Index Vakbarát Hírportál

Költse el a Liverpool 180 millióját!

2010. augusztus 6., péntek 09:29

A világ egyik leggazdagabb klubja lehet a Liverpool, ha a kínaiak megveszik. Roy Hodgson edzőnek temérdek pénzt ígérnek a klub megerősítésére, olvasóinkat kérjük, segítsenek a szakembernek elkölteni a vagyont.

Ha összejön az üzlet, és a Liverpoolt megvásárolja a kínai kormány befektetési bankja, Roy Hodgsonnak 150 millió fontja, nagyjából 180 millió eurója lesz kerete megerősítésére. Ennyiből egy szerényebb célokért küzdő csapat is összehozható, de Hodgsonnak bajnokságot és Európa Ligát kellene nyernie.

A német transfermarkt.de adatait vesszük alapul a játékosok árának belövésénél, és mindhárom csapatrészre (védelem + kapus, középpálya, csatársor) kínálunk játékosokat, többet is, csomagban. Az eurósított összegből (180 millió) a védelemre 50, a középpályára 60, a csatársorra 70 milliót különítünk el.

A védelem (50 millió euró)

A Skrtel-Agger kettős a védelem közepén fiatal, de már komoly tapasztalat van mögötte, tulajdonképpen megnyugtató megoldás is lehetne úgy, hogy akár Carragher is bevethető mögöttük. De egyikük sem klasszis, ide mindenképpen vennünk kell egy sztárt.

Nemanja Vidics mellett szól, hogy a nagy ellenségtől lehetne elszipkázni (35 millió). A legjobb megoldás azonban Gerrard Piqué lenne (25), aki a labdakihozatalokba is be tud segíteni, és ki tud zárni a jobbszélre is, ahonnan idén is sokszor fog elöl ragadni Glen Johnson.

Védelem

  • 1181
    Piqué + Bastos
  • 575
    Lahm
  • 397
    Vidics + Cissokho
  • 254
    Chiellini + Bosingwa

Balhátvéd mindenképpen kell, és itt nem érdemes spórolni. 15-18 millió körül elhozható Aly Cissokho a Lyonból, megoldás lehet a Juve középhátvédje, Giorgio Chiellini is, aki tud balhátvédet is játszani, de ő a támadásoknál kevésbé használható, ráadásul az olaszok biztosan 20 millió fölött kérnének érte, ahogy a Lyon sem adná olcsóbban Bastost, aki igazi brazil balhátvéd (védőnek csapnivaló).

A jobbhátvéd posztján Glen Johnson jó futballista, de több haszna van az ellenfél térfelén, mint a sajátján. Mivel rengeteg elköltendő pénzünk van, vehetünk erre a posztra egy olyan játékost, aki inkább jobbhátvéd, mint wingback: Jose Bosingwa 20 millióért talán túlzás, Philipp Lahm viszont simán megéri a 30-40-et is, ráadásul tud balhátvédet is játszani. Mellé olcsón jöhet egy rutinos játékos, mondjuk Jagielka (Everton), vagy egy fiatal, pl. Höwedes (Schalke).

A középpálya (60 millió euró)

A liverpooli középpálya egy posztot kivéve komplettnek tekinthető, de javítani azért bőven lehet rajta. Egy 4-2-3-1-es rendszerben Kuyt és a frissen igazolt Joe Cole a két szélen, középen Gerrard, a lyuk a Mascherano melletti másik védekező középpályás helye. Ide olyan játékos kellene, aki passzolni is tud (az argentin nem), érdemes sok pénzt áldozni a tökéletes megoldásra, aki valószínűleg Bastian Schweinsteiger 35 millió euróért (a valóságban inkább 40-50 között lehet az ára).

Jöhetne még ide a Chelsea-től Michael Essien (38 millió), vagy a Romából Danielle De Rossi (38 millió), mindketten kiveszik a részüket a támadásokból is, ha szükség van rá. A kulcsposzt megerősítése után még marad 20-25 millió eurónk, ezt a szélekre költhetjük, vagy vehetünk olyan belső középpályást, aki az utolsó passzokat kiosztja, de maga is veszélyes a kapura.

Középpálya

  • 921
    De Rossi + Müller
  • 867
    Schweinsteiger + Juan M. Vargas
  • 554
    Essien + Malouda

A fennmaradó összegből kifér például Samir Nasri (18 millió), aki még mindig csak 23 éves, és már túlesett a PL-átálláson az Arsenalban. A vb-gólkirály Thomas Müller (23 millió) már talán túlzás is, Stevan Jovetics viszont kiváló megoldás lehetne, 20 évesen már van BL-tapasztalata is, és a Fiorentinából 18 millió körül elhozható lenne.

Ha mégis inkább szélsőket akarunk, akkor érdemes inkább a balszélre játékost hozni, hiszen a jobb oldalon tud játszani Joe Cole - nem tud végigjátszani 40 meccset sérülés nélkül – Kuyt és Maxi Rodriguez is. A legjobb megoldás Florent Malouda lenne, akit 20 millióért már talán elengedne a Chelsea, hasonló összegért elhozható a Fiorentinából Juan Manuel Vargas, aki a balszélen minden poszton képes jó teljesítményre (ez igaz Maloudára is).

A csatársor (70 millió euró)

Bár a világ egyik legjobb csatára a klub játékosa, Fernando Torres vb-n látott formája aggasztó, ezért ide szánjuk a legtöbb pénzt. Nem a dél-afrikai tornából kiindulva a legjobb megoldás David Villa lenne Torres mögé, a 2008-as Eb-n láthattuk, milyen jól tudnak együtt játszani. Jelen pillanatban valóságtól elrugaszkodott ötlet, de van az a pénz, mondjuk 50 millió euró, amiért Villa jöhetne.

Ebben az esetben egy megbízható cserecsatár kellene már csak, aki elég rutinos ahhoz, hogy ne kelljen neki sok helyzet kevés játékperce alatt, de elég idős ahhoz, hogy ne durrogjon a padozás miatt. A fennmaradó 20 millióból elhozható Frederic Kanouté (32 éves), Nicolas Anelka, de egy bátor húzással akár Filippo Inzaghi is.

Csatárok

  • 1337
    Drogba + Agüero/Tevez
  • 550
    Dzeko + Mata + Bent
  • 468
    Villa + Kanoute/Anelka

Elosztható a 70 millió úgy is, hogy három közel azonos képességű csatárt vegyünk belőle úgy, hogy ezek a játékosok együtt is pályára küldhetők legyenek. Egy Edin Dzeko (30), Juan Manuel Mata (22), Darren Bent (18) hármas megnyugtató megoldás lehetne. Ha viszont Torres formája miatt aggódunk, akkor nem árt, ha van egy hozzá hasonló centerünk, mondjuk Didier Drogba (40 millió), és még mindig maradna 30-unk, amiből akár Sergio Agüero, akár Carlos Tevez elhozható lenne.

Rovatok