Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mit kell tennie Mazepinnek, hogy az F1-ben maradhasson

2022. március 4., péntek 16:18

Amennyiben Nyikita Mazepin szeretne a Formula–1-ben versenyezni, nyilatkozatot kell aláírnia, amelyben többek között kijelenti, hogy semmilyen módon nem támogatja Oroszországot a háborúban.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) nyilvánosságra hozta az orosz és belarusz sportolókra vonatkozó szabályait. Ezen országok versenyzői csak több feltételt betartva vehetnek részt az FIA-hoz köthető szériákban:

Hivatalosan még Nyikita Mazepiné a Haas egyik ülése, de sokak szerint az orosz invázió miatt elveszítheti. Korábban úgy tűnt, Mazepin nem vehet részt a Brit Nagydíjon, ám a BBC értesülései szerint az Egyesült Királyság hiába tiltotta meg orosz és belarusz sportolóknak, hogy az országban versenyezzenek, az F1-es szuperlicenc tartalmaz egy olyan záradékot, amely szerint a hatóságok mégis engedélyezhetik Mazepin indulását – amennyiben betartja a fentieket. 

Nyikita Mazepin helyzete azért különösen nehéz, mert édesapja, Dmitrij Mazepin rengeteg pénzzel támogatja a Haas csapatát, ám az orosz milliárdos közeli kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Rovatok