Index Vakbarát Hírportál

Drámai befutó: Valter előtt benézték a kanyart, negyedik lett a szakaszon

GettyImages-1399594264
2022.05.27. 17:02
A Giro d’Italia 19. szakaszán Valter Attila az első fél órában egy tizenkét fős szökésben tudott meglépni a főmezőnytől. A szökésről aztán folyamatosan szakadtak le a versenyzők, végül öten tartottak ki. A hegyi befutós szakasz végső hajrájában Valter Attila előtt rosszul fordultak be ketten, így negyedik lett a szakaszon.

A Giro d’Italia 19. szakasza Marano Lagunare és Castelmonte szentélye között zajlott, 178 kilométerrel és 3230 méter szintkülönbséggel birkóztak meg a versenyzők. Az első fél órában egy tizenkét fős szökés indult meg a pelotontól, köztük Valter Attila, a Groupama-FDJ magyar versenyzője is. Az elmenésben egy igazán jó hegyi menő volt Attila mellett, Koen Bouwman, aki a hegyi pontversenyt (kék trikó) vezeti. Nem ez volt az első elmenés az idei Girón Valter számára, de eddig nem tudott hazaérni a szökéssel.

A tizenkét fős szökés végül a nap legkomolyabb hegyére négy főre csökkent, név szerint Valter Attila, Koen Bouwman, Alessandro Tonelli és Mauro Schmid segítette egymást. Később Tonelli leszakadt, ám önerőből sikerült visszazárkóznia. Az utolsó előtti lejtmenetben Andrea Vendrame is beérte a csoportot, így végül öten tekertek a hegyi befutó felé. 

15 kilométerrel a vége előtt 6 perc 45 másodperces előnnyel rendelkezett a szökés a főmezőnnyel szemben. Akkor már látszott, a peloton nem fogja utolérni az élen álló öt kerékpárost. Az utolsó hét kilométer igen combosnak ígérkezett, helyenként 13 százalékos emelkedőt kellett leküzdeniük a versenyzőknek. Az út mentén rengeteg magyar szurkoló buzdította Attilát, sok helyen lobogtak a magyar zászlók. Még képernyőn keresztül is érezhető volt, mennyi energiát meríthet a magyar szurkolók erejéből Valter. 

A hegyi befutón sokáig nem indult el senki. Három kilométerrel a vége előtt még mindig együtt volt az ötfős csapat. Minden versenyző tudta, hogy kockázatos lehet a túl korai indulás, mert hamar elfáradnak a befutónál. 2,7 kilométerrel a befutó előtt Valter Attila egy pillanatra elindult, de csak beijesztett, próbált egy-két versenyzőt leszakítani a szökésből, ez végül nem jött össze. Kicsit olyan ez, mint egy westernfilmes leszámolás, amikor mindenkinek ott pihen az ujja a ravaszon.  

Szinte mindenki próbált el-elszakadni, így Andrea Vendramét sikerült két kilométerrel a vége előtt lehagyni, de végül ötszáz méterrel később visszaért a többiek nyakára. Egy kilométerrel a cél előtt még mindig teljesen együtt ment az öt versenyző. 

Kétszáz méterrel a vége előtt Valter Attila az ötödik helyről indult a sorból, aztán az utolsó éles kanyarban többen benézték az ívet, Valter így nem tudott ráfordulni a célegyenesre, mert Mauro Schmid és Andrea Vendrame összeakadt a kanyar előtt. Valter Attila negyedik lett a szakaszon.

Valter Attila pályafutásának legjobb háromhetes etaperedményét érte el a negyedik hellyel. Koen Bouwman lett az első, akinek ez volt pályafutása második Grand Tour-szakaszgyőzelme. A második helyen Mauro Schmid, a harmadikon Alessandro Tonelli ért be. 

A szakaszt nyerő Bouwman elnézést kért mindenkitől, akihez véletlen hozzáért a kanyarban. A befutó utáni interjúban minden megszólaltatott versenyző elmondta, hogy nem tartja korrektnek ezt a befutót.

Az esélyesek csoportjában a szlovén emelkedőn a BORA-hansgrohe tempója szelektált, a záró hegy előtt viszont már az Ineos vezetett nyugodtabb iramot. Az emelkedőn a brit sorból Pavel Sivakov kezdett rombolásba, majd előbb az olimpiai bajnok, 2019-es Giro-győztes Carapaz, majd a spanyol Mikel Landa indított támadást, ám végül együtt értek be az esélyesek, így nem változott az összetett élcsoportja.

Valter Attila révén az előző évben több történelmi pillanatnak lehettek tanúi a magyar kerékpársport szerelmesei: először a legjobb fiatalnak járó fehér trikót ölthette fel, majd három napra az összetettben is az élre állt, így a Maglia Rosát is viselhette egy ideig. Korábban egyetlen magyar kerékpárosnak sem sikerült megkülönböztető trikót elérnie Grand Tour-versenyen. A legjobb magyar szakaszeredmény háromhetes körversenyen Bodrogi László nevéhez fűződik, aki a 2007-es Vuelta a Espanán második, a 2002-es Tour de France-on harmadik volt – egyaránt időfutamon.

Eredmények:
19. szakasz, Marano Lagunare-Santuario di Castelmonte, 177 km, hegyi befutó:

1. Koen Bouwman (holland, Jumbo-Visma) 4:32:55 óra
2. Mauro Schmid (svájci, Quick-Step Alpha Vinyl) azonos idővel
3. Alessandro Tonelli (olasz, Bardiani-CSF-Faizané) 3 másodperc hátrány
4. Valter Attila (Groupama-FDJ) 6 másodperc hátrány
5. Andrea Vendrame (olasz, AG2R Citroën) 10 mp h.
...8. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 3:56 perc hátrány
9. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) a. i.
10. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Carapaz 81:18:12 óra
2. Hindley 3 másodperc hátrány
3. Landa 1:05 perc hátrány

Szombaton a Belluno és Marmolada közötti 167 kilométer és újabb hegyi befutó vár mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték – vasárnap a 17,4 kilométer hosszú veronai időfutammal fejeződik be.

(Borítókép: Valter Attila csalódottan teker át a célvonalon, miután a befutó előtti kanyarban többen összeakadtak. Fotó:  Tim de Waele / Getty Images)Rovatok