Index Vakbarát Hírportál

A Ferrari csapatfőnöke elmondta, ki volt a hibás a Vettel-Leclerc ütközésben

2019. november 18., hétfő 08:44

Valószínűleg sokáig beszédtéma lesz a vasárnapi Brazil Nagydíj: a verseny legemlékezetesebb és legvitatottabb jelenete hat körrel a leintés előtt történt, amikor a két dobogóért harcoló Ferrari összeütközött és kiesett.

Charles Leclerc az első kanyarban megelőzte Sebastian Vettelt, aki az egyenesben próbálta visszaszerezni a pozíciót. Előzés közben ráhúzta a kormányt csapattársára, amitől összeértek és mindketten defektet kaptak. Leclerc-nek azonnal tönkre ment az első felfüggesztése, Vettel még megpróbált visszaevickélni a boxba, de a darabjaira szakadt gumi teljesen szétverte a kocsi hátulját, ezért inkább leparkolta a Ferrarit. 

A visszajátszás alapján Vettel tűnt vétkesnek, semmi nem indokolta, hogy elkezdjen befelé mozdulni az autójával, messze volt még a féktáv.

 Természetesen mindkét pilóta a másikat hibáztatta a rádióban sűrű káromkodások közepette, a futam után már jóval visszafogottabban nyilatkoztak az esetről. 

Megelőztem az egyes kanyarban, de tudtam, hogy próbálkozni fog a hármas előtt. Elég helyet hagytam neki a külső íven, de az egyenes vége felé elkezdett befelé terelni, nagyon közel voltunk egymáshoz, és összeértünk 

- nyilatkozta Leclerc. Hatalmas csalódásnak nevezte, hogy egyik autójuk sem ért célba, ugyanakkor biztosra vette, hogy meg tudják beszélni az esetet Vettellel. 

A német sem érezte magát hibásnak; szerinte Leclerc egyszerűen nem hagyott neki elég helyet, miután jobban gyorsított ki a 2-es kanyarból. "Szégyen a csapatra nézve, hogy egyikünk sem ért célba, nagyon sajnálom a történteket" - tette hozzá. 

Mindenki arra volt kíváncsi, mit mond az ütközésről a Ferrari csapatfőnöke. Mattia Binotto nem akart a nyilvánosság előtt igazságot tenni a két pilóta között, diplomatikusan mindössze annyit mondott, hogy vissza kell néznie az esetet, korai lenne még ítélkezni.

Két versenyző ütközött, végső soron valamilyen mértékben mindketten felelősek. Tudták, hogy szabadon harcolhatnak, mivel már biztosítottuk második helyünket a bajnokságban, de ez nem jelenti azt, hogy elkövethetnek ilyen hülyeséget . Mert ez az volt, hülyeség. 

 Nem ez az első eset, hogy összetűzésbe kerül Vettel és Leclerc; a szingapúri és az orosz versenyen azt nehezményezte a monacói pilóta, hogy csapat Vettelnek kedvezett a stratégiával, miközben ő volt a gyorsabb. 

Rovatok