Index Vakbarát Hírportál

Abszurd vége lett a év bringás balhéjának

2017.12.05. 11:51

Az országúti kerékpározásban az év egyik legnagyobb botránya volt Peter Sagan kizárásra a Tour de France-ról. A zsűri azért büntette a Bora-Hansgrohe kerékpárosát, mert szerinte a negyedik szakasz hajrájában egy könyökössel, szándékosan lökte fel Mark Cavendish-t. A szándékosság erősen vitatható volt Saganék pereltek, de végül peren kívüli megegyezéssel zárult az ügy.

Sagan az idei Touron is a pontverseny legnagyobb esélyese volt, az előző öt évben mindig ő nyert, és a formája alapján a hatodik zöld trikóra is joggal pályázott. A zsűri azonban elvette ennek a lehetőségét.

A kerékpáros és csapata már akkor bejelentette, hogy a Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul. Abban persze nem reménykedhettek, hogy néhány óra alatt döntést hoznak az ügyükben és visszaveszik a mezőnybe Sagant.

A CAS december 5-ére írta ki Sagan meghallgatását, de ez elmaradt, mert a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) és a Bora néhány órával a tárgyalás előtt megegyezett.

A közleményük szerint az UCI elismeri, hogy a bukás balszerencse volt, nem volt benne szándékosság, de a zsűritagok a körülményekhez képest a legjobb ítéletet hozták. Ez a szöveg persze nehezen értelmezhető, hiszen valószínűleg akkor is ugyanazokat a felvételeket használták a döntéshez, mint most.

A nyilatkozattal persze mindkét fél járt, Sagan és csapatának nevét tisztázták, és az UCI is önigazolást szerzett arról, hogy kiváló versenybíróik vannak. Az UCI ugyanakkor megígérte, hogy hatékonyabbá és könnyebbé teszi a zsűri munkáját.



Rovatok