Index Vakbarát Hírportál

Sagan nem is tudta, hogy nyert, aztán még a sárga trikó is az övé lett

2016.07.03. 19:23

Peter Sagan nyerte a Tour de France második szakaszát, és győzelmével átvette a sárga trikót is, amit életében először viselhet. Alberto Contador egy bukás miatt időt veszített riválisaival szemben.

„Nagyon meglepődtem, hogy nyertem, mert azt hittem, még két srác elöl van. Amikor befutottam, nem tudtam még, hogy győztem, később jöttem rá, hogy megfogtuk a szökevényeket. Karrierem során most először viselhetem a sárga trikót, és ez hihetetlen. Még viselek egy másik szép mezt (a világbajnokit), de ez is nagyon szép" – nyilatkozta a szlovák bringás, aki három év után tudott újra szakaszt nyerni, mindig a közelében volt, de valahogy sosem jött össze neki, a tavalyi Touron is öt etapon volt második.

Sagan eleve a szakasz favoritja volt, nemcsak síkon robbanékony, de jól tud menni az olyan rövid és brutális emelkedőkön, mint amilyen a Cherbourg-en-Contentin-i célhoz vezetett. Ezt a képességét most is jól kihasználta, miután a Tinkoff csapata jól előkészített neki az iramdiktálással, Julian Alaphilippe-t (Etixx-Quick-Step) és az ilyen pályán általában szintén jól teljesítő Alejandro Valverdét hajrázta le. Sagan a győzelemért járó bónuszmásodperccekkel átvette a sárga trikót is, valamint a pontversenyben is megelőzte a szombaton nyerő Mark Cavendisht, aki leszakadt az utolsó emelkedőn.

A favoritok közül szinte mindenki Sagan csoportjával együtt érkezett, de  Alberto Contadornak ma sem volt szerencséje. A tegnap bukó versenyző újra elesett, a vizes aszfalton torlódott össze a boly, közel két percet kapott úgy 65 kilométernél. Csapattársai hátramaradtak, és felvitték a mezőnyre, de ez sokat kivehetett belőle, az utolsó emelkedőn nem bírta el az iramot, 48 másodpercet kapott legnagyobb riválisaitól. Vincenzo Nibali (Astana) sem volt topformában, de ő csak 11 másodperccel maradt le.

Eredmények:
2. szakasz, Saint-Lô-Cherbourg-Octeville, 182 km
1. Peter Sagan (szlovák, Tinkoff) 04:02:51
2. Julian Alaphilippe (francia, Etixx-Quick-Step)
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar)
4. Daniel Martin (ír, Etixx-Quick-Step)
5. Michael Matthews (ausztrál, Orica-BikeExchange)
6. Wilco Kelderman (holland, LottoNl-Jumbo)
7. Tony Gallopin (francia, Lotto Soudal)
8. Greg Van Avermaet (belga, BMC)
9. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo)
10. Christopher Froome (brit, Team Sky)

Összetett:
1. Peter Sagan (szlovák, Tinkoff) 8:34:42
2. Julian Alaphilippe (francia, Etixx-Quick-Step) +8 mp
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +10 mp
4. Warren Barguil (francia, Giant-Alpecin) +14 mp
5. Christopher Froome (brit, Team Sky)
6. Greg Van Avermaet (belga, BMC)
7. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar)
8. Roman Kreuziger (cseh, Tinkoff)
9. Simon Gerrans (ausztrál, Orica-BikeExchange)
10. Daniel Martin (ír, Etixx-Quick-Step)



Rovatok