Index Vakbarát Hírportál

Légzsákos védelem csillapította a bringás bukását

2019.07.10. 11:59

A Tour de France egyik bringása, Pierre-Luc Perichon viszonylag szerencsésen úszott meg egy bukást a negyedik szakaszon. Egy útjelző táblára szerelt légzsák csillapította az ütközést.

A Tour bringásainak nincs könnyű dolguk, mert rengeteg járdasziget, útjelző táblák, terelőoszlopok és egyéb utcabútorok között is kell lavírozniuk. Ezek többséget igyekeznek jó előre jelezni, de a nagy, 40-50 kilométeres tempónál és a mezőny közepén haladva nem mindig könnyű  észrevenni a veszélyes pontokat.

A szervezők egyre több megoldással próbálják biztonságosabbá tenni a versenyeket. Sok helyen szalmabálákkal veszik körbe a balesetveszélyes pontokat, de már felfújható légzsákokat is alkalmaznak. A keddi szakasz közben is egy ilyenbe rohant bele Perichon. 

A rendezők egy sípos-zászlós útirányítót kiállítottak egy az utat megfelező járdasziget elé, de mögötte volt még egy kisebb terelősziget. A legtöbb bringás ezt észrevette, sőt jelezte is a többieknek, de Perichon későn kapcsolt, így telibe kapta. (Ahogy azt az egyik versenyző biciklijére rögzített kamera fel is vette.) A zsák miatt az alacsony jelzőtábla nem ütötte meg nagyon, de így is fejjel előre esett a szigetre. A versenyt folytatni tudta, a második nagyobb csoporttal, 46 másodperccel a győztes után ért célba.

Terelőoszlopok 2015-ben okoztak súlyos sérüléseket, a Baszk körverseny egyik szakaszának végén, a hajránál jelentettek akadályt, nem voltak sem rendesen jelezve, sem bevédve.



Rovatok