Index Vakbarát Hírportál

Giro: De Gendt nyerte a nyolcadik szakaszt, Fetter 15. helyen ért célba

32A42AX-highres
2022.05.14. 18:56
A belga Thomas de Gendt hosszú szökés végén nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 8. szakaszát, az összetettben a spanyol Juan Pedro López megőrizte a rózsaszín trikót. Fetter Erik 15. helyen ért célba.

A szombati 153 kilométeres távon egy negyedik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, ám teljesen síknak nem lehet nevezni a Nápoly környéki – a szervezők által kétcsillagos nehézségűnek ítélt – szakaszt, hiszen 2130 méternyi szintkülönbséget kellett teljesíteniük a résztvevőknek.

A szakasz elején viszonylag gyorsan ellépett a főmezőnytől egy 21 fős boly, amelyben több nagy név is ott volt. A szökevények két-három perc körüli előnyt építettek ki, az összetett esélyesek csapatai pedig nem törték magukat, hogy utolérjék őket. A rend az utolsó 50 kilométeren belül bomlott meg: előbb egy ötfős mini szökevénysor alakult ki Thomas De Gendt vezetésével – innen később az olasz Simone Ravanelli leszakadt –, őket a pontversenyben jól álló, a nyitószakaszon második eritreai Biniam Girmay, és a visegrádi finis során győztes Mathieu van der Poel fémjelezte ötösfogat vette üldözőbe.

Az elöl haladók magabiztosnak mondható, 40 másodperc körüli előnnyel vezettek, elsősorban a két Lotto-Soudalos versenyző, az egyaránt belga De Gendt és Harm Vanhoucke remek összedolgozásának köszönhetően. Végül a vezető négyesből került ki a győztes, a sprintet – Vanhoucke felvezetése után – De Gendt nyerte az olasz Davide Gabburo és a spanyol Jorge Arcas előtt.

A főmezőnyben az összetett második helyén álló Lennard Kämna 10 kilométerrel a vége előtt megtámadta Lópezt, de a spanyol figyelt és nem engedte el riválisát. Az utolsó kilométereken a főmezőnytől sikerült kissé elszakadnia Fetter Eriknek, aki így az előkelő 15. helyen zárta a szakaszt.

Valter Attila az esélyesek csoportjában, 3:33 perces hátránnyal a 48. helyen ért célba, míg Peák Barnabás a 13:30 perc hátránnyal a 138. helyen zárt.

Összetettben Valter két helyet javítva a 46. helyről várja a folytatást, a másik két magyar összetett eredményére még várni kell.

„Mentálisan és koncentráció szempontjából különösen kemény volt a mai nap.  A csapatunknál a fő technika az volt erre a szakaszra, hogy Samuele Rivi és Mirco Maestri közül valaki szökésbe kerüljön. Ez végül mindkettőjüknek sikerült. Én a végén elléptem a mezőnytől, és így a 15. helyen értem célba, de hogy őszinte legyek ezt egy picit benéztem, mert azt hittem, hogy kevesebben vannak már csak elöl” – fogalmazott Fetter Erik.

Eredmények, Giro d'Italia:

8. szakasz, Napoli-Napoli, 153 km:

1. Thomas de Gendt (belga, Lotto Soudal) 3:32:53 óra

2. Davide Gabburo (olasz, Bardiani-CSF-Faizane) azonos idővel

3. Jorge Arcas (spanyol, Movistar) a.i.

...15. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 3:22 perc hátrány

...48. Valter Attila (Groupama-FDJ) 3:33 p h.

...138. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 13:30 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 32:15:31 óra

2. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 38 mp h.

3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 58 mp h.

...46. Valter 15:37 p h.

Vasárnap az Iserniából induló 191 kilométeres táv a Blockhauson ér véget hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték - május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

(Borítókép: A belga  Thomas De Gendt ünnepel, miután a célvonalon áthaladva megnyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 8. szakaszát 2022. május 14-én. Fotó: Luca Bettini / AFP)Rovatok