Index Vakbarát Hírportál

Rég rossz, ha a gumigyártóknál van a legnagyobb verseny

2015. augusztus 21., péntek 12:52

A 2016-os szezon végén lejár a Forma-1 szerződése a jelenlegi gumiszállító Pirellivel, de már most óriási harc az olaszok és az F1-be 2006 után visszavágyó francia Michelin között. Az FIA a gumigyártótól várja, hogy az F1 visszanyerje a rég elvesztett izgalmat, a feladat tehát nem kicsi, de az oda vezető elképzelés teljesen különbözik. A legjobb megoldással pedig nem is foglalkoznak.

Az még egyáltalán nem biztos, hogy a 2017-es szezonban új gumiszállítója lesz a Forma-1-nek, de az biztos, hogy bárki is gyártja majd a gumikat két év múlva, komoly kihívás előtt áll, hiszen részben átalakított kocsikhoz, gyorsabb tempó mellé kell majd megalkotni az új abroncsokat, ráadásul ezektől várják azt is, hogy még izgalmasabbak legyenek a versenyek.

Erre a feladatra két cég, a jelenlegi szerződéssel bíró Pirelli, illetve az F1-ben legutóbb 2001-06 között jelenlevő Michelin vállalkozott. Ők már át is mentek a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) előzetes tesztjén, miután teljesítették az FIA technikai és biztonsági előírásait, ezt viszont egészen más tervet vázolva tették.

Azt tesszük, amit mondtok

Nagyjából ennyivel összegezhető a Pirelli hozzáállása a Forma-1-es gumik gyártásakor. Nincs kifejezett koncepciójuk, pontosan azokat a gyorsan romló állapotú, hamar elkopó gumikat csinálják, amiket az FIA kért tőlük, de ez az engedelmesség sem hozott mindig hibátlan eredményt.

A 2011-es belépésükkor inkább óvatosak voltak még, 2012-ben viszont igazi káoszt hozott, hogy az új Pirelli-gumikat egy csapat sem tudta igazán kiismerni. Ezért is indult az az idény úgy, hogy az első hét futamot különböző pilóták nyerték, és részben emiatt a végén csak három pont döntött Sebastian Vettel és Fernando Alonso között.

Az eddigi F1-es gumiszállítók

(zárójelben a megkezdett és a megnyert futamok száma)

Goodyear 1959-98 (494-368)

Bridgestone 1976-77, 1997-2010 (244-175)

Pirelli 1950-85, 1981-86, 1989-91, 2011- (287-131)

Michelin 1977-84, 2001-06 (215-102)

Dunlop 1950-70, 1976-77 (175-83)

Firestone 1950-75 (121-49)

Continental 1954-58 (13-10)

Englebert 1950-58 (61-8)

Avon 1954-58, 1981-82 (29-0)

2013-ban aztán jött a defektes év, tavaly és idén viszont már annyira kiismerték a csapatok a gumik tulajdonságait, hogy bármilyen taktikaváltásra azonnal tudnak lépni, mert lényegében körre pontosan el tudják találni, melyik gumi mennyit bír.

Márpedig a Pirelli ezen az úton folytatná: olyan gumikat csinálna, amik 2-3 kiállásos futamokat hoznak, és megtartanák a jelenlegi 13 colos tárcsákat is. Legalábbis a Michelin által támogatott 18 colos kerek biztosan nem kell nekik, ha váltanának, akkor már inkább sokkal feltűnőbb 20-21 colosakat csinálnának, amilyenek a luxuskocsikon is vannak, mivel a legtöbb versenypályás géposztályban 18 colosat használnak. Ennek ellenére próbaképp legyártottak egy pár 18-as gumit, amit egy Lotusra is rászereltek, de a Sky Sports szakkommentátora, a korábbi F1-pilóta Martin Brundle ki is próbálhatott egy ilyen Pirellikkel szerelt GP2-es autót.

A felvetett változtatások közül egyetlen dologra mondanának igent: a szélesebb hátsó gumikra, de ez már be is került a 2017-es fejlesztési listába. „Sokkal drámaibban néznének ki szélesebb hátsóval a kocsik, ezt mi is támogatjuk” – mondta a Pirelli motorsport-igazgatója, Paul Hembery az 1992 óta nem látott szélességűre tervezett kerekekről, akik szerint a nagyobb tárcsák inkább furcsák, a szélesebb gumik viszont látványosak.

Hallani sem akarnak a kopásról

A Michelin viszont az előzetes tárgyalásokon világosan kijelentette, nem dísznek szállna be a Forma-1-be, hanem valós, kézzel fogható fejlesztési eredményeket szeretnének. Ezért gyártanak gumikat a Le Mans-i 24 órás versenyre, a ralivilágbajnokság kocsijainak, de az elektromos Forma-1-nek is, sőt, a MotoGP-be is azért szállnak vissza, mert a sorozatokban gyűjtött tapasztalatot a közúti gumigyártásban fel tudják használni.

Egyiket sem kell félteni

A Michelin jelenleg többek között a rali-vb (WRC), a rali-Eb (ERC), a megbízhatósági világbajnokság (WEC), a Forma-E és a Dakar gumigyártó partnere, de 2016-tól a MotoGP-be is visszatérnek.

