Index Vakbarát Hírportál

Nem számít, hogy egy centivel nyersz vagy tízzel

2016.06.28. 21:03

Szalontay Sándor igazolta a papírformát: a leggyorsabb magyar kerékpáros megnyerte a Tour de Hongrie szombathelyi prológját, így ő húzhatta fel az összetett első helyezettjének járó sárga trikót. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a július 3-i budapesti befutóig.

Tour de Hongrie | Prológ

Nem könnyű a papírformát igazolni egy pályaversenyzőnek az országúti menők között, de Szalontay Sándort ezen a napon semmi sem tudta kizökkenteni, a Dr. Bátorfi-Agria KTK magyar csúcstartója jól koncentrált, az egyenes szakaszokon pedig bőven ellensúlyozta a kanyarok kicsit lassabb bevételét, végül megnyerte az egy kilométeres szombathelyi prológot. Így ő viselheti majd szerdán, az első szakaszon az összetett legjobbjának járó sárga mezt.

„Nagyon örülök a győzelmemnek, ilyen eredményt vártam magamtól – mondta a prológ győztese. – Szerencsére a múlt pénteki sajtótájékoztatón elhangzottak történtek meg, ilyen a kerékpársport, ezúttal fél másodperc döntött a javamra. Nem számít, hogy egy centivel nyersz vagy tízzel, az a lényeg, hogy megvan a győzelem. Előzetesen is ilyen idővel számoltam, tetszett a pálya, az első kanyar abszolút jól sikerült, a másodikban viszont lassítanom kellett, mert nagyon összeszűkült, de utána hosszú sprintet nyitottam. A következő napokra azt tudom mondani, ameddig bírom, szeretném folytatni!”

„A csapatunk remek erőkből áll, két kiváló hegyimenőnk és három jó sprinterünk van – vélekedett a futam harmadik helyezettje, az igen erősnek látszó olasz Delio Gallina Colosio csapatának szlovén versenyzője, Martin Otonicar, aki a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér mezt is megszerezte. – Szeretnénk minden nap a tőlünk telhető lehető legjobb eredményt elérni, összetettben is arra koncentrálunk, hogy embert delegálhassunk az élmezőnybe. Személyesen nem vagyok teljes mértékben elégedett a mai teljesítményemmel, egy kicsit jobbat vártam magamtól, de a második kanyart, mondjuk úgy, egy kicsit elszúrtam. Örülök a fehér trikónak, jó lenne minél tovább megőrizni!”

37. TOUR DE HONGRIE

Prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km):

1. Szalontay Sándor (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 1:05.31

2. Mikhel Raim (észt, Cycling Academy) 1:05.74

3. Martin Otonicar (szlovén, Delio Gallina Colosi) 1:05.96

4. Mattia De Mori (olasz, Delio Gallina Colosio) 1:06.02

5. Robert Jenko (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:06.43

6. Lovassy Krisztián (magyar, Team Differdange-Losch) 1:07.04

7. Jure Miskulin (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:07.14

8. Benjamin Stauder (német, Team Embrace the World Cycling) 1:07.47

9. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 1:07.69

10. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 1:08.11

Összetett verseny a Rádió Rock FM95.8 Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Szalontay Sándor

Gyorsasági pontverseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Mikhel Raim

Hegyi pontverseny a FunIQ Nagydíjért: 1. (piros mezben) Mattia De Mori

A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Martin Otonicar



Rovatok