Index Vakbarát Hírportál

Bundázással gyanúsítják Petry Zsoltot a török parlamentben

2010. április 2., péntek 13:11

Törökországban évek óta folyik a kilencvenes évek bundabotrányának vizsgálata, egy török újság most hozta nyilvánosságra egy 2005-ös parlamenti bizottsági meghallgatás jegyzőkönyvét, mely szerint az 1995-ös Törökország-Magyarország Eb-selejtezőt a magyar válogatott kapusa, Petry Zsolt 25 ezer dollárért eladta. A meccset 2-0-ra nyerték a törökök, és először jutottak ki az Eb-re.

Petry a Genclerbirligi kapusa volt, amikor az 1996-os Európa-bajnokság selejtezőiben Magyarország 2-0-ra kikapott az isztambuli Inönü stadionban. Egy 2005-ös parlamenti bizottsági meghallgatás jegyzőkönyvében az olvasható, hogy a klub akkori elnöke, Ilhan Cavcav bevallja, tudott róla, hogy a magyar kapust megvette a török szövetség.

Törökország a mérkőzés előtt második helyen állt a csoportban, Svédország 2 ponttal lemaradva követte, Magyarországnak 5 pontja volt. Fatih Terim csapatának nagyon kellett a győzelem, 1995 szeptember 6-án Hakan Sükür két fejesgóljával 2-0-ra győztek, ezzel a török válogatott története során először jutott ki Európa-bajnokságra.

Az Eb-selejtezőcsoport állása a mérkőzés előtt

Három mérkőzéssel a csoportmeccsek vége előtt a 3. csoportot Svájc vezette 11 ponttal, Törökországnak 10, Svédországnak 8, Magyarországnak 5 pontja volt. A törököknek azért kellett nagyon a győzelem, mert Svédországnak két hazai meccse volt hátra (Törökország és Svájc ellen), a magyarok pedig Svájccal idegenben, Izlanddal hazai pályán találkoztak.

A csoport állása az isztambuli meccs előtt:
1. Svájc 14, 2. Törökország 10, 3. Svédország 8, 4. Magyarország 5

A kihallgatás vonatkozó jegyzőkönyvét a Vatan nevű újság szó szerint lehozta.

A jegyzőkönyv

Ilhan Cavcav (a Genclerbirligi elnöke): Egyik elnök sem mondja azt a játékosának, hogy „Gyere, testvérem, add el ezt a meccset”, én sem tettem. A meccset a játékos adja el, ilyen szégyentelen sajnos minden csapatban akad, itt most pont egy kapus volt. Mondok valamit... de csak ha nincs itt senki... a sajtónak erről egy szót sem! Szóval ezt a válogatott csinálta. Megvették a magyar kapust.

Haluk Ipek, bizottsági elnök: Nincs itt a sajtó

Selami Uzun, bizottsági tag: De szólnom kell, hogy a beszélgetést rögzítjük.

Cavcav: Rögzítsék! Volt nekünk ez a Petry nevű kapusunk. A Magyarország elleni válogatott meccs előtt kapott a kezébe 25 ezer dollárt, és aztán 3-0-ra nyertünk. (A mérkőzés végeredménye valójában 2-0 lett).

Murat Ylmazer, bizottsági tag: A mieinktől kapta a pénzt?

Cavcav: Igen, a mieinktől. Erről még soha nem beszéltem, de leellenőrizhetik: amint megtudtam, mit történt, elküldtem a csapattól. Pedig élő szerződése volt.

Ahmed Caglayan, bizottsági tag: Pont kérdezni akartam, hogy mit csinált Petryvel utána, mert emlékszem rá, hogy nagyon jó kapus volt. Ő ejtette ki a Fenerbahcét a kupából, de én azért is emlékszem rá, mert a Kayseri elleni meccsen egyszerűen nem lehetett neki gólt lőni.

Cavcav: Igen, így volt. Jó kapus volt, de hát a saját országa meccsét adta el. A saját népe ellen játszott. Sajnos ebben a közegben mindig előfordulnak ilyen játékosok.

S.U.: Eladta a saját hazáját?

Cavcav: Így van, eladta a saját hazáját.

Petry Zsolt jelenleg a magyar válogatott kapusedzője, ugyanezt a posztot tölti be a Bundesligában szereplő TSV Hoffenheimnél is. A játékos 2008-ban egy Indexnek adott nyilatkozatában elmondta, azért igazolt a belga Gentből Törökországba, mert a válogatottban akart védeni. Kétéves szerződése volt, egy szezont védett a Genclerbirligiben, 1995 júliusától 1996. júniusáig volt a klub játékosa. 1996-tól újra Belgiumban, a Charleroi-ban játszott.

Az Index érdeklődésére Petry Zsolt elmondta, a szerződése körüli viták, és egy havi fizetésének elmaradása miatt feljelentette a klubot a FIFA-nál. A klub elnöke válaszul őt és családját is megfenyegette, és közölte vele, hogy bundázással fogják gyanúsítani, ha valóban feljelenti a Genclerbirligit.

Petry végül feljelentést tett, a szövetség neki adott igazad, így térhetett vissza a Charleroi-hoz. A magyar válogatott kapusedzője elmondta, undorítónak tartja, hogy az elnök a török parlament képviselőinek is hazudik, és ha lenne bizonyítéka, már biztosan előjött volna vele.

A török szövetség akkori elnöke, Erzik Senes, aki jelenleg az UEFA alelnöke, így nyilatkozott: "Szóba kerülhet-e egyáltalán, hogy egy olyan helyen, ahol én irányítok, ilyen dolog történhessen? Azt gondolom, ezek nagyon érzékeny témák, és nemkívánatos, hogy ilyesmik pont most kerüljenek elő. Egy olyan ország vagyunk, amely a 2016-os EB-re pályázik. Remélem, ez az egész nem fog ártani ennek az ügynek. Nagy tévedés egyáltalán azt képzelni, hogy a szövetség ilyen ügyekben van."

Az eseménykövetésért, a török lapok információinak és a kihallgatási jegyzőkönyv fordításáért köszönet Szőllőssy Balázsnak (www.fenteslent.blog.hu).

Rovatok