Index Vakbarát Hírportál

Svájci szakaszsiker a Tour de Hongrie-n, Dina 9. a „királyetapon”

2023.05.12. 17:04 Módosítva: 2023.05.12. 17:29
A svájci Marc Hirschi diadalmaskodott a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny pécsi szakaszán pénteken, ezzel átvette a vezetést összetettben.

Dina Márton előzetesen úgy fogalmazott, a királyetap vár a Tour de Hongrie résztvevőire pénteken. Igaz, ami igaz, a Kaposvárról indult, Pécsett befutó, 180 kilométeres táv során több mint 2500 méternyi szintmászás várt a mezőnyre, benne az EOLO-Kometa kerékpárosával.

Ez volt az első hegyi befutós etap a magyar körverseny idei kiírásában.

A nap ötfős szökésének három és fél perces különbséget engedett a mezőny, amelynek élén az összetett esélyeseinek csapatai, a DSM, az UAE és az Ineos Grenadiers diktálták a tempót. Az időközben hétfősre bővült élcsoport sorsa már a második pécsi mászásnál megpecsételődött, amikor az Ineos Grenadiersből előbb a kolumbiai Egan Bernal, majd az ecuadori Jhonatan Narváez váltott ritmust, utóbbit csak a brit Oscar Onley (DSM) és az új-zélandi Finn Fisher-Black (UAE) követte, hármasuk pedig gyorsan utolérte az elöl maradt három szökevényt. Ez azonban nem felelt meg a többi csapatnak, tempót váltva befogták őket a mánfai emelkedőig.

Az eső nem érkezett meg, a döntés pedig az utolsó hegyre maradt, ekkor be is következett a Dina Márton által jósolt „tűzijáték", ebben az okosan kiváró svájci Marc Hirschi bizonyult a legerősebbnek. A rendkívül meredek Bárány utca megmászása után az állatkertnél aratott sikerével Hirschi átvette a sárga trikót az Európa-bajnok holland Fabio Jakobsentől. A második a brit Ben Tullett, harmadik – honfitársa – Max Poole lett. Legjobb magyarként a 9. helyen, a már emlegetett, Dina ért célba, aki teljesítményével átvette a fehér trikót, amely a mezőnyben összesítésben a legjobb helyen álló hazai versenyzőnek jár.

Az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körversenyen összetettjéről várhatóan a szombati szakasz dönt: Martonvásárról 206 kilométert tekernek Dobogókőig, az etap össz szintemelkedése 2646 méter lesz.

(MTI/Index)



Rovatok