Index Vakbarát Hírportál

Ott tekertünk, ahol elsőre gyalog sem mertünk volna felmenni

DSC 3106
2023.06.08. 15:07
Egyéniben két top tízes helyezéssel térhetett haza a magyar újságírói küldöttség az amatőr és félamatőr kerékpárosok számára kiírt Malopolska Media World Cupról, Lengyelországból. A média munkatársai részére ötödik alkalommal megrendezett kerékpáros viadalnak a júniusi Európa Játékoknak is otthont adó Kis-Lengyelország régiója biztosított helyszínt, Krynica-Zdrój és Krakkó központokkal. Az Index két újságírója is a kiutazó magyar csapat tagja volt.

Fogalmazhatnánk úgy is, a Tour de Hongrie-n szerzett tapasztalat meghozta a kedvünket ahhoz, kipróbáljuk, milyen a profi kerékpárosok élete, ehhez pedig a lehető legjobb időpontban érkezett lengyelországi barátaink felkérése...

Februárban landolt a Magyar Sportújságírók Szövetségének közvetítésével a Malopolska Media World Cup meghívója szerkesztőségünkben. A sorozat célja, hogy a világ kerékpározás iránt rajongó újságíróit és médiamunkatársait összehozza, miközben a lengyel vidék legkülönfélébb tájait járják be közös túrák és versenyek formájában. A korábbi négy viadalon 24 ország több mint 500 versenyzője képviseltette magát. Az idei kiírás a lengyel turisztikai ügynökség, valamint a helyi sportminiszter, Kamil Bortniczuk támogatásával valósult meg.

A mezőny ugyan valamivel kisebb volt, mint az előző években – ezt az ukrán–orosz-háború közelsége jelentette bizonytalansággal magyarázták a szervezők –, az észak- és közép-európai régió képviselői mellett így is akadtak az Egyesült Államokból, Kanadából, Spanyolországból, Franciaországból és Olaszországból érkezett résztvevők is. Magyarországról háromfős küldöttség indult, Korom Milán (Népszava), Kocsmár-Tóth István és Huber Tamás (mindkettő Index).

A világbajnokság központi helyszíne a júniusban a 3. Európa Játékok multisporteseményének is otthont adó Kis-Lengyelország, azaz Malopolska vajdasága volt. A résztvevők előbb Krynica-Zdrojból, majd Krakkóból kiindulva fedezhették fel a helyi vidéket. Az ötnapos rendezvényt két hegyikerékpáros túra, közte pedig egy mountain bike-verseny tette teljessé.

A verseny jelentette kihívást jól mutatja, összesen 53 nevezés érkezett, férfi kategóriában 35. Már az első napi 40 kilométeres túra tapasztalatai is azt mutatták, aligha lesz gyerekjáték a pénteki hegyi kerékpáros verseny. Ám a kihívás mértéke a magyar csapat minden várakozását felülmúlta. Az első kört mindössze tizenhárman fejezték be – köztük mindhárman magyarok. Voltak, akik alig 200-300 méter megtétele után már a pálya szélén ültek, az egyik amerikai újságíróról pedig később kiderült, esés közben a kezét törte. Mindez az amatőröket kellő óvatosságra intette lejtmenetben. A feketeleves pedig ekkor még hátra volt: a mintegy öt kilométeres körön több mint 250 méter szintet kellett megmászni, a szakasz második fele, mintegy két kilométeren keresztül folyamat emelkedett, ami több mint lélekölőnek bizonyult.

És ezt kellett (volna) háromszor teljesítenie a mezőnynek. A célba végül szintidőn belül nyolcan értek be. A teljes távot a szintidő miatt nem teljesítő versenyzők közül – messze túlszárnyalva az előzetes várakozásokat – Korom Milán lett a legjobb, ő 9. lett, Huber Tamás a 10., Kocsmár-Tóth István a 12. helyet szerezte meg. 

Kemény pálya volt, mert alig lehetett pihenni bárhol. Feladták vele a leckét!

– mondta a célba érve a versenyt megnyerő norvég, Martin Ljöstad, aki mindenféle szempontból kiemelkedett a mezőnyből, és kevesebb mint egy óra alatt tette meg a kört. A második helyet az olasz veterán Leonardo Olni, a harmadikat a lengyel Maciej Balcer szerezte meg. A nőknél tíz kilométeres össztávon Ewelina Bojdzinska bizonyult a legjobbnak.

„Most másodszor indultam, és az idei még nívósabb volt, mint amelyen Lublinban és Zamoscban részt vehettem egy éve. A szervezők remek lengyel konyhával és regionális finomságokkal leptek meg a nagy kihívást jelentő verseny mellé – mivel mi, olaszok különösen érzékenyek vagyunk a jó ételekre, azt hiszem, ebben az esetben kiemelten fontos is a véleményem – idézte a szó minden értelmében jól szórakozó Olmit az esemény hivatalos honlapja.

„Látva a tereprajzot az elsődleges célunk az volt, hogy egyben leérjünk a hegyről és aztán vissza is tudjunk kapaszkodni a csúcson lévő kilátóhoz, ahol a rajt-célvonal volt. Eredetileg egy országúti kerékpáros-verseny is a program része lett volna, ezt azonban az utolsó pillanatban őszre halasztották a szervezők. Mountain bike-ban jóval kevesebb tapasztalatunk van, így még értékesebbek ezek a helyezések” – fogalmazott Korom Milán az eredményhirdetés után.

A verseny utáni levezetésként szombaton egy újabb, mintegy 25 kilométeres hegyi kerékpáros túra várt a résztvevőkre a Krakkó körüli erdőkben, ahol egy rövid downhill-képzés utáni adrenalinbombaként szűk ösvényeken is próbára tették az újságírók képességeit.

A tervek szerint a kerékpáros média-világbajnokság következő kiírásának Krakkó és Zakopane ad majd otthont, ezúttal pedig az országúti szakág kerül majd a fókuszba.

(Borítókép: Huber Tamás a célvonal felé teker. Fotó: Malopolska Media World Cup)Rovatok