Index Vakbarát Hírportál

Valter 12. a katalán kör zárónapján, Pogacaré a szakasz és az összetett

2024.03.24. 14:37
Valter Attila a 12. helyen ért célba a katalán országúti kerékpáros körverseny hetedik, utolsó szakaszán, amelyet az összetettben diadalmaskodó Tadej Pogacar nyert meg – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A Barcelona környéki 145,3 kilométeres táv 1943 méter szintkülönbséget tartalmazott, a Visma-Lease a Bike 25 esztendős magyar bajnoka pedig jó tapasztalatokkal várta az egyhetes viadal vasárnapi zárását: három éve harmadik, két éve második volt a katalán nagyvárosban a Montjuicot magában foglaló útvonalon. Valter szombaton az M4 Sport helyszíni stábjának azt mondta: vagy a nap szökésében, vagy az élmezőnyben kitartva igyekszik minél jobb eredményt elérni, csapata is érte dolgozott.

Utóbbi forgatókönyv valósult meg, már az emelkedő és a körpálya első teljesítésekor – összesen hatszor tették meg ezt a kerékpárosok – a nagy tempó rostálta a mezőnyt, amely az utolsó előtti mászáskor befogta a nap szökéséből legtovább kitartót. Röviddel ezután, még a lejtmenet megkezdése előtt tempót váltott az összetettet domináns különbséggel vezető szlovén Tadej Pogacar, de ekkor még csak az iram növelésének szándékával.

Az utolsó kör kezdetén Valter a mezőny hátsó felében helyezkedett, hét kilométerrel a cél előtt Thomas De Gendt indult meg, ám pályafutása utolsó katalán körversenyén nem tudott sokáig kitartani az elmúlt időszak egyik legjobb szökés-specialistája. Az utolsó három kilométerre egy nagyjából húszfős élcsoport állt össze, benne Valterrel és Pogacarral, ebből indított hosszú támadást utóbbi csapattársa, a portugál Joao Almeida, de utolérték. A mezőnyhajrában Pogacar diadalmaskodott, egy második hely mellett negyedik etapsikerét bezsebelve az idei viadal összetettje mellé. Valter 12. lett – emelte ki az MTI.

Összetettben Valter a 36. helyen végzett – a verseny honlapja alapján – 31 perc 38 másodperc hátránnyal. Pogacar mögött a második helyet a spanyol Mikel Landa, a harmadikat a két éve súlyos edzésbalesetet szenvedő kolumbiai Egan Bernal szerezte meg.



Rovatok