Index Vakbarát Hírportál

A bírókon ment el a vébé legjobb napja

2010. június 28., hétfő 00:51 | aznap frissítve

Az egész világ videóbírózik, ne maradjunk le mi sem!

A kiváló világbajnokság legjobb napja lehetett volna a tegnapi, ha nem történik meg az a hihetetlen dolog, hogy mind a német-angol, mind az argentin-mexikói meccset elrontja egy megmagyarázhatatlan bírói szarvashiba. Mégsem annyira a bírók, hanem a FIFA vezetőinek botránya ez, ami belerondít az egyébként egyre jobb vébé hangulatába, videóbíró alkalmazásával ugyanis mind Lampard jó bíróarcnyival a gólvonal mögé vágódó lövése, mind Tévez kiáltó lesgólja kiszűrhető lett volna.

A FIFA videózással szembeni merev ellenállása teljesen érthetetlen. Bár a foci nyilván élőben, stadionban nézve az igazi, a modern futball a tévéközvetítéseken keresztül létezik. A focit eltartó közönség 99,9 százaléka így egyre több szögből, egyre szebben lassítva figyelheti, hogy mi történt igazából, ezt ráadásul egyre több helyen meg is mutatják a stadion közönségének.

Együtt nézték, majd minden ment tovább

Semmi sem illusztrálhatja jobban a helyzet tarthatatlanságát, mint ami Tévez gólja után történt: a lassítást a kivevítőn figyelő mexikói játékosok odarohantak a jelenetet velük együtt néző partjelzőhöz, majd odafutott hozzájuk a mindezt ugyanúgy végignéző Rosetti játékvezető, majd nem vonta, mert ez alapján nem is vonhatta vissza a megadott gólt.

 
Gól: Argentína-Mexikó 1-0

A videózással szemben egész egyszerűen nem állnak releváns érvek. Mit szokott felhozni az ellentábor?

- Hogy ez nem fér össze egy ilyen hagyománytisztelő sportággal.

Ehhez képest az olyan hagyománytisztelő, angolszász gyökerű sportágakban vezették be sikeresen, mint a tenisz vagy a rögbi.

 
Lampard meg nem adott gólja

- Aztán hogy széttördelné a játékot, ha minden akciót visszatekernének.

Ez a leggyakoribb és leghatásosabban hangzó érv, mindazoknak, akik még sohasem láttak videóbíráskodással vezetett sportmérkőzést. Olyan ugyanis semelyikben sincsen, hogy minden vitatott helyzetnél megállnak és elkezdik elemezni a meccsfelvételt. Általában meghatározott (és kis) számú esetben jelezheti a csapat vagy a játékos, hogy visszatekerést kér. És ezek jellemzően úgyis azok az esetek, amikor a focipályán leáll a játék és hosszú másodpercek telnek el reklamálással.

- Ha már bevezetik, akkor mindehol be kéne vezetni, amire nincs elég pénz.

Miért is kéne mindenhol? Egy vébédöntőt több milliárd ember néz meg, vagyonok, karrierek, személyes sorsok és népek önbecsülése múlnak rajta. Az emberiség birtokában van azoknak a technikai eszközöknek, amikkel a meccseket befolyásoló hibák túlnyomó része kiszűrhető lenne, és mégsem használja ezeket, ami ostobaság.

A résztvevők elszántságát és tehetségét mutatja, hogy a rossz szájízt hagyó tévedések ellenére mindkét meccs élvezetes, lendületes és gólgazdag volt, mi lett volna itt, ha nem vakok a bírók!

Németország - Anglia 4:1

A világbajnokság második kieséses napján a harmadik nagy focinemzet - a francia és az olasz után az angol - omlott össze úgy, hogy a romok remélhetőleg minden aktuális játékost és edzőt maguk alá temetnek. Anglia, hogy még jobban fájjon, pont a németektől kapta a tockost, és pont - legalábbis részben - egy meg nem adott érvényes gól miatt.

Németország-Anglia gólösszefoglaló

Az a vicces, hogy egyszerre igaz, hogy egy 4-1-re kikapó csapat ne mutogasson egy 2-1-nél esett gólra, illetve az, hogy a gólvonal mögé közel méterrel lecsapódó Lampard-lövés meg nem adása tényleg alapvetően befolyásolhatta a végeredményt.

Ja, és alapjában véve egészen jó meccs volt, inkább a németek, mint az angolok miatt. Az első húsz perc tempós, sok passzos, de nem különösebben szórakoztató darálása után Upson hihetetlen balek módon helyezkedett, így Klose a kapuskirúgással a 11-es pontig tudott jutni, ahonnan gond nélkül begurította. Feltűnő volt, hogy az angol védelem mintha nem tudná, hol van: túl messze álltak mind a kaputól, mind egymástól, amiatt könnyű volt bejátszani mögéjük a labdát és ha valakit átjátszottak a németek, a következő ember túl messze volt, hogy segíthessen.

