Index Vakbarát Hírportál

Szupersprint döntött a Tour de France leghosszabb szakaszának végén

2019.07.12. 18:38

A holland Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) nyerte az idei Tour de France leghosszabb szakaszát. A 231 kilométer hosszú hatodik etap végén a Groenewegen sprintelt a leggyorsabban, mezőnyhajrában dőlt el az első hely. Összetettben továbbra is Giulio Ciccone vezet. Peter Sagan beállította Eddy Merckx egyik rekordját. 

Az első kemény hegyi szakasz után pénteken könnyű terep, de az idei Tour leghosszabb szakasza várt a mezőnyre Belfort és Chalon-sur-Saone között. Több szakértő azt is megelőlegezte, hogy nemcsak a leghosszabb, hanem a legunalmasabb is lesz. Az etap profilja, néhány domb az elején, a  is mezőnyhajrát ígért.

A rajt után ketten azonnal szöktek, Yann Offredo (Wanty Group) és Stéphane Rosetto (Cofidis) nem is először került elmenésbe, többször akcióztak már idén, és a kiscsapatoknak nagyjából ez is az egyetlen esélyük, hogy megmutassák magukat. 

Jön a 45. Gemenc Nagydíj

Bomba erős magyar csapat indul a szekszárdi központú kerékpárversenyen, ami idén nem körverseny lesz, hanem két külön futamot rendeznek. Az elsőt július 26-án, a másodikat július 27-én. Mindkettő UCI 1.2-es kategóriájú verseny. Pénteken némi körözés után egy brutális emelkedőn, néhol közel 20%-os meredeken tekernek fel a Kálváriánál kijelölt célhoz. A második versenyen is itt lesz majd a befutó. A két futamon az olimpiai és világbajnoki kvalifikációhoz is fontos pontokat lehet gyűjteni. Két verseny pedig jobban fizet, mint egy körverseny. A magyar válogatottban ott lesz a Mitchelton-Scotthoz szerződő Peák Barnabás, a Tour de Hongrie két összetett dobogósa, Valter Attila (CCC Development Team) és Dina Márton 

„Rajtuk kívül a mezőnyben láthatjuk majd természetesen az aktuális országúti magyar bajnokot, Szarka Gergelyt (Epronex - BSS Oil Team) és két fiatal szekszárdi kerékpárost is, Schneider Sebestyént és Ilststekker Zsoltot a régió mix csapatában. A végére maradt hazánk egyetlen kontinentális besorolású országútis csapata, a Pannon Cycling Team, akik folyamatosan azért dolgoznak, hogy versenyzőket "adjanak feljebb" nagyobb profi csapatokhoz. Közülük a fiatal titán, Fetter Erik érheti el ezen a terepen a legjobb eredményeket. A legjobb magyar sorokon kívül természetesen most is erős nemzetközi klubokat várunk a 100 fős mezőnybe, jön hozzánk francia, luxemburgi, cseh, szlovén, román és szlovák alakulat is."  - mondta Szilasi László versenyigazgató. A hagyományoknak megfelelően a Gemenc Nagydíj villanyfényes kritériummal zárul szombaton este.

Lorem ipsum Nulla nec Integer.

Lorem ipsum justo iaculis sodales.

Lorem ipsum imperdiet a sem.

Az egész mezőny elég pihenősre vette a szakaszt, az első 110 kilométert csak 34,7 kilométer per órás átlaggal tekerték le a versenyzők, pedig simán lehetett ezen a terepen 40 fölöttivel számolni. A két szökevény sem száguldott, Offredóék négy perc körüli előnyt tudtak csak összehozni, kontroll alatt tartotta őket a mezőny, az utolsó 50 kilométeren már két perc volt csak a különbség.

Az üldözők jól időzítettek, a céltól 17 kilométerre fogták meg a két szökevényt. A tempó egyre gyorsult, a sprintercsapatok álltak az élre, az Ineos pedig Geraint Thomast akarta biztonságban tudni, ezért ment előre. 

Az utolsó 10 kilométert nagyon megnyomták a csapatok, Wout van Aert (Jumbo-Visma) ment az élen eszméletlenül nagy tempót,  a Bora-Hansgrohe, a Sunweb, a Quick-Step is az élre került az utolsó kilométeren. A hajrára a Quick-Step állt össze a legjobban, a korábban szakaszt nyerő Elia Viviani tökéletes felvezetést kapott, de nem volt meg a végsebessége, csak hatodik lett. Állítólag defektje volt, azért nem sikerült neki a sprint.

Sagan kicsit beszorult, de Dylan Groenewegen tempójával ő sem bírhatott, a holland távolról indított, félelmetes megindulása volt, 73 km/h óra volt a csúcssebessége. A végén keveset lassult, de még így is sikerült megvernie Caleb Ewant (Lotto-Soudal) nagyjából tíz centivel. A harmadik helyen Sagan sprintelt. A szlovák kerékpáros történelmi csúcsot állított be, utolérte Eddy Merckx-t, és már ö is 111 napon át vezette a a pontversenyt karrierje során. Szombaton minden bizonnyal meg is dönti ezt a csúcsot. 

Összetettben nem történt jelentős változás, továbbra is Giulio Ciccone vezet, a favoritok megérkeztek a főmezőnnyel. 

Eredmények: 
7. szakasz, Belfort–Chalon-sur-Saone 231 kilométer
1. Dylan Groenewegen (holland,  Team Jumbo-Visma 6:02:44
2. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Soudal)
3. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe)
4. Sonny Colbrelli (olasz, Bahrain-Merida)
5. Jasper Philipsen (belga, UAE Team Emirates)
6. Elia Viviani (olasz, Deceuninck-QuickStep)
7. Giacomo Nizzolo (olasz, Dimension Data)
8. Jasper Stuyven (belga, Trek-Segafredo)
9. Michael Matthews (ausztrál, Team Sunweb)
10. Alexander Kristoff (norvég, UAE Team Emirates)

Összetett:
1. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 29:17:39
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-QuickStep) +6 mp
3. Dylan Teuns (belga, Bahrain-Merida) +32 
4. George Bennett (új-zélandi, Team Jumbo-Visma) +47
5. Geraint Thomas (brit, Team Ineos) +49
6. Egan Bernal (kolumbiai, Team Ineos) +53 
7. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) +58
8. Steven Kruijswijk (holland, Team Jumbo-Visma) +1:04
9. Michael Woods (kanadai, EF Education First) +1:13
10. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF Education First) +1:15



Rovatok