Index Vakbarát Hírportál

Tizenöten voltak Spanyolország ellen

2012.06.28. 16:32

A legfontosabb kérdés eldőlt: Spanyolország az olaszok 4-0-s legyőzésével megvédte Eb-címét.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az mondja Balotelli, hogy ő nem szokta ünnepelni a saját góljait, hiszen mit is ünnepelne rajtuk, neki ez a dolga. Szokott-e a postás ünnepelni, ha sikeresen kézbesít egy levelet? - tette hozzá magyarázatul. Lenyűgöző ember, egy filozófussal van dolgunk.

  • Alan Shearer korábbi angol válogatott kifakadt az angol Eb-szereplés és elvárások miatt:  "A legnagyobb dolog, amit az emberek erről a válogatottról mondanak, hogy a játékosok nagyon összetartanak. Az igazság az, hogy ha akarnék, bármikor tudnék hozni 11 srácot Newcastle központjából, akik ugyanolyan keményen dolgoznának. Több millió mérföldre vagyunk a topcsapatoktól.  A mi ligánk a legszórakoztatóbb, de csak azért, mert tele van külföldivel. Az egyáltalán nem jó, hogy ülünk itthon és azt hajtogatjuk, hogy megnyerjük a 2014-es vb-t. A valóság az, hogy nem fogjuk megnyerni. Mindig az történik, hogy kimegyünk egy versenyre, és azon gondolkodunk, hogy meg tudjuk nyerni. Ez a torna is bebizonyította ezt. Változtatnunk kell a felfogásunkon."

  • A németJerome Boateng a Manchaster Cityben játszott együtt Balotellivel. Jól ismeri a pletykákat is, például az olasz körül forgó prostituáltak, fürdőszobában gyújtott tűzijáték, az ifijátékosok közé bedobott darts nyíl és luxus autók. A német szerint csak a figyelmet akarja magára felhívni. „Egy vicces srác, pozitívan őrült, bár néha negatívan is. De jó ember.” Boateng szerint egy rejtélyes tehetség, de azt reméli, ezt nem ellenük fogja megmutatni.

  • Alessandro Del Piero, az olaszok volt válogatottja szerint Mesut Özil, Thomas Müller és Mario Gomez komoly veszélyforrást jelentenek, de nem félti az olaszokat mert szerinte kitudják használni a lehetőségeiket. „Sok sikert fogok kívánni a srácoknak, de ez minden. Sportoló vagyok, tisztában vagyok a babonákkal, ezért nem mondok többet."

  • 12 évvel ezelőtt, ugyanezen a napon a francia válogatott az elődöntőben megverte Portugáliát, így az Eb-döntőbe jutott. A rendes játékidő 1-1 volt, a hosszabbítás utolsó perceiben a franciák büntetőt kaptak, amit Zidane belőtt, így akkor még aranygóllal nyert Franciaország. A döntőben az olaszokat verték 2-1-re.

  • Lothar Matthäus szerint Balotelli ki tudja használni azt a fajta zsenialitását, hogy a játékot akár egyedül is eldöntse. Szerinte egy őrült zseni, és az olaszoknak nagy szüksége van rá.

  • Az olaszok játszották eddig a legtöbb 0-0-ás döntetlent az Eb-k kieséses szakaszaiban. Szám szerint négyet, az 1964 óta játszott tíz KO-s meccsükből.

  • A lényeg, hogy mindig a németek felé lejtsen, valahogy így:

  • Sami Khedira és Mats Hummels mind a négy Eb-mérkőzésen pályára lépett, de még egyszer sem szabálytalankodott. Hummels teljesítménye szinte hihetetlen, középhátvédként sikerült ezt megvalósítania.

  • Lothar Matthäus félig olasznak érzi magát az Internazionaléban töltött négy éve után és az olaszokkal való viszonyát különlegesnek nevezte. Szerinte a németek nem voltak sokkal meggyőzőbbek, mint a portugálok vagy a spanyolok. Az eddigi négy mérkőzéssel már bizonyítottak, de Matthäus szerint hiba lenne azt mondani, hogy ők lennének a kizárólagos favoritok. Példaként a bundabotrányból érkező olaszokat is megemlítette, akiket nagyon kedvelnek és kitűnően játszanak. A korábbi magyar kapitány kiemelte, az olaszok erőnléte és taktikája veszélyes lehet Löwéknek. Az Eb legnagyobb pozitív meglepetésének a német kapitányt tartja.

