Index Vakbarát Hírportál

Óriási jégeső miatt félbeszakították a Tour de France királyetapját

2019.07.26. 16:53

A kolumbiai Egan Bernal vette át a sárga trikót a Tour de France 19. szakaszán, amit jégeső miatt verseny közben rövidítettek meg, és így meglehetősen furcsa körülmények között szerzett meg.

A Tour a 19. szakaszán érte le legmagasabb pontját, a 2770 méteres Col d'Iserant, aminek a csúcsára Egan Bernal (Ineos) ért fel leghamarabb, a kolumbiai hegymenő korábban betámadta a sárga trikós Julian Alaphilippe-et és a többi összetett esélyest. Legnagyobb riválisainak több mint egy percet, Alaphilippe-nek két percet adott ekkor.

Az elég jól lejtőző Alaphilippe reménykedhetett benne, hogy ha utol nem is éri, Bernalt, vagy a második csoportban haladó Geraint Thomast, de azért farag valamennyit a különbségen. Erre azonban sok esélyt nem kapott.

Néhány kilométert száguldott lefelé a mezőny, amikor a zsűri közölte, hogy a hirtelen leesett jégeső miatt járhatatlanná vált az út, ezért nem engedték tovább a mezőnyt a bringások biztonsága miatt. (A Twitteren sárlavináról, földcsuszamlásokról is írtak.) A zsűri úgy döntött, hogy a szakasz eredményét az Iseranon mért különbségek alapján hirdetik ki. Így az etapot Bernal nyerte, és elég nagy különbséggel át is vette a sárga trikót Alaphilippe-től. 

A szakaszból még körülbelül 30 kilométer és egy nagy emelkedő lett volna hátra, amikor leállították a versenyt. A bringások egy része csak később értesült minderről, néhányan még nyomták tovább akkor is, amikor a többiek már lassítottak. 

A szervezők később közölték, hogy nem hirdetnek szakaszgyőztest, csak az időkülönbségek számítanak. 

Egyelőre még nincs pontos végeredmény, de az biztosnak tűnik, hogy Bernal ugrott az első helyre, Alaphilippe a második, Thomas pedig a harmadik. 



Rovatok