Index Vakbarát Hírportál

Tour de France: eszelőset ment a kolumbiai Quintana az Alpokban

2019.07.25. 18:11

A Tour de France első alpesi szakaszát Nairo Quintana (Movistar) nyerte meg egy szökésből. A Touron eddig csalódást keltően szereplő kolumbiai hegyimenő ezzel a sikerrel megmentette a versenyét. Sőt, a hátrányát négy perc alá csökkentette, így még a dobogó sincs elérhetetlen távolságban. A sárga trikós Julian Alaphilippe (Deceunink-Quick Step) egy újabb nehéz napot élt túl, és már csak két szakaszra van az elképzelhetetlentől, a Tour de France megnyerésétől.

A 18. szakasszal elkezdődött a Tour de France legfontosabb része. A versenyzőknek a három alpesi szakasz első felvonásán olyan legendás hegyeket kellett megmászniuk, mint a Col d'Izoard és a Col du Galibier. A 208 kilométeres szakaszon ötezer méter felett volt a szintkülönbség. A szakasz nem csak a sárga trikóért, hanem a pöttyösért zajló verseny szempontjából is kiemelten fontos volt. Az új pontszámítási szabály szerint a kétezer méter feletti, kiemelt kategóriás hegyeken az eddigi 20 helyett már 40 pontot lehetett szerezni.

A nap szökése nehezen alakult ki, az első 30 kilométeren több próbálkozás is volt, de ezeket a mezőny hamar utolérte. Végül az első kategorizált emelkedő után tudott elszakadni egy nagyobb csoport, olyan nevekkel, mint Adam Yates (Mitchelton-Scott), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Nairo Quintana (Movistar) és a pöttyös trikós Tim Wellens (Lotto-Soudal).

A szökés előnye az első komoly hegy, a 2109 méteres Col de Vars előtt már közel hat perc volt. A szökevények közül Nairo Qunitana állt a legjobban az összetettben, a szakasz előtt 9:30 perc volt a hátránya a vezető Julian Alaphilippe-hez (Deceuninck-Quick Step) képest. A Col de Vars tetején Tim Wellens bukott át elsőként, amivel újabb 10 hegyi pontot szerzett a már meglévő 64 mellé. A lejtmenetben Greg van Avermaet (Team CCC), és Julian Bernard (Trek-Segafredo) gurult el a szökésből, és a Col d'Izoard megmászását már egy perc fölötti előnnyel kezdhették el.

A Movistar már a Col de Vars hegyen növelte a tempót, és alig húszfősre csökkentette az élmezőnyt. Eközben a Col d'Izoard-on Van Avermaet és Bernard előnye egyre csökkent, Bernard már csak pár méterre volt a hegy tetejétől, amikor az őt üldöző Damiano Caruso (Bahrein-Merida) és Romain Bardet elszáguldott mellette. A 40 hegyi pontot végül Caruso vitte el, Bardet most is a második lett.

50 kilométerre a céltól még mindig öt perc felett volt a szökevények előnye, de még előttük volt a nap utolsó hegye, a 2642 méteres Col du Galibier. A nem klasszikus hegyimenő Wellensnek ekkor már sok volt ez a szakasz, és leszakadt. A Galibier-n Nairo Quintana támadott elsőként, akinek a tempóját sem Bardet, sem Alexey Lutsenko (Astana) nem tudta felvenni. A Movistar kolumbiai hegyimenője fokozatosan növelte az előnyét, ami a sárga trikóssal szemben már a hat percet is elérte. A főmezőnyben is egy másik kolumbiai, Egan Bernal (Team Ineos) támadott először, akire senki nem tette a kereket.

Az igazi verseny akkor kezdődött , amikor a másik Ineos-kapitány, Geraint Thomas is megindult. A folyamatos tempóváltásoktól a sárga trikós Alapahilippe egy kicsit megúszott a csúcs előtt, de a lejtmenetben vissza tudott zárkózni, sőt aztán még ő támadta be a többieket. Bardet a szakasz végéig már nem tudott közelebb kerülni Quintanához, aki másfél perc előnnyel nyerte meg a szakaszt. A második helyen célba érő Romain Bardet a szakaszon szerzett hegyi pontjaival átvette a pöttyös trikót. A harmadik a kazah Lutsenko lett, majd sorra érkeztek a szökésből elöl maradók. Egan Bernal félperces előnnyel ért célba a többi összetett esélyeshez képest, amivel a második helyre ugrott az összetettben. Alaphilippe teljesen elégedett lehet ezzel a nappal, két szakasszal a Tour vége előtt másfél perc az előnye Bernallal szemben.

Pénteken egy 126 kilométeres, hegyi befutóval végződő szakasszal folytatódik a Tour de France. Európa legmagasabb, közúton elérhető hegycsúcsa, a 2770 méteres Col de l'Iseran is szerepel az útvonalban.

18. szakasz, Embrun-Valloire 208 km

1. Nairo Quintana (kolumbia, Movistar) 5:34:15
2. Romain Bardet (francia,AG2R La Mondiale) + 1:35 perc hátrány
3. Alexey Lutsenko (kazah, Astana) + 2:28 p. h.
4. Lennard Kämna (német, Team Sunweb) + 2:58 p. h.
5. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Merida) + 3:00

Összetett:

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-Quick Step) 75:18:49
2. Egan Bernal (kolumbiai, Team Ineos) +1:30 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Team Ineos) +1:35 p. h.
4. Steven Kruijswijk (holland, Team Jumbo-Visma) +1:47 p. h.
5. Thibaut Pinot (francia, Groupama FDJ) +1:50 p. h.
6. Emanuel Buchmann (német, Bora-Hansgrohe) +2:14 p. h.
7. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) +3:54 p. h.
8. Mikel Landa (spanyol, Movistar) +4:54 p. h.
9. Rigobero Urán (kolumbiai, EF-Education First) +5:33 p. h.
10.  Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +5:58 p. h.



Rovatok