Index Vakbarát Hírportál

Tizenöten voltak Spanyolország ellen

2012.06.29. 16:01

A legfontosabb kérdés eldőlt: Spanyolország az olaszok 4-0-s legyőzésével megvédte Eb-címét.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Giorgio Napolitano köztársasági elnök, aki tegnap szintén gratulált az olasz válogatottnak, ma reggel telefonhívást kapott a Vatikánból. XVI. Benedek nevében a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi atya fejezte ki tiszteletét az olasz válogatottnak, amiért legyőzték Németországot.

    A tegnap esti meccs után Prandelli és fiai zarándoklatot tettek a krakkói Szent Család plébániára. A gyalogos zarándoklat kb. 10 km hosszú volt, hajnali ötre értek vissza a szálláshoz.

  • Özil Twitterén kért bocsánatot: „Sajnálom, hogy nem kerültünk a döntőbe. Sokat kell dolgoznunk a jövőben, hogy erősebbek legyünk. Köszönöm a rajongók támogatását."

  • A FourFourTwo magazin magyarországi kiadványának Eb-re nyomott különszámához négy címlapot álmodott meg a szerkesztőség: Miért Anglia győz?, Miért Németország győz?, Miért Hollandia győz?, és a negyedik címlap: Miért nem Spanyolország győz? Távol áll tőlünk más sportkiadványokkal foglalkozni, de ebben a pillanatban epikusnak tartjuk. Persze a negyedik még bejöhet.

  • írta Frady Endre verse


    „Dajcsland, Dajcsland unter allesz!”
    Na, ebből most víg kis dal lesz,
    S dúdolják bősz Balotellik,
    Midőn fiuk két gólt ellik.

    Megmutatja most e beste,
    Oly kemény a felsőteste,
    Mint a karbonátos márga.
    Jutalmának színe sárga.

    Túlterhelt a német kapu,
    S otthonában Neuer apu
    Idegesen baltát ragad:
    „Tetves tévé, add meg magad!”

    Azúr térfél, germán vizit…
    Végül véleményes tizit,
    Rúg be Özil Buffon mellett.
    Lahméktól ma ennyi tellett.

    Jön a döntő, digó-ibér!
    Annak tétje nem mini-bér,
    Hanem, hogy az ukrán katlan
    Gyepén ki lesz halhatatlan.

  • A német kapitány szerint Cesare Prandelli sokat változtatott támadásban, és van két rendkívüli csatára, akiket ügyesen használt ellenük. Az olaszok támadását és védekezését taktikailag nagyon jól volt felépítettnek látta. Löw szerint ha az olaszok helyzetbe kerülnek, akkor hihetetlenül okosan tudják azt kihasználni. Elismerte, hogy az olaszok, erősebbek mint 2010-ben.

  • "Azt gondoltam, hogy a 16 évvel ezelőtti angliai győzelmünk után most ismét megértünk a sikerre. Ezen a tornán nem az igazi német csapatot láttuk. Az olaszok ellen mintha valami megbénította volna a játékosokat. Valami még mindig hiányzik a csapatból. Ugyanakkor más országok, mint Anglia, Franciaország és Hollandia örülnének, ha eljutottak volna idáig. Most várnunk kell újabb két évet a következő nagy tornáig" - mondta Franz Beckenbauer.

  • „Van még két napunk felkészülni a meccsre, lesz időm gondolkodni azon, ki a legjobb választás a kezdőbe. Az olaszok megtalálták a tökéletes középpályát Pirlóval és De Rossival, és nagyon jó védelmük is van. Szerintem ugyanazok fognak náluk játszani, akik a németek ellen játszottak. Csapatuk tengelye Pirlo és Balotelli. Amikor a csoportkörben találkoztunk velük, az első félidőben jobbak voltak. Ők okozták számunkra eddig a legtöbb problémát."

  • A volt német középpályás, Mehmet Scholl elmondta, hogy Mats Hummels teljesítményétől egyáltalán nincs elragadtatva és kritizálta a Dortmund védőjét."Biztos vagyok abban, hogy soha, de soha többé nem fogja ezeket a hibákat újra elkövetni, de ilyen magas szinten ezeket a rontásokat azonnal megfogják büntetni. Ma ez halálos volt."

  • Ricardo Montolivo, az olaszok középpályása a Twitterén örül: "Az álom folytatódik...hatalmas! Az Eb utolsó fejezete következik."

  • "Az első félidőben még valahogy tudtunk ellenük játszani, de a másodikban már bámulatosan védekeztek az olaszok. Pirlót, Montolivót és De Rossit nem tudtuk kontrollálni, a középpályán vesztettük el a meccset. Egy ilyen vereség után persze, hogy csalódottak vagyunk. Hittünk a célunkban, de nem tudtuk elérni. De a csapat még tud fejlődni, hiszünk ezekben a játékosokban, és tanulni fogunk a tornán szerzett tapasztalatokból" - mondta Jurgen Klinsmann, egykori német szövetségi kapitány.

