Index Vakbarát Hírportál

Magyar versenyen indulhatnak a Tour de France bringásai

2017.11.10. 14:21

Szintet lép a magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie. 2018-ban már azok a csapatok is szerepelhetnek, amelyeket a Tour de France-on, a Giro d'Italián vagy a tavaszi klasszikusokon láthatunk.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) négy kategóriába sorolja profi országúti versenyeit az azokon kiosztott pénzdíjak, a mezőnyerősség és versenyzők ellátási színvonala alapján.  A Tour de Hongrie eddig a legalacsonyabb kategóriában, az úgynevezett 2.2-esben szerepelt. Jövőre eggyel feljebb lép, 2.1-es besorolású lesz, írja a Velo.hu. Ez az ugrás színvonalasabb mezőnyt, magasabb pénzdíjakat és valószínűleg nagyobb érdeklődést is jelent.

A 2.1-es versenyek mezőnyének felét a World Tour-csapatok alkothatják. Ők állnak a kerékpársport csúcsán, a világ legnépszerűbb és legnehezebb versenyein indulnak, mint a Tour de France, a Paris–Roubaix, a Flandriai körverseny vagy a Milano–San Remo.

Egy 2.1-es versenyen nem kötelező részt venniük a World Tour-csapatoknak, de akár az augusztus közepére tervezett Tour de Hongrie-t is beilleszhetik a versenyprogramjukba. Innentől már a szervezőkön múlik, hogy melyik csapatot sikerül idecsábítani. Arra ne számítsunk még, hogy mondjuk a Tour de France-győztes Chris Froome is nálunk teker, de egy nagycsapat keretében elég sok bringás van, sok olyan jöhet Magyarországra, akit eddig csak az Eurosport közvetítéseiben láthattunk.

A World Tour-csapatok mellett, másod- illetve harmadvonalas profi klubok, prokontinentális és kontinentális csapatok illetve válogatottak indulhatnak.



Rovatok