Index Vakbarát Hírportál

Egy injekció után az eufória eluralkodott a testeden

2018.04.29. 11:55

Sokszor elhangzik a vád, hogy az élsportolók azért szereznek orvosi engedélyt néhány gyógyszerre, hogy legálisan doppingoljanak. Egy már visszavonult profi bringás, Lieuwe Westra hamarosan megjelenő könyvében ezt be is ismeri. 

A könyvből idéző Cyclingnews azt emelte ki, hogy Westre első éves profiként azzal szembesült, hogy hiába edz keményen, nem jönnek a nagy győzelmek, valami pluszra még szüksége volt. Hamarosan megtudta, hogy a kortizon az a szer, amit elég sokan használnak.

„Nem éreztél fájdalmat egy ilyen injekció után, kitolhattad a határaidat és az eufória eluralkodott a testeden. Minden bringás szerzett orvosi igazolást a klasszikusokra és más nagy versenyekre" – írta Westra.

Az Astanától 2016-ben visszavonuló kerékpáros térdfájdalmaira hivatkozva kapott orvosi igazolást. Ez alapján szedhetett gyulladáscsökkentőként ismert kortizont, ami az anyagcserét is kedvezően tudja befolyásolni.

Westra elmondta, örült, hogy az EPO-korszak után lett profi, mert valószínűleg azzal a doppingszerrel is visszaélt volna. A bringás, ahogy a többiek is, a csapatvezetés tudta nélkül választották ezt a félig legális szteroidot.

„Azt hiszem, nyíltan beszélhetek a kortizoninjekciókról, mert nem érzem úgy, hogy bármi rosszat tettem. Majdnem mindenki így működött az én generációmból a csúcsidőkben. Miért gondolnánk azt, a klasszikus specialisták és a kerékpárosok különböznének egymástól? Nem csinálnak semmit másképpen." – mondta Westra.

A gyógyászati célú mentességek (TUE) akkor kerültek az érdeklődés középpontjába, amikor a Fancy Bear nevű hekkercsoport a riói olimpiai után sok sportoló orvosi adatait nyilvánosságra hozta. Kiderült, több olimpiai bajnok rendszeresen szed betegségére olyan gyógyszert, ami amúgy illegális teljesítménynövelő. A szabályok erre lehetőséget is adnak, ha egy orvos igazolja, hogy a sportoló betegsége nem kezelhető más gyógyszerrel. A gyanú szerint ezzel sok a visszaélés, tehát egészséges emberek kamu betegségekre kapnak doppingszereket.



Rovatok