  • Ha eljutnak a tizenegyesikig a német-olasz elődöntőn, a két kapusé lehet a főszerep. Nézzük, milyenek is ők. Buffon egy februári, németek elleni barátságos mérkőzés után vállon veregette Manuel Neuert és megölelte. Dortmundban így már lehetőségük volt kicsit letesztelni egymást. A nyolc évvel idősebb olasz azzal viccelődött: „Manuel, te vagy a legjobb a világon.”  A két kapus nemcsak korban különbözik, személyiségében is. Buffon szókimondóbb, és nemrég botrányt kavart, amikor egy cseh modellt vett feleségül. Neuer pedig olyan, mint egy udvarias, félénk diák. A német edző, Joachim Löw elismerte Buffon nagy tapasztalatát, és azt hogy kicsit agresszívabban játszik, de Neuert jobbnak találja.

    Buffon már az angolok ellen megmutatta, mennyit jelent a csapatának, nemcsak büntetőt fogott, de a csapatában is ő tartott a hitet.

  • Olvasható le portugálul tudóknak Ronaldo szájáról a 11-esek és a vereség után.

  • Este egész Itália és maga a pápa is a képernyők előtt követi az Európa-bajnokság elődöntőjét. XVI. Benedek pápa a német válogatottnak szurkol, a Juventus-drukker Tarcisio Bertone, szentszéki államtitkár vezette olasz bíborosok pedig az azzurriknak. Rómában az angolok legyőzése utáni ünneplésben több templomnak is félreverték a harangját.

    A meccset kivetítőn sugározzák a római Olimpico Stadionban is, Milánóban a dóm előtti téren, Velencében a Szent Márk téren, Nápolyban a tengerparti Plebiscito téren gyűlik össze a város a közös szurkolásra. Utóbbi helyszínre félmilliós tömeget várnak.

    Szabadtéren nézik a mérkőzést a májusban földrengéstől sújtott Emilia Romagnában is, ahol a katasztrófavédelem emberei és az otthontalanná vált lakosság együtt követi a Squadra Azzurra szereplését. Egyenesben nézik az elődöntőt az olasz kórházakban és börtönökben is.

  • Cesc Fabregas megálmodta, hogy az elődöntőben büntetőrúgások döntenek majd, ezért is vállalta el az utolsó tizenegyest. "A szövetségi kapitány második rúgónak jelölt, de kijelentettem, hogy én akarom elvégezni az ötödik büntetőt. Amikor odaálltam, azt mondtam a labdának, hogy ma történelmet kell írnunk, nem hagyhat cserben."

  • Televíziós nézettségi rekordot döntött Spanyolországban a szerdai elődöntő,

    A 13 perces büntetőpárbajt 18,1 millióan látták. Ebben az időszakban a tévézők 83,3 százaléka nézte a 11-eseket.

    A rendes játékidőben 14,2 millióan szurkoltak a készülékek, kivetítők előtt (75,3 százalékos nézettség), ez a hosszabbítás során 16,5 millióra emelkedett (77,1).

  • Kazimierz Górski, a legendás szövetségi kapitány nevét viseli a jövőben a varsói Nemzeti Stadion,

    A közvélemény attól tart, hogy a névadás árthat az arénának, mivel az aggodalmak szerint a nehezen fenntartható nemzeti stadionnak körülményes lesz olyan szponzort találni, amely nem ragaszkodna saját nevének feltüntetéséhez a sportlétesítmény hivatalos nevében.

    A 2006-ban elhunyt Kazimierz Górski 1970-től hat éven át volt a lengyel nemzeti együttes szövetségi kapitánya. A válogatottal 1972-ben aranyérmet szerzett a müncheni olimpián és négy évvel később ezüstérmes lett Montrealban. Az 1974-es németországi világbajnokságon pedig harmadik helyezést ért el. Később görög csapatokat irányított, többek között a Panathinaikoszt is, majd 1991 és 1995 között ő vezette a lengyel szövetséget (PZPN).

  • A korábbi teniszező Goran Ivanisevic számára szimpatikus az olasz válogatott Mario Balotelli karaktere.

    „Nagyon kedvelem őt, talán még nálam is őrültebb. Olyan sportoló, aki magában és az ellenfélben is kárt tud tenni a pályán. Érdekes személyiség, akinek több oldala is van" - nyilatkozta Ivanisevic a Corriere dello Sportnak.

  • Forradalmi játékkal, újra döntőben

    Ronaldo még mindig arra vár, hogy megrúgja tizenegyesét, írja a Spanyolnátha.

  • A spanyol védő tippversenyt hirdetett a facebookon, aki eltalálja az olasz-német elődöntő eredményét, az két jegyet kap Piquétől a döntőre. Tippelni az első félidő végéig lehet, és a tizenegyes rúgásokra is gondolni kell. A helyes tippelők közül Piqué véletlenszerűen választja majd a jegynyertest.

