Index Vakbarát Hírportál

Rendőrmotor miatt favoritok sora dőlt a Girón

2017.05.14. 21:33

Nairo Quintana megmutatta, miért a Giro d'Italia legnagyobb favoritja. A Blockhaus emelkedőjén szétszedte a mezőnyt, szakaszgyőzelemmel szerezte meg a rózsaszín trikót. Néhány ellenfelének viszont azért nem volt esélye, mert egy rendőrmotor bukást okozott. 

Sokan várták, hogy már a Giro negyedik szakaszán, az Etnára vezető emelkedőn nekirontanak egymásnak a favoritok, de akkor különösebb akciózás nélkül együtt tekertek fel. A Blockhaus nevű heggyel záruló 149 kilométeres etap előtt viszont már többen is nyilatkoztak, nem játszanak kivárásra, elindulnak a támadások. 

Az 1665 méteres Blockhausra 13,6 kilométeres emelkedő vezet, 8,6 százalékos az átlagmeredeksége, de 14 százalékos részek teszik még nehezebbé a tekerést. Ezen a kegyetlen emelkedőn vasárnap Quintana diktált gyilkos tempót. A Movistar kolumbiai hegyimenője módszeresen szakította le ellenfeleit. Először a céltól 6,6 kilométerre váltott iramot, a favoritok többségének már ekkor is nagyon kellett kapaszkodnia, de ekkor még vele tudott menni többek közt a címvédő Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) is. Két kilométer múlva Quintana megint megindult, Nibali ezt a tempót már nem bírta, és a végén egy percet kapott.  Thibaut Pinot (FDJ) és a korábban leszakadó, de magát összeszedő Tom Dumoulin (Sunweb) viszont egészen jól tartotta magát, végül csak 24 másodpercet vert rájuk Quintana.

Normális esetben ebben a csoportban haladhatott volna Adam Yates (Orica), valamint a Sky két menője, Geraint Thomas és Mikel Landa is. Ők azonban már a Blockhaus előtt kiszálltak a versenyből egy baleset miatt. A Dumoulint a mezőny elejére hozó Sunweb egyik bringása fennakadt az úthoz túl közel leálló rendőrmotorba. A sunwebes borította a sort, több Sky-bringás is a földre került. Thomas még próbálkozott, de 5 perc 7 másodpercet kapott, Yates is összeszedte magát, de a 4 perc 37 másodperces hátránnyal neki is elszállhattak a dobogós reményei. Landa teljesen elszállt, több mint 25 percet kapott. 

A szakasz után persze elkezdődött a vita is, az Orica egyik vezetője szerint a Movistarnak be kellett volna várnia, míg összeszedik magukat Quintana ellenfelei és csatlakoznak a mezőnyhöz. 

Eredmények:

9. szakasz

1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:44:51

2. Thibaut Pinot (francia, FDJ) + 24 mp

3. Tom Dumoulin (holland, Team Sunweb)

4. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) +41 mp

5. Vincenzo Nibali (olaz, Bahrain-Merida) +1:00

6. Domenico Pozzovivo (olasz, AG2R La Mondiale) +1:18

7. Tanel Kangert (ész, Astana) +2:02

8. Ilnur Zakarin (orosz, Katusha-Alpecin) +2:14

9. Sébastien Reichenbach (svájci, FDJ) +2:28

10. Davide Formolo (olasz, Cannondale-Drapac) +2:35

Összetett: 

1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 42:06:09

2. Thibaut Pinot (francia, FDJ) + 28 mp

3. Tom Dumoulin (holland, Team Sunweb) +30 mp

4. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) +51 mp

5. Vincenzo Nibali (olaz, Bahrain-Merida) +1:10

6. Domenico Pozzovivo (olasz, AG2R La Mondiale) +1:28

7. Ilnur Zakarin (orosz, Katusha-Alpecin) +2:28

8. Davide Formolo (olasz, Cannondale-Drapac) +2:45

9. Andrey Amador (Costa Rica-i, Movistar) +2:53

10. Steven Kruijswijk (holland, Team LottoNl-Jumbo) +3:06



Rovatok