Index Vakbarát Hírportál

Káoszban is első a fair play

2019.03.28. 12:25

Egy tömegbukás mindig káoszt okoz a kerékpárversenyeken, az adrenalintól és az ijedtségtől szinte mindenki csak magára tud figyelni. A belgiumi, 200 kilométeres Driedaagse de Panne-on viszont Michael Hepburn megmutatta, hogy bárki számíthat rá, aki bajba kerül.

A Brugges és De Panne közötti futam a vége felé tartott, a tömeghajrára készülő mezőny egyre gyorsabb tempót diktált, ami a szűk belgiumi utakon hordozott magában némi veszélyt. 

A céltól 11 kilométerre a mezőny közepén aztán többen összeakadtak vagy a szalagkorlátnak ütköztek. Aki nem került a földre, az ilyenkor amint csak tud, továbbmegy, hogy legyen esélye beleszólni a versenybe.

A hátulról érkező Mitchelton-Scott-bringás Hepburn ehelyett megállt, letámasztotta a kerékpárját a szalagkorláthoz, majd odalépett a földön fekvő Zak Dempsterhez, kihámozta a ráeső biciklik alól, és felsegítette. Dempster nem is Hepburn csapattársa, az Israel Cycling Academyben teker.

„Csak azt hallottam, hogy mondja: «Jól vagy, tesó?» Igazán kedves volt ez Michaeltől, ezért ő az egyik legjobb haverom" – mondta később Dempster.

Az Israel Cycling Academy is kiposztolta az esetet: „A barátság elsődleges. A sportszerűség elsődleges. A tisztesség elsődleges" – írták.

A befutó a sprinterek csatáját hozta, Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) nyert Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) és Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step) előtt. Hepburn 6 perc 29, Dempster 12 perc 30 másodperces hátránnyal ért célba a bukás miatt.



Rovatok