  • Gianluigi Buffon hihetetlennek tartja hogy az elődöntőben vannak, de most már nagyravágyóbb és üldözőbe veszi az álmát. 1997 óta tagja az olasz válogatottnak, és szinte már mindent elért válogatott és klubszinten is, de valami még hiányzik neki. Buffon álma megnyerni az Eb-t. 1996-ban az U21-es válogatottban Európa bajnok lett, de felnőtt korosztályban is szeretne nyerni.

  • Nani és Alves nem tudta a sorrendet

    A portugál kapitány, Bento játékosai a tizenegyeseknél összekeverték a sorrendet, a harmadik rúgónak Nanit jelölték, ám Bruno Alves indult el a büntetőponthoz. Nani azonban még időben észbe kapott, és be is lőtte a maga tizenegyesét, a negyedikként érkező Alves azonban hibázott.

  • „Naná, hogy a meccsre jöttünk Varsóba, de az első dolgunk az lesz, hogy a lerombolt varsói gettó helyén felépült házakat, dombokat megnézzük. Sokkolni akarjuk magunkat” - mondta a drezdai egyetemista a szállodában, és régi várostérképek voltak a kezében, komolyan gondolta a sokkolást. Hozzátette, az olaszokat úgyse tudják sokkolni, de valahogy túl fognak lépni rajtuk. - tudósított Ághassi Attila a helyszínről.

    A gettót a 27 napig tartó lázadás után a németek lerombolták, és akkora pusztítást végeztek, hogy utána a lengyelek nem takarították el a romokat, csak betemették.

  • Daniele De Rossi elmondta, hogy az olaszok nem változtatnak játékstílust a németek ellen. „Nem szabad változtatni azon, amit az elmúlt két évben csináltunk. Haszontalan lenne. Valószínűleg nem annyit fogjuk birtokolni a labdát, mint ahogyan Anglia és Írország ellen tettük mert most egy jobb csapat ellen fogunk játszani.”

    Az olasz középpályás nem biztos, hogy pályára léphet mert kisebb sérülésekkel, köztük hátproblémával küzd. De mindent megtesz azért, hogy játszhasson a németek ellen.

  • Kevés szóval a Twitteren:

    Gerard Piqué: A döntőben! Nagyszerű! Gyerünk tovább!

    Cesc Fabregas: Döntősök!

    Andrés Iniesta: Micsoda boldogság! Mi vagyunk a döntőben! Milyen nagyszerű ez a csapat! Köszönöm mindenkinek!

  • Egy német bulvárlap szerint a szövetség megkérte, Khedira barátnőjét, a modell Lena Gerckét, hogy ne legyen túl szép, mert ha nem visszafogott a megjelenése, berághat a többi, hiú futballistafeleség, akik persze a válogatottakon vezethetik le irigységüket, és ezzel ronthajták a morált.

  • A horvát válogatott, és a Tottenham középpályásáért, Luka Modricért vívott harcban úgy látszik, már csak a Manchester United és a Real Madrid maradt talpon. A középpályás sorsa egy héten belül eldőlhet, ára 30 millió font. - írja a The Sun.

  • Mindenközben itthon egy dj-vel kevesebb

    DJ Hooper Salzburgban futballozott legutóbb, aztán egy mátészalkai discóban folytatta, most a Pécshez igazolt.

  • A német szövetségi kapitány, Joachim Löw amíg lehet, egyik játékosának sem mondja meg, kezd vagy sem csütörtök este az olaszok ellen. Valószínűleg csak 17:30-kor a csapatérekezleten hirdeti ki a kezdőt, hogy Prandellinek is minél kevesebb ideje legyen új taktikát kitalálni.

    A negyeddöntőben a németek kezdője már jóval korábban nyilvánosságra került, a csapattagok úgy vélték, hogy tudatosan szivárogtatja ki valaki az érzékeny információkat.

  • Még nem végleges adatok alapján a vasárnapi olasz-angol mérkőzés volt minden idők legnézettebb Európa-bajnoki negyeddöntője.

    Eddig húsz közvetítő cég adta meg a nézettségi adatokat, amelyek alapján már biztos, hogy több mint 100 millióan nézték a meccset.

    A rekordot a 2004-es portugál-angol negyeddöntős meccs tartja 228,2 millió nézővel, ám az UEFA még több mint 100 közvetítő cégtől várja a számadatokat. Nagy-Britanniában 20,3 millióan, Olaszországban pedig 21,8 millióan nézték a mérkőzést.

  • Az Eb-k történetében a portugálok eddig csak kétszer játszottak a rendes játékidőben 0-0-ás döntetlent. Az idei tornán a spanyolok elleni elődöntőben, valamint 1984-ben, az NSZK ellen.

Rovatok