Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért, és kirúgta főszerkesztőjét a Schumacherrel kamuinterjút közlő német lap

2023. április 22., szombat 19:27

Hivatalos közleményben kért bocsánatot a Michael Schumacherrel álinterjút közlő német magazin, a Die Aktuelle kiadója. Az esseni székhelyű Funke médiacsoport egyben azt is közölte, hogy a lap főszerkesztőjét felmentette a munkavégzés alól.

Ahogy arról beszámoltunk, óriási felháborodást váltott ki Németországban a Die Aktuelle magazin a héten, amikor egy mesterséges intelligencia által készített interjút közölt Michael Schumacherrel, a Formula–1 hétszeres világbajnokával. A német versenyzőt tíz évvel ezelőtt történt síbalesete után mesterséges kómába helyezték, 2014 szeptemberében hazaszállította családja, egészségügyi állapotát viszont azóta is titokban tartja.

A Die Aktuelle cikke után azonban a család a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy jogi úton kíván eljárni az ügyben. Az álinterjút mi is felháborítónak tartottuk, kollégánk véleménycikkét a témában ide kattintva olvashatja el.

A Die Aktuellét kiadó Funke médiacsoport szombaton hivatalos közleményben kért bocsánatot a Schumacher családtól, és egyben azt is közölte: Anne Hoffmann főszerkesztőt felmentette a munkavégzés alól.

Ennek az ízléstelen és félrevezető cikknek meg sem kellett volna jelennie. Nem találkozott azokkal a szakmai elvárásokkal, amelyeket a Funke kiadó és az olvasók is támasztanak a lap felé. A cikk megjelenésének meglettek a következményei, az újságot 2009 óta vezető Anne Hoffmann főszerkesztőtől elköszöntünk

– mondta a Funke ügyvezető igazgatója, Bianca Pohlmann.

(Borítókép: Michael Schumacher 2003-ban. Fotó: Clive Rose / Getty Images)  

 

Rovatok