Index Vakbarát Hírportál

Álmában találja ki a trükköket

2011. március 10., csütörtök 15:33

Kovács Péter “Petike” freestyle-világbajnokságot nyert Abu-Dzabiban, de a magyar mezőny annyira erős, hogy lehet, hogy az országos bajnokságon még a dobogóra sem fog felférni.

A Masters of the Game (MOTG) vb-n 24 játékos indult, az első napon mindenkinek egy háromperces fellépést kellett letudnia, a zsűri rangsorolta a versenyzőket. A rangsor egyben kiemelést is jelentett, a legjobb kezdett a leggyengébbel, a zsűri azonban nem mondta meg, ki hányas számot kapta. Petike abban azért biztos volt, hogy a legjobb ötbe beszavazták, mert az első körben egy könnyen verhető ellenfelet kapott .

A freestyle-ban háromszor 30 másodpercük van a játékosoknak, hogy bemutassák a trükkjeiket. 30 másodpercenként cserélnek, és az ellenfél megpróbálja valami nehezebb gyakorlattal előállni. Petike mind a négy párbajában győzni tudott, fejben is jól felkészült a versenyre . A blokkok egy része előre eltervezett, de sokszor kell improvizálni is, nem lehet előre tudni, hogy a másik mivel áll elő.

“Otthon stopperral mértem az egyes blokkokat, de aztán fejben is összeállt minden, nagyjából azért tudtam, hogy kinek mi lehet a gyenge pontja. Az új trükkök ötlete a legváratlanabb pillanatokban születik meg, van, hogy vonaton ülve, van, hogy éjszaka az ágyban fekve találok ki egyet” - mondta a felkészüléséről a tokaji freestyle-os.

A versenyt szabadtéren rendezték, tengerparton fújó szélre sokan panaszkodtak, Petike szerint ez nem volt akkora probléma. “Aki biztonsággal tud egy trükköt, azt a szél sem zavarja meg. Egyedül a fejes trükköknél volt érezhető komolyabban, azokból így én is kevesebbet mutattam be”.

A versenyen saját, addig sosem látott trükköket is bemutatott. Azt mondja, igazából nem a trükkök különlegesek, inkább az az újdonság, ki hogyan köti össze az elemeket. A freestyle-játékosok sokat tanulnak egymástól is, ellesik a másik trükkjeit. A világbajnoknak is van már néhány sajátja, ő találta ki a Petike-jump és Petike-roll néven ismert elemeket.

A döntőben a 2008-as világbajnok Seannal párbajozott. A francia inkább a labdák beszorítására törekedett, breakelt a blokkolt labdákkal, míg Petike dinamikus, nagyobb labdakontrollt igénylő elemeket mutatott be. Ez a zsűrinek is bejött, és végül az ő kezét emelték a magasba.

Kovács Péter szerint hiába ő a világbajnok, könnyen lehet, hogy a magyar bajnokságon kikap. Legalább hárman vannak, akik bármikor megverhetik, attól függ, milyen napot fognak ki. Itthon 32 fő alatt nem indítanak versenyt, nevezni trükköket bemutató videókkal lehet.

Rovatok