Index Vakbarát Hírportál

Verstappen pályafutása egyik legnagyobb balesetét szenvedte

2021. július 18., vasárnap 17:02 | aznap frissítve

A Formula–1-es Brit Nagydíj második körében az élről rajtoló Max Verstappen Lewis Hamiltonnal ütközött. A holland a gumifalnak csapódott, a versenye véget ért, a futamot pedig piros zászlóval megszakították.

Nagyon nehéz eldönteni, ki hibázott, a Nemzetközi Automobil-szövetség is sokat törhette a fejét rajta. Verstappen előrébb volt, ez az esetek többségében fontos szempont, de nem egyszerű döntést hozni

– fogalmazott Kling Sándor, az egyForma tagja és a Red Bull Technology korábbi szerkezeti elemzője.

A döntést végül az FIA bő fél órával meghozta az ütközés után, a címvédő brit 10 másodperces büntetést kapott.

Nagyon gyors kanyarban történt a baleset, érdemes megnézni a belső kamerás felvételeket. Jól látható, hogy nagy sebességgel fordulnak be az autók, Verstappen alig néhány másodperc leforgása alatt a gumifalba csapódott. A hollandnak ez eddig az egyik legnagyobb balesete az F1-ben.

Hogy pontosan mi sérült, az autó átvizsgálása során derül ki, de a váltó és a motor szinte biztosan. Nem lehet megbecsülni, mekkora az anyagi kár, hiszen akár az egész éves költségvetéshez is viszonyíthatnánk, amihez képest nem eget rengető pénzről van szó.

A legfontosabb, hogy Verstappen jól van, de alávetik az ilyenkor kötelező vizsgálatoknak. A Red Bull 23 éves versenyzőjére 51 G hatott a becsapódásnál.

Helmut Marko, a Red Bull utánpótlás-nevelő programjának vezetője a Skynak azt mondta, egyértelmű, hogy Hamilton hibázott, a címvédőnek pedig a lehető legsúlyosabb büntetést kellett volna kapnia, például eltiltást egy versenyről.

Percről percre tudósításunkat ide kattintva böngészheti! A Brit Nagydíjat végül Hamilton nyerte meg, de a pontversenyt még így is Verstappen vezeti.

(Borítókép: Peter Cziborra / Reuters)

Rovatok