Index Vakbarát Hírportál

Vuelta: az óriási bukás után alig valaki maradt a sprintre

2019.09.07. 18:32

Tömegbukás előzte meg a Vuelta a Espana 14. szakaszának hajráját, így Sam Bennett egy 15 fősre fogyatkozó boly előtt nyerte a sprintet. Az összetettben továbbra is Primoz Roglic vezet. 

A Vuelta a Espana 14. etapja az átlagosnál könnyebb terepet biztosított a bringásoknak, így szinte garantálható volt, hogy együtt érkezik majd meg a mezőny, és a klasszikus sprinterek döntik el egymás között az első hely sorsát.

Az utolsó kilométerig minden a megfelelő koreográfia szerint zajlott, de ekkor tömegbukás történt, több tucatnyi bringás földre került, míg a többiek egyszerűen nem tudtak továbbhajtani az eltorlaszolt úton. Elöl csak egy maroknyi csoport maradt. Az ott lévő bringások közül ötszáz méterre a céltól Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) kilőtt a sorból, de nem tudta megtartani a sebességét. Maximiliano Richeze vette üldözőbe, aki fel is ért a belgára, de szépen felvitte Sam Bennettet is, aki aztán könnyedén ellépett az utolsó száz méteren. Richeze lett a második, Van der Sande már két másodpercet kapott.

A bukásban több bringás megsérült, a világbajnok Alejandro Valverdét is ápolni kellett, de egyelőre nincs hír az állapotáról. Az összetettben vezető Primoz Roglic megúszta a bukást, könnyedén elérte a célvonalat a főmezőnnyel.

A háromhetes körversenyek szabályai szerint, ha az utolsó három kilométeren belül történik bukás, akkor a baleset miatt összeszedett időkülönbség nem számít bele az összetett eredményébe. 

Eredmények:
14. szakasz, San Vicente de la Barquera-Oviedo, 188 km:
1. Sam Bennett (ír, BORA-Hansgrohe) 4:28:46 óra
2. Maximiliano Richeze (argentin, Deceuninck) azonos idővel
3. Tosh Van der Sande (belga/Lotto) 2 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 53:49:19 óra
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 2:25 perc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 3:01 p h.



Rovatok