Index Vakbarát Hírportál

A Tour hőse törött medencével tekert 70 km-t a hegyen

2016.07.21. 15:29

A Bora Argon kerékpárosa, Shane Archbold óriásit bukott a Tour de France 17. szakaszán, de súlyos sérülése ellenére sem szállt ki, hősiesen végigtekert az Alpok kemény emelkedőjén.

Archbold körülbelül 70 kilométer per órás tempónál bukott, miután nekicsapódott az utat szegélyező kőfalnak. A kerékpárja kettétört, ő is összetörte magát, meze leszakadt róla, és mint később kiderült, az új-zélandi kerékpárosnak a medencecsontja is eltört.

 

Archboldnak meg sem fordult a fejében, hogy feladja a szakaszt. Felült cserekerékpárjára, és óriási fájdalmak között végigszenvedte a szakaszt, 39 perccel később ért célba, mint a győztes Ilnur Zakarin.

A csapatbusz lépcsőin fel sem tudott segítség nélkül mászni, de még ekkor sem tudták, hogy milyen súlyos a sérülése, csak az esti vizsgálatoknál derült ki, hogy eltört a medencéje. Ekkor döntöttek arról, hogy kiszáll a Tourról, de így is a verseny egyik legnagyobb hőse lett.

„Soha, senki nem láttam még ilyen fájdalmakkal nyeregben maradni, hihetetlenül kemény. A bukást nem láttam, csak hallottam, hogy megtörtént. A srácok azt mondták, hogy Shane jól van, de azt is mondták, hogy ki kellett volna szállnia, olyan nagyot bukott. Amikor rákérdeztem a rádión, nem akartam elhinni, hogy még mindig versenyben van. Még a sportigazgató is azt mondta neki, hogy álljon meg, de minden erejével végig akart menni a Touron" – méltatta csapattársát Sam Bennett.

A 17. szakaszt egyébként pont a Giro d' Italián hatalmasat bukó Zakarin nyerte szökésből, de megint Chris Froome jött ki a legjobban az etapból, mert az utolsó két kilométeren eltempóztak Richie Porte-tal a többi favorittól. A sárga trikóst a Movistar Alejandro Valverde támadásaival próbálta meg megrogyasztani, de eredménytelenek voltak az akciók. A végén Nairo Quintana is támadott, de erőtlen volt, végül ő maradt le az esélyesek csoportjától. 

Az összetett élcsoportja:
1. Chris Froome (brit, Sky) 77:25:10 óra
2. Bauke Mollema (holland, Trek) 2:27 perc hátrány
3. Adam Yates (brit, Orica) 2:53 p h.
4. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:27 p



Rovatok