Index Vakbarát Hírportál

Az összetett éllovasa bukott a 15. szakaszon, belga kerékpáros nyerte az etapot

GettyImages-1409316047
2022.07.17. 18:32
Jasper Philipsen nyerte sprintbefutóban a Tour de France országúti kerékpáros körverseny vasárnapi etapját, amelyen Jonas Vingegaard a bukása ellenére megtartotta elsőségét összetettben.

A 154 fősre zsugorodott mezőnyre a Rodez és Carcassonne közötti 202,5 kilométeren két harmadik kategóriás emelkedő várt az induláskor 32 fokos hőségben.

A napraforgómezők között addig nyugodtan zajló versenyt a táv utolsó harmadához érkezve tüntetés zavarta meg, az úton ülő tiltakozókat gyorsan le tudták húzni az útról, így a keddivel ellentétben ezúttal nem kellett megszakítani az etapot. Egymást követték viszont a bukások az olykor 40 fokot is elérő hőségben, a helyenként hatvanfokos aszfalton: a Jumbo–Visma előbb elveszítette egyik legfontosabb hegyi segítőjét, a csuklóját és vállát fájlaló Steven Kruijswijket a nézők tapsa mellett fektették mentőbe, majd maga Vingegaard is földre került.

Az addigi szökést korán utolérte a Mads Pedersenért dolgozó Trek–Segafredo vezette mezőny, megnehezítve a rivális sprinterek dolgát a dombos terepen. A kavarodást kihasználva két francia tekert el, a sprintbefutóban érdekelt csapatok a tovább kitartó Benjamin Thomast ötszáz méterrel a cél előtt fogták meg.

Leggyorsabbnak Jasper Philipsen bizonyult, az Alpecin–Deceuninck belga sprintere egy harmadik és egy második hely után szerezte meg első Tour-etap-sikerét.

A második pozíciót az etap elejét szökésben töltő, zöld trikós belga Wout van Aert szerezte meg, a kiváló felvezetést kapó, 2019-es dán világbajnok Pedersen pedig harmadik lett.

Az összetett esélyesek a mezőnnyel értek célba, így nem változott az élcsoport, Vingegaard a bukása ellenére változatlan előnnyel őrzi elsőségét.

Eredmények, 15. szakasz, Rodez–Carcassonne, 202,5 km:

  1. Jasper Philipsen (belga, Alpecin–Deceuninck) 4:27:27 óra
  2. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) azonos idővel
  3. Mads Pedersen (dán, Trek–Segafredo) a. i.

MTI

(Borítókép: Getty Images)



Rovatok