Index Vakbarát Hírportál

F1: jó kis köpködéssel indult a hétvége

2015. június 5., péntek 11:05

Parázs eszmecserével kezdődött a kanadai nagydíjhétvége, a hivatalos sajtótájékoztatón Felipe Massa újra fegyelmezni próbálta a 17 éves Max Vestappent, aki természetesen azt tette, amit egy 17 éves kamasz általában tenni szokott: visszaszólt.

A tinédzser Monacóban két hete hátulról ütötte ki Romain Grosjeant, és állította, a francia féktesztelte őt, vagyis a szokottnál korábban fékezett, ezért mentek össze. Verstappen magyarázata nem hatotta meg a felügyelőket, öt rajthellyel visszasorolták a montreali futamra.

Az ügynek vége is lett volna, csakhogy Massa elengedhetetlennek tartotta megjegyezni még akkor, hogy az újonc "elég veszélyesen vezet", illetve, hogy "a tapasztalat számít a Forma-1-ben".

Aztán most Kanadában újra rákérdeztek nála, és megerősítette véleményét az újságírók és a kettővel mellette ülő Verstappen előtt. (Hamilton volt köztük.)

A holland természetesen azonnal reagált. "Mindenkinek lehet véleménye, de az adataink szerint nem fékeztem el magam, ugyanott fékeztem, ahol egy körrel korábban. Most már csak erre a versenyre figyelek."

Itt újra lezárhatták volna, ha Verstappen meg tudta volna állni, hogy ne hozza fel a tavalyi montreali futamot, de a kölyök nem tudta megállni, és hozzátette, "talán vissza kellene nézned a tavalyi futamot, és megvizsgálni, mi is történt ott".

Akkor az utolsó előtti körben Massa nagyot karambolozott Sergio Perezzel, és bár a mexikóit büntették, vita volt belőle, ki is a hibás.

A pont kétszer annyi idős Massa persze ahelyett, hogy legyintett volna, magyarázkodni kezdett, ahogy magyarázkodott már annyiszor a múltban: "Az kicsit más volt, nem? Perez mellett voltam, és féktávon ő mozdult be".

Verstappen: "A történtek nem fognak megváltoztatni, mint versenyzőt, és nem fogok változtatni a vezetési stílusomon, ha ott a pontszerzés lehetősége, rámegyek". (A 10. helyért harcolt Grosjeannal.)

Grosjean nem volt ott a sajtótájékoztatón, de hallotta, mi történt, így ő sem hagyhatta annyiban.

"Fontos, hogy elismerjük a hibánkat, tanuljunk belőle, és elnézést kérjünk attól, akibe belementünk. Max ezt nem tette meg, és ez elszomorít. Megtehette volna, mert a felügyelőknél találkoztunk, megfogtam a vállát, hogy beszéljünk, azt mondhatta volna, bocsánat. De később azzal jött, hogy fékteszteltem, ami teljes tévedés."

Grosjean tudja, miről beszél, ahogy felidézte, őt "komplett őrültnek" tartották karamboljai miatt, 2012-ben még futamról is eltiltották, mert tömegbalesetet okozott Belgiumban.

Massán kívül aztán a kívülállók közül egy világbajnok, Jenson Button is megszólalt, neki leginkább Verstappen vádja nem tetszett, azaz hogy Grosjean direkt korábban fékezett.

"Nyilván rutintalan, így könnyen elkapatja magát, szerintem a lényeg, hogy óvatosan kell bánni a szavakkal az újságírók előtt. Ujjal mutogatni valakire, és állítani, hogy féktesztelt, ez komoly dolog. Szerintem manapság ilyesmi már nincs a motorsportban, mindannyian felnőttek vagyunk, tisztában vagyunk a veszélyekkel, és sosem tennénk ilyet" - zárta le a történetet az angol.

Rovatok