Index Vakbarát Hírportál

Végtelenül dörzsölt taktika és önfeláldozás döntött a Girón

2016.05.26. 17:37

Az idei Giro d'Italia leghosszabb, 18. szakaszát Matteo Trentin (Etixx-QuickStep) nyerte. Szökés végén jól időzített támadással meglepte az élen álló Moreno Mosert. Azt is ügyesen kihasználta, hogy Moser csapattársától tartott.

A Giro szerdai szakaszát is pimasz és nagyszerűen végigvitt taktika döntötte el, aztán csütörtökön is mestermunkával és önfeláldozással szerezte meg a győzelmet az Etixx csapata.

A 244 kilométeres etap végére már a szökevénycsoport is szétrázódott. Úgy tűnt, hogy Moser (Cannondale) és Gianluca Brambilla (Etixx) között dől el az első hely. Az utolsó kilométeren Moser tempózott elől, Brambilla indíthatta volna meg kedvezőbb helyzetből a sprintet, de kivárt. Észrevette, hogy az emelkedőn tőlük leszakadó, de jó hajrásnak számító csapattársa, Trentin összeszedte magát, és jó iramban közeledik hozzájuk.

Brambilla így nem is hajrázott, kivárt az utolsó pillanatig. Moreno valószínűleg csak rá figyelt, így esélye sem volt a mögülük kilövő Trentinre tennie a kerekét. A hátulról elsöprő erővel érkező olasz be is húzta a szakaszgyőzelmet, aminek a harmadikként érkező Brambilla legaláb annyira örült, mint ő.

Brambillának nem ez volt az első önfeláldozó döntése az idei Girón, az egyik szakaszon simán lemondott a rózsaszín trikóról, de magát széthajtva elérte azt, hogy csapattársa, Bob Jungels kapja azt meg.

Az összetettet vezető bringások nem erőltették meg magukat túlságosan, több mint 13 percet kaptak a győztestől. A célhoz vezető emelkedőn ugyan volt egy-két támadás, de nem tudták egymást leszakítani. A rózsaszín trikós Steven Kruijswijk egy pillannyi megingást sem mutatott, maradt a háromperces előnye.

Eredmények:

18. szakasz, Muggió-Pinerolo, 244 km

1. Matteo Trentin (olasz) Etixx - Quick-Step 5:25:34
2. Moreno Moser (olasz) Cannondale Pro Cycling 00:00
3. Gianluca Brambilla (olasz) Etixx - Quick-Step 00
4. Sacha Modolo (olasz) Lampre - Merida +0:20
5. Nikias Arndt (német) Team Giant-Alpecin +0:30
6. Ivan Rovny (orosz) Tinkoff Team +0:34
7. Matteo Busato (olasz) Wilier Triestina-Southeast +1:10
8. Christian Knees (német) Team Sky +1:16
9. Axel Domont (francia) AG2R La Mondiale +1:24
10. Davide Malacarne (olasz) Astana Pro Team +4:28

Összetett:

1. Steven Kruijswijk (holland) Team LottoNl-Jumbo 73:50:37
2. Esteban Chaves (kolumbiai) Orica-GreenEdge +3:00
3. Alejandro Valverde Belmonte (spanyol) Movistar Team +3:23
4. Vincenzo Nibali (olasz) Astana Pro Team +4:43
5. Ilnur Zakarin (orosz) Team Katusha +4:50



Rovatok