Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó métereken lepték meg az exvilágbajnokot

2020.02.06. 18:49 Módosítva: 2020.02.06. 21:38

A Valenciai körverseny második szakaszát a szlovén Tadej Pogacar nyerte, miután az utolsó métereken lehajrázta a 2018-as országúti kerékpáros világbajnokot, Alejandro Valverdét. Dina Márton is egész jól tartotta magát az utolsó emelkedőn, a 28. helyen ért célba az erős mezőnyben.

A Valenciai körverseny második etapján 181 kilométer várt a mezőnyre Torrent és Cullera között, a szakasz elején volt két emelkedő, de sejthető volt, hogy az utolsó, a célig vezető kaptató dönt majd a szakaszgyőzelemről. Ez az két kilométeres hegymenet átlagosan 8 százalékos meredekségű volt, de tartalmazott 21 százalékos részt is.

A szakasz elején szökő Caja Rural bringásnak, Gonzalo Serranónak nem jött össze a bravúr, a cél előtt 600 méterre megfogta a begyorsuló mezőny, a nevesebb csapatok vették át az irányítást. Az Ineos diktálta az iramot, mellettük az UAE és a Movistar tűnt fel.

A célhoz közelítve Jan Polanc (UAE) lőtt ki, de nem tartott ki sokáig az előnye, Gianni Moscon (Ineos) ugrott utána. Később aztán Alejandro Valverde ment előre, ő specialistának számít az ilyen emelkedőkön, és a hamarosan negyvenéves bringás a szezon korai versenyein elég sokszor tud nyerni. Most azonban ez nem jött össze neki, az utolsó tíz méteren Pogacar elé vágott, és megszerezte a szakasz első helyét, amivel az összetettben is élre állt. Valverde ott a harmadik Jaick Haig mögött, de nincs közöttük időkülönbség. Az etapon a belga Dylan Teuns lett a harmadik. 

A mezőny egyetlen magyar bringását, Dina Mártont nem sikerült nagyon leszakítani, csak 33 másodpercet kapott, a 28. helyen ért célba. Szinte kizárólag csak World Tour-csapatok bringásai előzték meg. Dina csapata, a Kometa-Xstra hozzájuk képest két osztállyal lentebb van, ezért is bravúros ez az eredmény.

Dina összetettben nyolc helyet lépett előre, már a 27., a fiatalok különversenyében pedig az ötödik. Nem könnyíti meg a helyzetét, hogy a keddi szakaszt két csapattársa sem tudta befejezni.



Rovatok