A Pirelli a Forma-1 mellett a rali-Eb-ben, a GP2-ben és GP3-ban, a GT-ben, illetve a Ferrari, a Lamborghini és a Maserati márkakupáiban van jelen partnerként.

Éppen ezért fel sem merült náluk, hogy az F1 mostani kérésének eleget téve gyorsan kopó gumikat csináljanak. „Nem állhatok oda a főnököm vagy a vásárlóink elé azzal, hogy olyan gumit csináltunk, ami pillanatok alatt szétesik” – mondta Pascal Couasnon, a Michelin motorsport-igazgatója az Indexnek a Forma-E záróhétvégéjén Londonban.

Couasnon ugyanis azt vallja, hogy nem feltétlenül kell gyorsan kopnia egy guminak a jó versenyhez. „Nézzek meg Le Mans-t, ott 700 km-t, vagyis nagyjából két és fél F1-futamnyi távot bírnak ki a gumik, alig romlik a kocsik ideje, mégis izgalmasak a versenyek. A Forma-1 az erőről szól, ahhoz pedig, hogy a határon autózhassanak a pilóták, ellenálló gumik kellenek. Jobb tapadást, jobb teljesítményt, és a végére emiatt elfáradt pilótákat szeretnénk” – tette hozzá. A Forma-E-nek például olyan gumikat csináltak, amik egyaránt alkalmasak száraz pályán és esőben is, hiszen egy utcai autónál sem áll neki az ember gumit cserélni, ha elkezd esni az eső.

A gyors kopással tehát nem szólnának bele a versenybe, akkor pedig „sikítanának az örömtől”, ha egyszerre két gumiszállító lenne a Forma-1-ben, még akkor is, ha az FIA nem hajlik efelé. Ilyen utoljára 2006-ban volt példa, akkor a Michelin és a japán Bridgestone 9-9 futamot nyert az idényben, azóta viszont négy éven át csak a japánok, majd csak az olaszok adtak gumikat az össze csapatnak. Pedig korábban ez volt jellemzőbb: 1954-ben és 1985-ban összesen hat gumigyártó volt jelen az F1-ben, 1950-2006 között pedig csak 11 olyan szezon volt, amikor egy cég gyártotta a gumit mindenki számára.

Ez pluszdimenziót adna a versenyekhez, de a Forma-1 vezetői egyelőre nem foglalkoznak ezzel a lehetőséggel.

Lefutott a verseny?

Azután, hogy a két gyártó átjutott az FIA tesztjén, az F1-főnök Bernie Ecclestone-t kell meggyőzniük. Ez pedig elég nehézkes lehet a franciák számára, ugyanis Ecclestone eddig is kiváló viszonyt ápolt az olaszokkal, májusban pedig rendesen odamondott a kemény gumikat támogató Michelinnek, hogy nem biztos, hogy az a cél hogy „egy kőkemény gumit csináljanak, amit felraknak januárban, aztán levesznek decemberben, nehogy kritika érje őket.”

Ecclestone mellett a Red Bull és a Mercedes is a Pirellit támogatja: előbbi akár még a mostani 2-3 kerékcserét is el tudna képzelni, míg a címvédő németek szerint tiszteletben kell tartani a Pirelli eddigi munkáját, de nem lesz könnyű dolguk, ha folytatni szeretnék, mert 2012-ben a túl gyorsan kopó gumikkal volt a baj, most pedig azzal, hogy túl kiszámíthatók.

De bármennyire is befutónak tűnik a Pirelli, minden áron ők sem maradnának, ugyanis a gumigyártás feladatainak ellátása egy évben nagyjából annyiba kerülnek nekik, mintha egy komplett F1-csapatot üzemeltetnének, ezért inkább a piac, és az F1-szereplés jelentette reklám alapján döntenek majd a maradásról, sem mint szakmai szempontból – tesztből amúgy sincs sok, így lényegében csak önerőből tudnak fejleszteni, amire az F1 nélkül is képesek lennének.

Viszont a franciákat támogatja az FIA francia elnöke, Jean Todt, akinek szintén beleszólása lesz a döntésbe, azt ugyanis Ecclestone és a Motorsport Világtanács együtt hozzák meg. Ennek tagja az elnök Todt mellett maga Ecclestone is, illetve további másik 25 személy is. Ez a döntés pedig már akár szeptemberben meg is lehet, de nincs rá határidő.

Köztes megoldás is van

A korábbi F1-pilóta, jelenleg az IndyCarban versenyző Juan Pablo Montoya vetette fel, hogy ha csak a kerék nyomását mérő szenzort hagynák meg a gumikban biztonsági okból, nem lenne róluk annyi információ, vagyis a mérnökök sem tudnának annyi mindent kiszámolni, ez pedig fokozhatná az izgalmat.

Ahogy az is, mint 2016-ban bevetne a Pirelli: az eddigi kettő helyett minden futamra három különböző keménységű gumit vinnének magukkal, azokból viszont már a csapatoknak kellene kettőt választani. Ezzel még eltérőbb taktikák jöhetnének a versenyeken, ráadásul a csapatok biztosan örülnének neki, ha így többször választható lenne a szuperlágy gumi, amivel a leggyorsabb köröket tudják autózni.

A cél mindenképpen a gyorsulás és a jobb verseny, de hogy ezt kemény, vagy könnyen kopó gumikkal képzelik a Forma-1-ben 2017-től, még nem tudni.

Rovatok