  • A német szövetség a végső győzelem esetén a keret mind a 23 tagjának rekordot jelentő 300 ezret fizetett volna. A DFB könnyedén ki tudja utalni a 2,3 milliós prémiumot, ugyanis az európai szövetségtől 16 millió eurót kap az Eb-szereplésért.

    "Kis profittal zárjuk a tornát, ezt megosztjuk majd a Bundesligával" - közölte pénteken Wolfgang Niersbach, a DFB elnöke.

  • "Nyilvánvaló, hogy a fináléban nagyon jól kell futballoznunk, úgy vélem, ötven százalék esélye van mindkét csapatnak a győzelemre" - mondta a spanyolok kapitánya.

  • "Spanyolország a döntő favoritja - jelentette ki az olaszok kapitánya. - Persze mi is ott leszünk a pályán, és éppen a mai győzelmünk az újabb lelkesítő példája annak, mire vagyunk képesek nemzeti mezben."

  • A labdarúgó Európa-bajnokságok történetében még nem fordult elő, hogy egy ország megvédte volna a címét. A spanyoloknak erre most lehetőségük nyílik a vasárnapi, kijevi fináléban. A bravúrhoz 1964-ben a Szovjetunió és 1976-ban az NSZK állt a legközelebb, de végül mindkét csapat kikapott a döntőben.

  • A német védő csalódott az elődöntő miatt. Hummels beismerte, Balotelli első góljánál nagyot hibázott. "Elcsesztük az első félidőben. Nem tettem elég jól a dolgomat és nagy szerepem volt az első gólban.”

  • Miroslav Klose ötödször lépett pályára elődöntőben nagy tornán, korábban erre egy játékos esetében sem volt példa.

  • A spanyol válogatott kétszeres Eb-győztes, 1964-ben és 2008-ban nyertek. Az olaszok mindössze egyszer, 1968-ban lettek Európa legjobbjai.

  • A Tottenham 32 millió fontot ajánl a Portónak Joao Moutinhóért. A portugál válogatott középpályással az eligazoló Luka Modricot helyettesítenék - írja a Daily Star.

  • A portugál Pedro Proenca vezeti a vasárnapi, spanyol-olasz döntőt az Európa-bajnokságon. A 41 éves Proenca és csapata eddig a spanyol-ír és a svéd-francia csoportmeccset, valamint az olasz-angol negyeddöntőt dirigálta az Eb-n. Portugál játékvezető első alkalommal fújja majd a sípot Európa-bajnoki döntőben.

  • Joleon Lescott, az angolok hátvédje a Twitterén gratulált Balotellinek és David Silvának. Miután az angolok már búcsúztak, így Lescott két Manchester City-beli csapattársának örülhet. "Gratulálok Super M. és Merlinnek a döntőbe kerüléshez, most már nem bánom, ki nyer.”

  • "A csapattársaim nem voltak dühösek, amikor sárgát kaptam azért, mert levettem a mezem. Viszont látták a testem, és féltékenyek lettek."

  • A Daily Star azt írja, a Manchester City gigantikus összeget, heti 225 ezer fontot kínál Robin van Persie-nek, ha az hozzájuk igazol jelenlegi csapatából, az Arsenalból.

  • Egy 13 és egy 15 éves fiút fogtak el a rendőrök, miután azok rasszista bejegyzéseket tweeteltek Ashley Youngról és Ashley Coleról az angolok kiesése után.

  • (via Tumblr)

  • Németország még soha nem tudta legyőzni az olaszokat nagy világversenyen. A Nationalelfnek a csütörtöki lehetett volna az 500. nyertes mérkőzése, ám erre, csakúgy mint az olaszok elleni Eb- vagy vb-sikerre, még várnia kell. "Mindig ugyanaz a történet az olaszok ellen, kétségbeesettnek érzem magam" - szomorkodott Wolfgang Niersbach, a német szövetség elnöke.

  • "Kétszer figyelmetlenek voltunk, mindkétszer megfizettük az árát" - nyilatkozta a németek edzője. "Az első góljuk egy olyan beadás után született, melynek egyszerűen nem lett volna szabad megtörténnie, a második találatuk előtt pedig óriási területet hagytunk nekik. Egy ilyen elődöntőben egyszerűen megengedhetetlenek az ilyen hibák."

  • Claudio Marchisio, az olaszok középpályása elmondta, bebizonyították, hogy a világbajnok spanyolok szintjén vannak. „Többé már nem félünk és mindent kifogunk hozni magunkból, ami még bennünk rejlik.”

Rovatok