Index Vakbarát Hírportál

Elverte a jég a Tour-bringásokat a legkeményebb emelkedőn

2016.07.10. 19:10

Tom Dumoulin volt a legkeményebb a Tour de France kilencedik szakaszán, a Giant-Alpecin bringása szinte egész nap szökésben volt a Pireneusokban, majd a végén ő bírta a legjobban az utolsó hegyet is, ahol szakadt az eső, és a jégeső is elverte a mezőnyt.

Intenzíven és hőségben kezdődött a szakasz, sokan szöktek, az élcsoportba került az összetettben nagyon jól álló Alejandro Valverde és a háromperces hátránya ellenére még veszélyes Alberto Contador is. Már csak e két versenyző miatt sem engedhette meg a sárga trikós csapata, hogy túl nagy előnybe kerüljenek a szökevények. A Sky dolgozott is, két percen kívül nem engedte el őket.

Contador sokat kockáztatott, és feleslegesnek is tűnt az akciója, mert később kiderült, hogy lázasan versenyzett. Nem is bírta sokáig, majd fel is adta a versenyt. A szökevények meg csak akkor kaptak szabad utat, amikor Valverde úgy döntött, hogy visszacsorog a mezőnybe.

Az élcsoportban tekert Peter Sagan is, akinek egy célja volt, elsőként elérni a harmadik nagy hegy után következő részhajrát. Ez sikerült is neki, és így öt pontra megközelítette a pontversenyben vezető Mark Cavendish-t.  

Nemcsak a zöld trikóért, hanem a pöttyösért is nagy csata volt Thomas De Gendt, Rafal Majka és Thibaut Pinot között. Majka korábban is sok pontot gyűjtőtt, De Gendt pedig most tudott elvinni két hegyet, a pöttyös trikó viszont Pinot-é lett, mert ő a duplán fizető célban is tudott pontot szerezni. Neki 80 pontja van, míg a szakaszon harmadik Majkának 77.

Dumoulin 50 ponttal harmadik a különversenyben, ő egyetlen heggyel érte el ezt az eredményt. Az Andorre Arcalison, a nap legnehezebb emelkedőjén mindenkit lerázott, és szakadó esőben és jégesőben nyerte meg a hegyi befutót.

A favoritok is az utolsó kilométerekre hagyták az igazi csatát, a sárga trikós Froome most egyedül maradt, nem számíthatott segítőire, de így sem tudták megingatni. Dan Martin próbált elszakadni, de iramváltásait lereagálták, ahogy Richie Porte és Bauke Mollema robbantása sem volt igazán veszélyes. Froome legnagyobb ellenfele, Nairo Quintana nem akciózott, csak tapadt a sárga trikósra.

A nap vesztese Contador mellett Fabio Aru lett, aki az utolsó emelkedőn leszakadt a favoritoktól, és már összetettben nincs az első tízben.

Eredmények:
9. szakasz, Vielha Val d'Aran–Andorre Arcalis
1. Tom Dumoulin (holland Giant-Alpecin) 05:16:24
2. Rui Costa (portugál, Lampre-Merida) 00:38
3. Rafał Majka (lengyel, Tinkoff) 00:38
4. Daniel Navarro Garcia (Spa) Cofidis) +1:39
5. Winner Anacona Gomez (kolumbiai, Movistar) +1:57
6. Thibaut Pinot (francia, FDJ) +2:30
7. George Bennett (új-zélandi, LottoNL-Jumbo) +2:48
8. Diego Rosa (olasz, Astana) 2+:52
9. Mathias Frank (svájci, IAM Cycling) +3:44
10. Adam Yates (brit, Orica-BikeExchange) +6:35


Összetett:
1. Christopher Froome (brit, Team Sky) 44:36:03
2. Adam Yates (brit, Orica-BikeExchange) 00:16
3. Daniel Martin (ír, Etixx-Quick-Step) 00:19
4. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 00:23
5. Joaquim Rodriguez (spanyol, Team Katusha) 00:37
6. Romain Bardet (francia, AG2R La Mondiale) 00:44
7. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) 00:44
8. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC) 00:23
9. Sergio Luis Henao (kolumbia, Team Sky) 00:44
10. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 1:01



Rovatok