Index Vakbarát Hírportál

Tizenöten voltak Spanyolország ellen

2012.07.01. 15:40

A legfontosabb kérdés eldőlt: Spanyolország az olaszok 4-0-s legyőzésével megvédte Eb-címét.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Dino Zoff, egykori legendás olasz kapus reméli, hogy Buffon rekordot tud felállítani.  „Azt gondolom, Olaszország a kedvenc. Nagyszerű teljesítményt hoztunk Németország és Anglia ellen, a spanyolok pedig túljutottak a franciákon és a portugálokon. De nem játszották a legjobbjukat. A döntetlennél a két világklasszis kapus, Buffon és Casillas egyértelműen a döntő meghatározó emberei lehetnek, de ez függ attól, hogy milyen taktika szerint játssza a két csapat a mérkőzést."

  • Fabio Capello, a volt angol szövetségi kapitány szerint az olaszok középpályán nyerhetnek a spanyolok ellen. Capello úgy gondolja, hogy egyedül az olaszoknak sikerült a spanyolok ellen majdnem tökéletesen játszani. Szerinte ha odafigyelnek arra, hogy a spanyolok ne birtokolják folyamatosan a labdát, akkor megszerzik a trófeát. Biztos benne, hogy Cesc Fabregast játszatja majd csatárként Del Bosque.

  • "Vodkáztam"- válaszolta Platini a Szport Ekszpressnek arra a kérdésre, hogy mit is csinált az Eb alatt. Komolyra fordítva a szót elmondta, összességében elégedett az Eb-vel, igaz, fáradtabb, mint 2008-ban volt. "Ausztria és Svájc esetében az volt jó, hogy két hasonló világról beszélünk, Ukrajnánál és Lengyelországnál ez nem így volt, de sikerült megoldanunk."

  • A portugál csatár első helyen áll a Castrol Edge Index listáján, 9,68 ponttal. A pontokat statisztikusok adják, minden mérkőzést elemeire bontanak, és azok alapján osztályozzák a játékosokat. Távoli passzok, futott méterek, gólok egyaránt számítanak. C. Ronaldo a hollandok és a csehek elleni teljesítményével került az élre.

    A második Pepe, a harmadik Piqué, de még az ötödik Balotellinek is van esélye megelőzni Ronaldót.

  • Az UEFA becslései szerint a minden idők legnézettebb Eb-mérkőzése lehet a vasárnapi spanyol-olasz döntő. A 130 közvetítő partner segítségével 250 millióan láthatják a közvetítést élőben, de arra számítanak még legalább 100 millióval növekedhet ez a szám világviszonylatban.

    A kijevi stadionba 64 ezer néző fér be.

  • Kapj úgy sárgát, mint Balotelli!

    Balotelli kétségtelenül ikonná vált, Japánban már le is másolták a mezlevételes gólörömét. Tokurát persze ugyanúgy meg is büntették.

  • Anglia nyolcból hét büntetőpárbajt elveszített, az 1996-os Eb-n Southgate hagyott ki egyet, aki vallja, sportpszichológus kell, hogy legközelebb már nyerjenek. Szerinte az elveszített párbajok mindenki fejében ott vannak. "Hiszek benne, hogy segíthet a pszichológus. Nem a szerencséről szól a 11-es, hanem arról, hogyan tudsz nyomás alatt teljesíteni. Én nem tudtam, csak egy ugrás volt a sötétbe, de szükségünk van olyan stratégiára, amivel a stresszt kezeljük."

  • Az angol csapatkapitány szerint sportszerűtlen csak a gyenge teljesítményt nyújt Rooneyt támadni a kiesés miatt.  "Annyi a felelőssége, mint a 23 játékos bármelyikének. Valószínűleg mindenki a 2004-es Eb-n mutatott játékot várta el tőle, ahogy ő maga is, és azt hitték, majd egyedül megnyer mindent" - mondta Gerrard.

  • A horvát játékos 2008 óta 110 meccset játszott a Tottenhamben. Most az Eb után lemondott szövetségi kapitánnyal, Biliccel együtt a Lokomotív Moszkvába szerződik.

  • Elton John szombaton este kétórás segélykoncertet adott az AIDS-betegek javára Kijevben. Az Eb-hez kapcsolódó rendezvényen második hazájának nevezet Ukrajnát, és arra kérte a polgárait, hogy hagyjanak fel a melegek elleni erőszakkal. A múlt szombaton több melegjogi aktivistát is megvertek, akiket kórházban kellett ápolni.

  • „Harmadikától visszaállunk a régi étlapra, addig ez marad” - a mondat a Saljut Hotel szomszédságában lévő pizzéria alkalmazottjától származik. Az Eb-spagetti ára másfélszerese az egyébként normál árnak, vagyis körülbelül 10 euró.

  • „Számlával kétszáz hrivnya, számla nélkül száz hrivnya a taxi” - mondta a sofőr, aki megnyugtatott, a döntő után 500 hrivnya (50 euró) lesz a tarifa. Még akkor is, ha három vagy négy kilométert kell mennie, mert egymás közt így állapodtak meg, és mert egy kis fuvar miatt lemaradhat egy nagyról. A repteret már vállalják 250-ért is hétfő reggel, eredetileg száz hrivnya lenne" - írta tudósítónk, Ághassi Attila Kijevből.