Csonka csapat

Elől a megtört hatvenévest idéző Rooney nem létezett, Defoe sem, így a középpályán hiába próbálkozott az előző 3 meccsnél sokkal agilisabban az elátkozott Gerrard-Lampard-duó, csatárok és szélsők nélkül Anglia semmire sem ment. Barry egészen irritáló módon alakította az ügyetlen kerékkötőt. Németország egyre pontosabban és szebben kombinált, a második gól a játszótéren már a "szopatás" kategóriába tartozott volna.

Aztán - a meccsen utoljára - jött az angol varázslat. Előbb Upson fejelte be az amúgy perfekt meccset játszó Friedrich-Mertesacker-duó és a néha isteni, néha rettenetes Neuer kapus közül a beadást, hogy egy percre rá jöjjön a vébé addigi legnagyobb botránya, aminek az az előnye megvan, hogy ez után Blatter FIFA-elnök nehezen szabotálhatja a videóbíró bevezetését.

Müller befejezte

Izzott a meccs, mint az újságírót látó fideszes, a második félidő elején Gerrard még harminc pluszról kapufát lőtt az ópiummámorban fetrengő Neuernak, aztán jött két zokogásra ingerlő angol védekezési hiba, és az alultáplált, de néha zseniálisakat villanó Müller befejezte a meccset.

Befejezte, mert a 70-dik percben Anglia a rajongóihoz méltatlan módon egyszerűen feladta, és húsz egész percet lelketlenül végiggurigázott. Ez még cikibb volt, mint a csatársor hiánya és a védelem magyaros teljesítménye. A túlfizetett angol kislányfocisták még egy becsületes végső feszülésre sem voltak hajlandók. Németország jól játszott, főleg a néha már-már zseniális Özil-Khedira-Müller középpályás háromszögnek köszönhetően. Ha a németek mégis jó fejek, akkor szobrot állítanak Kevin-Prince Boatengnek, aki a vébé előtt lerúgta a lassú, túlértékelt Ballackot, aki egyiküket minimum kiszorította volna, és jelentősen lelasssította volna a nélküle annyira fantáziadús és villámgyors kontrákat.

Argentína - Mexikó 3:1

Nehéz eldönteni, de ezt a nyolcaddöntőt talán még durvábban befolyásolta Rosetti bíró és csapat nevetséges félrenézése, mint az előző meccset a nem megadott gól. Mexikó ugyanis váratlanul jól kezdett, és majdnem fél órán át szebben, pontosabban és gólveszélyesebben játszott a masszív, de kissé merev és fantáziátlan argentinoknál. Egyáltalán nem lett volna meglepő, ha Mexikó akár két góllal is vezet, amikor Tévez Messi labdáját méteres lesről befejelte. A bizarr helyzet sokkolta Mexikót, perceken belül be is kaptak egy vicces gólt Osorio ordas hibája után. Mexikó nyilván egészen másképp játszott 0-1 után, mint 0-0 esetén tette volna, az ideges baki után meg szinte el is dőlt a meccs.

 
Argentína-Mexikó összefoglaló

Aztán Mexikó azért megmutatta, hogy levetkőzték a "latin futball olaszai" címkét, ugyanis végig, még Tévez 0-3-at jelentő bombagólja után is lelkesen támadtak, nagyszerű szépítő gólt lőttek és megnyerték maguknak a közönséget. Messi pedig továbbra is szürke és gólképtelen, most is majdnem gólt lőtt az utolsó pillanatokban, aztán szokás szerint mégsem. Maradona viszont virágzik a kispadon, egyelőre ő a vébé igazi felfedezettje.

Anglia átvette a "világfutball nagy alulteljesítője" címet a spanyoloktól, nem lenne meglepő, ha a válogatottban kő kövön nem maradna, mert ilyen játékért tényleg nem is érdemes bejutni a vébé-döntőbe. Jön a német-argentin nyolcaddöntő, hétfőn a XXI. század magyarjai, a szlovákok csapnak össze a hollandokkal, Brazília pedig Chile ellen próbálhat meg újra normálisan játszani.

Vegyes linkek a végére:

- Sixx eltemeti az angol válogatottat az Engerland szurkolói blogon

- Deathcrow büszkén búcsúzik a koreai csapattól a Korea tigrisei blogon

- Blatter FIFA-elnök zombivá változott a történtek hatására

- Mégsem volt gól Lampard lövése

- Anális vuvuzela (18+)

- A nap animgifje: Heinze lenyom egy pofont az őt a kamerájával véletlenül arcon vágó operatőrnek az argentin-mexikói meccsen

- A kiesés visszhangja az amerikai bulvársajtóban

Rovatok