Index Vakbarát Hírportál

Lefagyott, mikor rájött, nem is ő nyert

2016.03.24. 08:17

A belgiumi Dwars door Vlaanderen veszélyben volt, felmerült, hogy a brüsszeli robbantásos merényletek után meg sem rendezik a kerékpárversenyt, de végül úgy döntöttek, nem halasztják el. A befutó érdekesen alakult, nem az nyert, aki először ünnepelt.

A keddi merényletek után felmerült, hogy törlik a kiemelt kategóriás versenyt. A szervezők további támadásoktól is tarthattak, de egyszerű logisztikai bajok miatt is elmaradhatott volna a futam. Fennállt a veszélye, hogy nem kapnak elég rendőrt az útvonal biztosítására. Ez a probléma elhárult, igaz a nevezetteknél csak kevesebben indultak, mert a lezárt repülőtér miatt nem tudtak eljutni a verseny helyszínére.

A 200 kilométeres táv már egyértelműen a nagy tavaszi klasszikusokra hangol, macskaköves részek és rövid, meredek emelkedők is tűzdelték az útvonalat. Az utolsó tíz kilométeren Greg Van Avermaet (BMC) indított támadást, de nem jött össze a szólója. Vezetett ugyan 15 másodperccel is a mezőnyből megmaradt kisebb csoport előtt, de Niki Terpstra diktálásával a céltól háromszáz méterre megfogták a belga kerékpárost.

Ezután már a sprinterek jöttek elő, és célfotóval Jens Debusschere nyert. Egy pillanatra azonban Bryan Coquard (Direct Energie) hitte magáról, hogy győzött. „Gaviria nagyon hosszú hajrát nyitott, de egy kicsit elmerevedett. Én 150 méterre a céltól indítottam a sprintet. Láttam Theunst a jobb oldalamon, és már a verseny győzteseként láttam magamat. Bedobtam a kerékpáromat, és már kész voltam emelni a kezemet, de az utolsó pillanatban észrevettem, hogy Debusschere lekerült" – idézte a Cyclingnews a francia bringást.



Rovatok