Index Vakbarát Hírportál

Rettegtem a szakasztól, mintha hét órát ültem volna szobabiciklin

2019.05.14. 14:07

A Tour of California második szakaszának emelkedőin sok bringás szenvedett, életük egyik legszörnyűbb napjának nevezték a hétfői etapot. A győztes Kasper Asgreentől (Deceuninck Quick-Step) a mezőny fele negyedórát kapott. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) nyolcperces hátránnyal, a mezőny első felében jött meg. 

A Tour of California második szakasza elég keményre sikerült, nem voltak különösen meredek emelkedők, de az etapon több mint 4500 méteres szintkülönbség várt a kerékpárosokra a 214,5 kilométeren, ráadásul 2627 méter magasan is jártak. Már a mászás önmagában elég nehéz, amire csak rátesz a kétezer méter feletti magasság, ott még az edzett sportolók szervezete is furcsán reagál az oxigénszegény körülményekre.

Az emelkedőkön darabokra szakadt a mezőny, a szakaszt Asgreen nyerte egy kisebb csoport élén, de egy percen belül csak 30-an érkeztek meg, utánuk szivárogtak egyesével a bringások, majd 8:07-es hátránnyal ért be egy 15 fős csoport, amiben ott tekert Kusztor Péter is. A magyar az 53. helyen zárt a szakaszon, ami ilyen erős mezőnyben és etapon jó eredménynek számít. 

Kusztorék mögött még sok lemaradó volt, az egykori világbajnok Mark Cavendish például 36 perc hátrányt szedett össze. A sprintereknél nem meglepetés, hogy spórolnak a hegyeken, de most nem erről volt szó. „Örülünk, hogy végeztünk. Mindig ettől a szakasztól rettegtem a legjobban a szezonban. A Tahoe-tóig felmenni a Tour of Californián olyan volt, mintha hét órát ültem volna egy görgőn" – írta Twitterén Cavendish. A sprintert csapattársa, Eisel segítette miután elég hamar leszakadtak a főmezőnyről. Cavendisht ez a nap egy 2016-os Tour de France-szakaszra emlékeztette, akkor is ketten szenvedtek végig egy hegyi szakaszt a Pireneusokban. 

A versenyen korábban szakaszt is nyerő Tom Skujins is élete egyik legnehezebb versenynapját élte át. A rendezők is érezték, hogy elég kemény próbatételen van túl a mezőny, így nagyvonalúak voltak a limitidő meghatározásánál. Még az is versenyben maradhatott, aki egyórás hátránnyal érkezett meg. A célvonalon utolsóként áthaladó bringás egyébként Kusztor csapattársa, Fabio Calabria volt, ő 47:35-öt kapott. 

A verseny összetettjében Tejay Van Garderen (EF Education First) vezet, hat másodperccel előzi meg Gianni Moscont (Ineos) és héttel Asgreent. Kusztor 8:13-as hátránnyal az 51.



Rovatok