Index Vakbarát Hírportál

Egyszeri BL-turista lesz-e a Debrecen?

2009. december 14., hétfő 23:47 | aznap frissítve

A magyar bajnoknak szerencséje volt a Bajnokok Ligája selejtezőinek sorsolásakor, ismételni nehéz lesz, talán most még nem is érzékelhető, mennyire. Szinte biztos, hogy Rudolf Gergely elmegy, sztárok nem jönnek a Lokihoz, és a bajnokságot is meg kell nyerni még.

A Ferencváros 1995-ös részvétele után tizennégy évet kellett várni, hogy magyar csapat újra a Bajnokok Ligájájának főtáblájára kerülhessen. Pillanatnyilag megjósolni sem lehet, ez mikor sikerülhet újra, felelőtlenség lenne elvárni, hogy jövőre ismét eljusson az elitkörbe a magyar bajnok, csak azért, mert idén sikerült.

A Fradi 1996-ban valamivel jobb helyzetből indult, mindössze egy meccset kellett volna nyernie, de a Göteborg erősebb volt. A következő magyar bajnoknak viszont éppúgy hármat kell majd hoznia, mint 2009-ben a Debrecennek.

A szerencse is nagyon kellett

Egy kupasorozatban ritkán fordul elő, hogy az első ellenfél a legnehezebb. A Debrecen a svéd Kalmarral szenvedett meg legjobban, csak idegenben lőtt góllal jutott tovább, az utána következő ellenfeleket legyőzte idegenben és hazai pályán is úgy, hogy odahaza egyszer sem kapott gólt.

A szerencsét persze kiprovokálta a csapat, 2005-ben a nagy, nyolcgólos Hajduk-verés után a Manchester United jött, pedig akkoriban három vagy négy csapat ellen – még a nehezített lebonyolításban is – esélyes lett volna a továbbjutásra a DVSC.

2006-ban a macedón Rabotnicski, egy év múlva az Elfsborg is erős volt, és a Debrecen csak 2009-ben jutott el oda, hogy esélye lett a svéd bajnok kiverésére. A sorsoláskor nagyon kellett a szerencse – két körben is a lehető legkönnyebb ellenfelet kapták –, de az talán még jobban, hogy Kiss Zoltán és Bodnár László élete gólját lője (előbbi a Kalmarnak, utóbbi a Levszkinek).

Kiábrándító vagy sem, jövőre az Európa Liga főtáblája is nagy eredmény lenne bármelyik magyar csapatnak. Jövőre az első BL-selejtezőkörben kiemelt lehet a Debrecen – ettől most három hely választotta el –, mert javított a sorsolásnál figyelembe vett 1,633-as UEFA-koefficiensén.

Az Európa Ligához jó esetben egy szerényebb képességű és egy erősebb csapatot is meg kellene vernie a Debrecennek, de ha a Videoton vagy az Újpest a 2009/10-es magyar bajnok, nekik két erősebbet húznak. Az összesítésbeli két győzelem a BL-főtábla kapujában találná a magyar bajnokot, és a vereség is automatikusan az Európa Liga negyvennyolc csapata közé juttatná.

Az első körös továbbjutás egy könnyebb ellenfél ellen kötelező, utána jöhet a reménykedés egy verhető riválisban. Lássuk be, ha idén az Olympiakosz jött volna az észt Tallinn helyett, mint a magyar bajnokkal közel ugyanolyan erős Slovannak, a BL csak halvány álomnak tűnne.

A BL-ből sincs sima út az Európa Ligába

A Slovan kettős vereséggel esett ki, majd átkerült az Európa Ligába, ahol a holland Ajaxot kapta, és megint csak pont nélkül zuhant ki. Jövőre a magyar bajok simán bejárhatja ezt az utat, és ez nem jelentené azt, hogy visszaesett, gyengébb lett, egyszerűen csak érvényesült a papírforma.

