Index Vakbarát Hírportál

Az életbe visszatérni nehezebb, mint aranyat nyerni

2018.09.12. 17:32

Először vállalt nyilvános szereplést az edzésbalesete miatt örökre lebénult kétszeres olimpiai bajnok és 11-szeres világbajnok Kristina Vogel. A pályakerékpáros tíz évvel első érme után újra világbajnok szeretett volna lenni, hiszi, hogy egy másik sportágban még lesz lehetősége erre.

Vogel június 26-án a cottbusi velodromban edzés közben ütközött össze egyik társával, majd a betonpályára zuhant. Több csontját törte, gerincében a hetedik csigolyája tört el, megsérült a gerincvelője, ami miatt többé már nem képes mozgatni lábait.

A 27 éves kerékpáros pénteken már adott interjút a Spiegelnek, de most sajtótájékoztatón is elmondta, mit érez balesete után. „Valahol örülök, hogy nem tudom, hogyan történt a baleset. De ennek ellenére azért nyilván szeretném tisztázni a körülményeit. Ez fontos nekem" – idézte Vogelt a Focus.

Nem akar vádaskodni, csak tudni szeretné, mi történt, éppen ezért fájlalja, hogy még nem kereste meg a társa, akivel összeütközött az edzésen.

„Az első emlékem, hogy magamhoz térek a pályán. Újra és újra azt mondom magamnak, lélegezned kell. A társaim odajöttek hozzám, fogták a kezem. Elég hamar rájöttem, hogy nem fogok tudni többé gyalogolni és futni. Talán ez segített is nekem, hogy megszabadultam a gondolattól, hogy majd járni fogok" – mondta Vogel. Egyáltalán nem reménykedik már a teljes felépülésben, nem hisz abban sem, hogy az orvostudomány pár éven belül annyit fejlődne, hogy segíteni tudnak rajta.

Sérülése ellenére megőrizte pozitív életszemléletét. „Szerettem volna tíz évvel első érmem után is nyerni egyet. Ezt most megtagadták tőlem, de akkor valami másban leszek világbajnok. Csak van valami, amit tudok csinálni. Talán másban nyerem meg a tizenkettedik világbajnokságomat."

„A könnyek nem használnak most, sosem voltam az a sírós fajta. Meg szeretném mutatni az embereknek, hogy mindegy hogy két vagy négy keréken vagyok. Független akarok lenni, meg akarok tanulni felmenni a lépcsőn a kerekesszékkel. Az életbe visszatérni nehezebb harc, mint megnyerni az aranyérmet."



Rovatok