Index Vakbarát Hírportál

Woods nyerte a hegyi befutót, Pogacar nyolc másodpercet faragott hátrányából

2023.07.09. 19:16
A kanadai Michael Woods nyerte hegyi befutóban a Tour de France országúti kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát, összetettben a szlovén Tadej Pogacar nyolc másodpercet faragott hátrányából a sárga trikót megőrző dán címvédő, Jonas Vingegaardhoz képest – írja az MTI.

Vasárnap a Saint-Léonard-de-Noblat-ból rajtolt a mezőny, itt élt és halt meg a francia körverseny összetettjében nyolcszor dobogós, a Vuelta a Espanán 1964-ben diadalmaskodó francia  Raymond Poulidor , a szakasz előtt rá emlékeztek a szervezők és unokája, az ebből az alkalomból különleges festésű vázon tekerő holland Mathieu van der Poel. A 182,4 kilométeres táv során három alacsonyabb kategorizált emelkedőt kellett megmászniuk a bringásoknak, az igazi nehézség a kiemelt kategóriás, 13,3 kilométer hosszú, 7,7 százalékos átlagmeredekségű Puy de Dome volt az etap végén, amelyen 1415 méteres tengerszint feletti magasságban értek célba hegyi befutón.

Nehezen alakult ki a nap szökése, amelybe végül 14-en kerültek bele, köztük nem volt összetettben jól álló kerékpáros, így több mint 16 percre engedte el a mezőny. Ennek nyomán közülük kerülhetett ki a szakaszgyőztes, korán meg is bomlott az egyetértés, megindultak a támadások. 

A cél előtt 48 kilométerrel szólóban meginduló amerikai Matteo Jorgensont a hegyet hozzá képest 2 perc 20 másodperces hátrányból az üldözőcsoportban megkezdő kanadai Michael Woods az utolsó 500 méteren belül érte utol és előzte meg, Jorgenson végül csak negyedikként tudott átgurulni a célvonalon, miután az utolsó métereken még ketten elé kerültek.

A 2018-ban világbajnoki bronzérmes Woods 36 évesen pályafutása első Tour-etapsikerét ünnepelhette.

Hátul az esélyesek csoportjában a harmadik helyen álló ausztrál Jai Hindley korán leszakadt az utolsó kilométereken, ahol a szűk útra nem engedtek fel szurkolókat. Másfél kilométer volt hátra, mikor a kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar megindult, csak a címvédő és sárga trikós dán Jonas Vingegaard tudta követni, ám a lépést ő sem tudta tartani vele. Pogacar nyolc másodpercet tudott faragni eddigi 25 másodperces hátrányából összetettben riválisához képest, aki megtartotta a sárga trikót. Hindley lemaradása több mint egy perccel nőtt kettejük mögött.

Tour de France
9. szakasz, Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dome, 182,4 km, hegyi befutó:

1. Michael Woods (kanadai, Israel-Premier Tech) 4:19:41 óra

2. Pierre Latour (francia, TotalEnergies) 28 másodperc hátrány

3. Matej Mohoric (szlovén, Bahrain Victorious) 35 mp h.

...13. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 8:19 perc hátrány

14. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 8:27 p h.

...19. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 9:33 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 38:37:46 óra

2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 17 másodperc hátrány

3. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 2:40 perc hátrány

A hétfői pihenőnap után kedden a Vulcania és Issoire közötti 167,2 kilométeres táv teljesítése vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.



Rovatok