A fehérorosz BATE-nak például sikerült a BL után a másik sorozatba kerülnie, a boriszoviak 2008-ban három ponttal búcsúztak a BL-től (az orosz Zenit nem tudta legyőzni őket, Torinóban ikszeltek a Juventusszal is), idén egy bolgár csapatot verve kerültek a kisebbik kupába.

Az a Rosenborg, amelyik évekig kirobbanthatatlan volt a BL-mezőnyből, most sehol sincs, sőt norvég csapat sincs a BL és az Európa Liga nyolcvan csapata közt. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is úgy vélte, a norvégok példáját lehetne hosszú távon koppintani, de ez is irdatlanul nehéz.

A szlovák Artmedia mellett a szlovén Maribor is eltűnt a BL-múlt után, pedig mindkét ország válogatottja vb-résztvevő, ami bajnokságukra nincs komoly hatással, de mégiscsak jelzi, hogy van nevelőmunka.

Idén a Salzburgot kiverő izraeli Haifa – amelyik nem a belga kettőből igazolt, mint a Loki Coulibalyt – még csak gólt sem tudott rúgni a BL fõtábláján, a Salzburg viszont eddig mind az öt meccsét megnyerte az Európa Ligában, a Laziót és a Villarrealt is verte. Mindez azt igazolja, hogy nagy a különbség a két sorozat közt, és nemcsak bevételben, játéktudásban is.

Először meg kell védeni a bajnoki címet

A Debrecentől már az óriási teljesítmény, hogy nem készítette ki a sorozat, Herczeg András tudta úgy forgatni csapatát, hogy ne fáradjanak ki a játékosok, a DVSC-nek csak két pont a hátránya az NB I.-ben a vezető Videoton mögött.

A vezetők megerősítették, hogy a jövőben sem fognak sztárokat igazolni, életidegen lenne, ha ezt tennék. Sokkal jellemzőbb a klub üzletpolitikájára, hogy itthon ismert játékosok kiteljesednek egy olyan közegben, ahol nem kell számlékért futkosni, időben megkapják a pénzeket, szakmailag fejlődhetnek.

Arról sem tudni, ki megy el a csapattól, akár már januárban is. Rudolfért egymillió eurót fizetne a Fiorentina (a lila klubbal jó a kapcsolat, Herczeg Firenzébe megy a licencéhez szükséges tanulmányútra). Nem sok ez a pénz, ennél nagyobb baj, hogy a legjobb magyar csatárt  nehéz lenne elképzelni Mutu, Gilardino vagy Jovetics mellett, egy kisebb csapatban viszont sokkal inkább kivívhatná a helyét.

Varga József konkrét ajánlatról nem tudott, nem is foglalkozott ilyesmivel a sorozat alatt, de nyilván neki is hamarosan mennie kellene, mert csak hozzászürkül a magyar nívóhoz. Vargának előrelépés lehetne a PSV, amelyik Dzsudzsáknak is megfelelő lépcsőt jelentett. Nyilván Leandro vagy Czvitkovics is léphet, a német másodosztályban megállnák a helyüket, talán még az élvonal alja is eléhető lehet.

Herczeg András arra emlékeztetett a jövőt firtató kérdéskor, hogy előbb meg kell védeni a bajnoki címet, minden más utána jöhet. A Loki drukkerei Lyonban meg is jegyezték, félnek attól, hogy oda kell adni az elsőséget Orbán csapatának, a Vidinek, amelyik eddig még sohasem nyerte meg a bajnokságot. Páran azért józanul úgy érveltek, a Fehérvárnak még nem volt mélypontja, majd tavasszal lesz, akkor vissza lehet előzni.

Osztanak a kétmilliárdból

Még nem tudni, mennyit kapnak a játékosok a BL-ben keresett pénzből, de talán nem tévedünk nagyot, hogy háromszázmilliót szétosztanak a kétmilliárdból. Aki a legjobban rászolgált, tizenötmillió forinttal gazdagodhat, körülbelül annyival, amennyit Torres három nap alatt keres, vagy amennyi Mutu kétheti fizetése, prémium nélkül; ezekkel a klasszisokkal kellett összemérniük magukat a Debrecen játékosainak.

Rovatok