Index Vakbarát Hírportál

Meglepetésgyőzelem a Tour de France második szakaszán

2023.07.02. 18:39
Victor Lafay nyerte vasárnap a 110. Tour de France országúti kerékpáros körverseny második etapját, amelyen Adam Yates megtartotta a sárga trikót – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Az idei leghosszabb szakaszon 208,9 kilométer várt a mezőnyre, öt kategorizált emelkedővel. Gyorsan háromfős szökés alakult ki, ezzel pedig elégedettek voltak az etapsikert célként kitűző csapatok, az esélyesek csoportja az UAE vezetésével az utolsó hegyen érte utol a legtovább kitartó szökevényt, a pöttyös trikós Neilson Powlesst. Az emelkedő tetején osztott időjóváírásokért a végső siker két nagy várományosa között Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard volt a sorrend, ezt követően pedig a támadási kísérleteket sorra hatástalanította a címvédő csapata, a Jumbo-Visma.

Az egy kilométeres kapunál Victor Lafay indított meglepő támadást, erre viszont senki nem tudott reagálni, így a francia bringás 15 év elteltével nyert Tour-szakaszt a Cofidisnak. Bár üldözői nagyon közelítettek, megelőzni nem tudták, közülük a belga Wout van Aert bizonyult a leggyorsabbnak Pogacart megelőzve.

Összetettben a brit Adam Yates hat másodperccel vezet kétszeres győztes szlovén csapattársa, Pogacar, valamint ikertestvére, Simon Yates előtt – írta az MTI.


ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
TOUR DE FRANCE 2023
2. szakasz, Vitoria-Gasteiz–San Sebastián, 208,9 km
1. Victor Lafay (francia, Cofidis) 4:46:39 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Adam Yates (brit, UAE) 9:09:18 óra
2. Pogacar 6 másodperc hátrány
3. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) azonos idővel

Hétfőn az Amorebieta-Etxano és Bayonne közötti 193,5 kilométeres etappal tér át Franciaországba a mezőny, a viadal július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.



Rovatok