Index Vakbarát Hírportál

Ha kell, még egy Forma–1-es futamot lehet rendezni a Hungaroringen

2020. július 20., hétfő 10:52 | aznap frissítve

Jól vizsgázott a rendszer a koronavírus-világjárvány miatt kialakult helyzetben a hétvégi Forma–1-es Magyar Nagydíjon – mondta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, írja az MTI.

„Nem ilyen 35. évfordulóra készültünk, de sportdiplomáciai és sportszakmai siker, hogy ebben a helyzetben egyáltalán tudtunk versenyt rendezni” – mondta Gyulay az M1 csatornán hétfő reggel. A Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediával együtt nagy sikerként könyvelték el, hogy Magyarországra tudott jönni a futam, hiszen a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem voltak egyszerűek az elmúlt hónapok.

Gyulay elmondta, nagyon be volt biztosítva a verseny, egy 75 oldalas dokumentum szólt arról, milyen előírásokat kell betartani a távolságtartástól a maszkhasználaton át a szükséges vizsgálatokig. Az elmúlt héten 5246 tesztet végzett el a Semmelweis Egyetem, illetve a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által erre megbízott cég. Csaknem száz konténerre volt szükség a pályán, ezekből alakítottak ki konténerszigeteket. „Gyakorlatilag nekünk kellett felépítenünk az otthonukat” – mondta Gyulay.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szombaton a Hungaroringen tárgyalt Jean Todttal, a FIA elnökével és Chase Carey-vel, a Formula One Group vezérigazgatójával,

és felajánlotta, hogy amennyiben szükség lesz rá, akár még egy Forma–1-es versenyhétvége megrendezhető lesz idén Magyarországon.

„Örültünk a felajánlásnak, viszont a versenyzők és a nézők sem szeretnék talán annyira, hogy ugyanazon a pályán folyjanak a versenyek. De attól függően, hogy hogyan alakul a nemzetközi helyzet, azért mi készek vagyunk erre a dologra” – mondta Gyulay Zsolt, aki ugyanakkor reméli, hogy mindenhol meg lehet rendezni a futamokat.

Rovatok