Index Vakbarát Hírportál

Végre robottáncos győzelmi ünneplést is látott a kerékpár

2018.05.16. 13:47

Tavaly mint egy kiütött bokszoló támolygott balesete után a pályán Tom Skujins a Tour of Californián, ahová pontosan egy év után kiválóan sikerült a visszatérés a lett bringásnak, megnyerte a harmadik szakaszt, és minden idők egyik legőrültebb ünneplését mutatta be.

Amíg a profi bringás mezőny egyik része a Giro d'Italián versenyzik, addig a másik fele általában az egyhetes Tour of Californiát választja, ami a Tour de France-hoz is fontos felkészülési állomás. Többek között rendszeresen itt indul a világbajnok Peter Sagan is. A szlovák kerékpáros volt a harmadik szakasz egyik favoritja, de végül szökevények hozták el az első két helyet.

A 197 kilométeres szakaszon öt hegyet kellett leküzdenie a mezőnynek, Skujins a harmadik nagy kaptatón indította meg támadását Logan Owennel, gyorsan utolérték a korábbi két szökevényt, majd egy idő után Skujins egyedül ment tovább. Később Sean Bennett zárkózott fel rá. Úgy tűnt, a mezőny utoléri őket az utolsó emelkedőn, de senki nem vállalta fel a vezetést, Sagan is kivárt, a két szökevény hazaért. A legvégén Skujins volt frissebb, Bennett nem bírta a tempóját, így még arra is maradt ideje, hogy megőrüljön a nyeregben ülve, és táncolós mozdulatokkal guruljon be a célba. Karrierje során ez volt a harmadik szakaszgyőzelem a Tour of Californián.

Skujins neve tavaly lett ismert, verseny közben bukott. Az eséstől megszédült, alig bírt talpon maradni, de ez nem akadályozta meg abban, hogy visszaüljön a kerékpárjára. Közben ellenfelei is közel voltak ahhoz, hogy elgázolják.

A Tour of Californián három szakasz után Egan Bernal (Sky) vezet az összetettben, 25 másodperces előnye van második Rafal Majkával (Bora-Hansgrohe) szemben.



Rovatok