Index Vakbarát Hírportál

Valter Attila a teljesítményével nem, de a magyar szurkolókkal elégedett volt

5S9A0279
A 29. helyen legjobb magyarként célba érő Valter Attila egészen őrületesnek nevezte azt a hangulatot, amelyet a magyar szurkolók varázsoltak a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny pénteki nyitószakaszán.

A Hősök teréről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny első szakaszát a holland Mathieu van der Poel nyerte, a második Peák Barnabás csapattársa, Biniam Girmay lett. Valter Attila legjobb magyarként a 29. helyen ért célba, mindössze 4 másodperc hátránnyal. Az utolsó kilométereken Fetter Erik bukott, de enyhe sérülésekkel megúszta. 

Valter Attila a befutó után az Eurosportnak értékelte az első szakaszon nyújtott teljesítményét és a magyar szurkolók által teremtett fergeteges hangulatot.

Verseny közben mondtam is Fetter Eriknek, ha annyi ötszázast kapnék, ahányan a nevemet kiabálták az út mentén, akkor megvehetném a Vajdahunyad várát. A mezőnyben is sokan kérdezték, hogy számítottam-e ilyen őrületes hangulatra, de ez minden képzeletemet felülmúlta. Kicsit vegyes érzéseim vannak, mert talán a legjobb tíz reális lehetett volna. Azt gondoltam, jó pozícióban vagyok, mert együtt jöttem Alejandro Valverdével, ami mindig nyugtatólag hat, de ezúttal ez mégsem volt kifizetődő. Lehettem volna előrébb is

– értékelte saját teljesítményét a harmadik Giróján induló 23 éves kerékpározó, aki azt azért hozzátette: még sosem kezdett ilyen jól háromhetes viadalon, ez pedig biztató lehet a folytatásra.

Fetter Erik az első szakasz végén keveredett bukásba, de így is a 112. helyen ért célba. 

Szerencsésen megúsztam a bukást, az ujjaimon lettek csak vágások, de ez a legkevesebb. Persze nem örülök neki, hogy benne voltam ebben a bukásban, de ilyen elég sokszor történt már velem, hogy valami rosszul kezdődik. Általában ezekből a helyzetekből szeretek fordítani, és legtöbbször a szerencse is mellém áll, remélem, hogy holnap is minden össze fog állni

– értékelt a 22 éves kerékpáros.

Fetter Erik a mai nap kapcsán még külön kiemelte, hogy a szurkolók elképesztőek voltak. 

Abban biztos voltam, hogy a Hősök terén és az Andrássy úton sokan lesznek. Mikor ezeket elhagytuk, mindig vártam, hogy a következő utcánál már biztosan nem fognak állni emberek, de Budapest összes utcája tele volt, sőt, utána is az összes városban és faluban is tömött sorok vártak az utak mentén. Nem számítottam erre, azt hittem, hogy mivel munkanap van, ezért kevesebben lesznek. Ezt a hatalmas élményt még fel kell dolgoznom.

A szombati időfutammal kapcsolatban kifejtette: mivel nem az összetettre koncentrál, ezért nem fog felesleges kockázatot vállalni, sokkal inkább minden percét és méterét élvezni szeretné a versenynek.

A két éve 27., tavaly 14. helyezett Valter, aki az előző kiírás alkalmával három napon át viselte az összetett első helyezettjét illető rózsaszín trikót, idén azzal a céllal vágott neki a viadalnak, hogy szakaszt nyerjen.

Szombaton a 9,2 kilométeres budapesti egyéni időfutam következik. az első induló 14 órakor rajtol a Hősök teréről, ahonnan a Budai Várban lévő Szentháromság térre tekernek a versenyzők.

 A 105. Giro d'Italia mezőnye összesen 3445,6 kilométert tesz meg, amíg célba ér május 29-én a veronai időfutamon.

Mathieu van der Poel: A türelem volt a kulcs

Nagyon küzdöttünk a végén, előzetesen is erre számítottam. A türelem volt a kulcs, végig nyugodt tudtam maradni, a sprintbe pedig mindent beleadtam

– fogalmazott sajtótájékoztatóján a szakaszgyőztes.

A szakasz előtt nem nagyon foglalkoztam a győzelemmel, nem akartam mindenképp felvenni a rózsaszín trikót. Ahogy korábban is említettem: sokunknak volt esélye az utolsó kilométereken, örülök neki, hogy kijött a lépés

– mondta Van der Poel, aki tavaly a Tour de France-on is nyert egy szakaszt, és azzal átvette a vezetést az összetettben.

A sárga trikó érzelmesebb volt a családom története miatt, hiszen a nagyapám több szakaszt is meg tudott nyerni a Touron

– zárta a holland, aki tudja: nehéz dolga lesz a szombati időfutamon, ha meg szeretné tartani a Maglia Rosát, de mindent meg fog tenni érte.

(Borítókép: Valter Attila 2022. május 3-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)Rovatok