versenyprogramjában a Vuelta, de úgy döntött, hogy bevállalja. Nem csak egyszerűen végig akar menni rajta, most is ő lesz a Sky kapitánya, érte fog dolgozni csapata. Háromszor már indult korábban a Vueltán, egy negyedik és két második helye van, tavaly Alberto Contadorral csatázott, miután mindketten kiestek a Tourról. Froome az idei francia körön az első hegyi szakaszon sokkolta a mezőnyt, de a harmadik héten érezhetően fáradtabban mozgott. Nála is nagy kérdés, mennyi maradt benne. Ahogy megszokhattuk, a Vuelta kegyetlen útvonalon halad. A kiírásban mind a kilenc hegyi befutó új, rövid, meredek emelkedőkön dönthetik el az összetettet a bringások. Froome-nak ezeken a kaptatókon is bizonyítania kell. Hogy kik ellen?

Elsőként a Tour második és harmadik helyezettje veszélyeztetheti. Nairo Quintana és Alejandro Valverde nagyott versenyzett Franciaországban, bebizonyították, hogy egy csapatban (Movistar) is megférhet egymással két kapitány. Taktikájuk és erőnlétük tökéletes volt a dobogó biztosításához, de talán pont túlzott óvatosságuk miatt nem került Froome számára ijesztő helyzetbe. A Vueltán talán a bevállalósabb versenyzés és egyikük beáldozása hozhat sikert és piros trikót.

A Movistar bivalyerős, de az Astana sora még félelmetesebb,

a Touron negyedik, a korábban már szintén Vuelta-győztes Vincenzo Nibali mellett a Giro d'Italia másodikja és harmadikja, Fabio Aru és Mikel Landa is ott teker majd. Mindannyian saját jogukon is lehetnének első számú versenyzők, és éppen emiatt lehet kiszámíthatatlan a taktikájuk. A Girón Aru és Landa Contadort is megrogyasztotta, etapokat nyerve, miközben hol egyikük, hol másikuk tűnt az Astana kapitányának. Nibalinak pocsékul kezdődött a Tour, de a harmadik héten már ő is topformába került, és ezt egy hegyi befutós győzelemmel is jelezte. Talán benne is a legnagyobb a bizonyítási vágy.

Tejay van Garderen (BMC) is vigasztalódni jött a Vueltára, a Tourt harmadik helyről volt kénytelen feladni, az amerikai nem az a típusú versenyző, aki mozgatná a mezőnyt, de elég szívós ahhoz, hogy tapadjon az éllovasokra. Ő a 17. szakaszon, a 38,7 kilométeres időfutamon is sokat hozhat. de hogy dobogó közelében legyen, ahhoz túl kell élnie jó pár hegyet.

Egy kicsit ittak is

A katyusás Joaquim Rodriguez minden háromhetesen újra és újra megpróbálja, de a győzelem sosem jött össze neki, csak dobogós helyek. A Touron idén nem erőlködött az összetettért, de két szakaszgyőzelme bizonyította, a rövid, meredek emelkedőkön még mindig nagyon robbanékony. A csapata túl nyugodtan nem készülhet a Vueltára, mert szinte mindennap jut botrány a Katyusának. Giampaolo Carusót korábbi EPO-ügye miatt tiltották el. A helyére Jurij Trofimovot nevezték volna, de az oroszt meg azért léptették vissza, mert a riói olimpia tesztversenye után a repülőtéren részeg volt, nem is egyedül, hanem katyusás társával, Jegor Szilinnel. Helyükre Tiago Machado és Gatis Smukulis ugrik be.

El sem kezdődött a verseny, máris botrány van

A Vuelta lehetetlen helyzetbe került, kényszerűségből olyan 21 szakaszos verseny lesz, amely 20 etapon dől el. Szombaton egy 7,4 kilométeres csapatidőfutammal kezdődik a verseny, de biztonsági okokból ennek a szakasznak az eredménye nem számít bele az összetettbe, bár vasárnap a piros trikót megkapja a leggyorsabb csapat első bringása. A kerékpárosok a csütörtöki pályabejáráson szembesültek azzal, hogy a tengerparti Marbellában ötvenes tempóval, mély homokon, nemrég ácsolt fahídon és ideiglenesen lerakott műanyag burkolaton is tekerniük kell. Óriási volt a felháborodás, a versenyzők posztjai elárasztották a közösségi médiát, nem hitték el, hogy ilyen körülmények között kockáztatniuk kell. A szervezőket végül meggyőzték, hogy a bringások biztonsága fontosabb, mint egy balesetekkel tűzdelt start.

A Vuelta programja

augusztus 22., 1. szakasz: Puerto Banús-Marbella, 7,4 km, csapat időfutam
augusztus 23., 2. szakasz: Alhaurín de la Torre-Caminito del Rey, 158,7 km  
augusztus 24., 3. szakasz: Mijas-Málaga 158,4 km  
augusztus 25., 4. szakasz: Estepona - Vejer de la Frontera, 209,6 km  
augusztus 26., 5. szakasz: Rota - Alcalá de Guadáira, 167,3 km
augusztus 27., 6. szakasz: Córdoba-Sierra de Cazorla, 200,3 km  
augusztus 28., 7. szakasz: Jódar-La Alpujarra, 191,1 km  
augusztus 29., 8. szakasz: Puebla de Don Fadrique - Murcia, 182,5 km  
augusztus 30., 9. szakasz: Torrevieja-Cumbre del Sol, 168,3 km
augusztus 31., 10. szakasz: Valencia-Castellón, 146,6 km  
szeptember 1., szünnap
szeptember 2., 11. szakasz: Andorra-Cortals d'Encamp, 138 km
szeptember 3., 12. szakasz: Andorra-Lleida, 173 km
szeptember 4., 13. szakasz: Catalayud-Tarazona, 178 km
szeptember 5., 14. szakasz: Vitoria-Fuente del Chivo, 215 km
szeptember 6., 15. szakasz: Comillas-Sotres, 175,8 km
szeptember 7., 16. szakasz: Luarca-Ermita del Alba, 185 km
szeptember 8., szünnap
szeptember 9., 17. szakasz: Burgos és környéke, 38,7 km, egyéni időfutam  
szeptember 10., 18. szakasz: Roa de Duero-Riaza, 204 km
szeptember 11., 19. szakasz: Medina del Campo-Avila, 185,8 km  
szeptember 12., 20. szakasz: San Lorenzo de El Escorial-Cercedilla, 175,8 km
szeptember 13., 21. szakasz: Alcalá de Henares-Madrid, 98,8 km


Rovatok