Index Vakbarát Hírportál

Pogacar nyerte az utolsó hegyi szakaszt, Vingegaard a duplázás kapujában

2023.07.22. 18:38
Tadej Pogacar diadalmaskodott a Tour de France országúti kerékpáros körverseny utolsó előtti, 20. szakaszán, amelyen Jonas Vingegaard a sárga trikó megtartásával az összetett győzelem és a címvédés küszöbére lépett.

Szombaton az utolsó hegyi befutós etap, a Belfort és Le Markstein Fellering közötti 133,5 kilométeres, hat kategorizált emelkedőt tartalmazó táv várt a mezőnyre. Az idény végén visszavonuló francia közönségkedvenc, Thibaut Pinot számára ez volt az utolsó esély egy jó szakaszeredmény elérésére hazája háromhetes körversenyén.

Rajta kívül is többen komoly motivációval vágtak neki a tekerésnek: a szakaszgyőzelmen túl vetélkedés folyt a hegyi pontverseny győztesét illető pöttyös trikóért, amelyért még hárman voltak harcban, a kategóriát vezető olasz Giulio Ciccone, az osztrák Felix Gall és az összetettet vezető dán Jonas Vingegaard. Nem dőlt még el eddig az összetett harmadik helye sem, ezt a brit Adam Yatesnek ikertestvére, Simon, valamint két spanyol rivális, Carlos Rodríguez és Pello Bilbao ellen kellett megvédenie.

A számos különböző célkitűzésnek megfelelően nagy iramú szakasz korai részén földre került Rodríguez, illetve Vingegaard első számú hegyi segítője, a kilencedik pozíciót elfoglaló amerikai Sepp Kuss is, akik sérüléseik ellenére folytatni tudták a versenyt, mindketten vérző arccal. A tízfős szökevénycsoportban tekerő Ciccone az első négy emelkedőn gyűjtött pontjaival biztosította elsőségét a hegyi pontversenyben, így amennyiben vasárnap célba ér Párizsban, Claudio Chiappucci (1992) után lesz ismét olasz pöttyös trikós.

Bő harminc kilométer volt hátra, mikor az utolsó előtti emelkedőn Pinot megindult a széthulló élcsoportból, a hegyre kilátogató több tízezer szurkoló üdvrivalgása között szelte a kilométereket, miközben lejtmenetben az esélyesek csoportjában csapat- és honfitársa, az összetettben tizedik David Gaudu bukott egy kanyarban. Az utolsó hegyen az összetettben második helyen tetemes hátránnyal álló szlovén Tadej Pogacar megindulása rombolta szét ezt a bolyt, Pinot-t utolérve összeért egy hatfős csoport, amelyből Gall, Vingegaard és Pogacar tudott továbbmenni, hozzájuk a záró öt kilométerre értek fel a Yates ikrek.

Ők öten döntötték el az elsőséget, a sprintjében bízó Pogacar tökéletes felvezetést kapott csapattársától, az összetettbeli harmadik helyét megőrző Adam Yatestől, aki a Touron és a Vuelta a Espanán elért korábbi negyedik helyei után pályafutása legjobb eredményével zárhat háromhetes körversenyen. A 24 esztendős Pogacar idei második, pályafutása 11. Tour-szakaszsikerét ünnepelte, Vingegaard-t pedig a párizsi finálé választja el attól, hogy a tavalyi év után idén is sárga trikósként térhessen haza Dániába. A 33 éves Pinot hetedikként fejezte be az etapot.

A 110. Tour de France vasárnap a Saint-Quentin-en-Yvelines-ből induló 115,1 kilométeres szakasszal zárul a Champs-Élysées-n.

Videós összefoglaló: 

Eredmények:
20. szakasz, Belfort-Le Markstein Fellering, 133,5 km, hegyi befutó:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:27:18 óra
2. Felix Gall (osztrák, AG2R Citroën) azonos idővel
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) a. i.
4. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) a. i.
5. Adam Yates (brit, UAE) 7 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Vingegaard 79:16:38 óra
2. Pogacar 7:29 perc hátrány
3. A. Yates 10:56 p h.
4. S. Yates 12:23 p h.
5. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 12:57 p h.

MTI



Rovatok