  • Michel Platini UEFA-elnök nem ért egyet azokkal, akik szerint unalmas a címvédő és ezúttal is döntős spanyol válogatott játéka."Impresszív, ahogy járatják a labdát. Ez egy ilyen stílus, de magas fokú technikai képzettséget és taktikai érettséget igényel" - mondta a sportvezető arra reagálva, hogy több szakértő fanyalgott, amiért a spanyolok kevés helyzetet kialakítva győztek a franciák elleni negyed- és a portugálokkal vívott elődöntőben.

    Platini  Olaszországról is beszélt: "Pozitív értelemben megleptek. Úgy gondolom, hogy a két legtechnikásabb csapat jutott a döntőbe." Szerinte Balotelli briliáns játékos, amit az mutat a legjobban, hogy az olaszok akkor játszottak a leggyengébben a tornán, amikor a Manchester City csatára nem kapott helyet a kezdőcsapatban az írek elleni utolsó csoportmérkőzésen.

  • Ha hosszabbítás lesz, kijevi idő szerint csak hétfőn avatnak győztest.

  • Németország nem jutott a döntőbe, de a német drukkerek megelőlegezték csapatuknak a bizalmat, jó néhányan Kijevben vannak, és jobb híján egy jó meccsben bíznak.

  • Kijevben 30 fok lesz vasárnap – reggel hétkor már 20 volt -, estére pedig a legideálisabb futballidő.

  • A Welt am Sonntag című lap közlése szerint a megkérdezettek 44 százaléka válaszolta azt, hogy a címvédő és világbajnok spanyolok legyőzik az olasz együttest, amelynek sikerét 32 százalék tippelte. A többi válaszadó nem tudott dönteni. A 18 és 29 évesek közötti korosztály szinte egységesen Vicente del Bosque csapata mellett szavazott, a fiatalok 79 százaléka gondolta ezt.

  • „Ukrajna kitett magáért a rendezésben, elhiszem. De arról miért nem írnak, hogy a csernobili balesetet megszenvedők életjáradékának egy részét el akarja venni az ukrán kormány? A Femennel, a félmeztelen nőkkel tele van minden, de azzal nem, hogy a vezető ukrán politikusok saját kórházukra, ahol csak őket lehet ápolni, többet költenek mint az egész kijevi egészségügyre?” - kérdezte sodró lendülettel egy szurkoló, akinek szavait egy magyar tolmács segítségével értettük meg.

  • Rainer Bonhof az egyetlen olyan futballista, aki kétszeres Európa-bajnoknak vallhatja magát. „Nem is tudtam, hogy nincs rajtam kívül senki. A statisztika egyáltalán nem érdekel, mert nem valós. Éppencsak bekerültem az utazó keretbe 80-ban, alig játszottam" - mondta a Kickernek. A Marca címe is a játékossal példálózik: 12 spanyol Bonhof nyomában.

  • Legalább százan álltak jegyre várva a kijevi Olimpiai Stadion előtt már szombat este, és páran nagyon boldogan mutatták is, hogy bent lesznek a döntőn. Sem az olaszok, sem a spanyolok nem rohanták meg a várost, az üzérek nagyon bánták, hogy nem a németek jutottak be, akik sokkal inkább kísérik csapatukat.

  • A 2010-es világbajnokságon jóslatairól vált híressé Paul, a polip, aki egy-egy mérkőzés előtt előre jelezte, melyik csapat arat győzelmet. A mostani Eb alatt a karkkói állatkert elefántlányától várnak hasonló jövendölést a kíváncsiskodók: az ormányos állat szerint az azzurrik örülhetnek holnap este, mivel az olasz és a spanyol zászlóval ellátott tálak közül az előbbiből kezdett sárgadinnyét falatozni. Paul is hasonlóképp árulta el, ki jár majd sikerrel, őt azonban már nem kérdezhették meg, ugyanis 2010 októberében távozott az élők sorából.

  • Az olasz válogatott cserekapusa, Salvatore Sirigu bevallotta: ötlete sincs, csapatuk hogyan verhetné meg a spanyolokat az Eb-döntőben.

    „Őszintén szólva nem tudom, mivel verhetnénk meg őket. Úgy kell kimennünk a pályára, hogy a legjobb formánkat hozzuk. Amiben biztos vagyok, hogy mentálisan nagyon erős a csapatunk. Elhallgattattuk a kétkedőinket, megérdemelten kerültünk a döntőbe" - mondta a PSG kapusa.

  • A Borussia Dortmund igazgatója, Joachim Watzke szerint a klub Eb-t megjárt játékosait motiválni fogja az kiesés, mert minél hamarabb feledtetni akarják majd a kudarcot.

    A dortmundi négyesből csak Hummels kapott komolyabb szerepet a tornán, Götzének tíz perc jutott, míg Gundogan és Schmelzer pályára sem lépett.

  • Az UEFA 100 millió eurót oszt szét nagyjából 580 klub között. 60 milliót az Eb-n szerepelt játékosok csapatai kapnak, a maradék 40 millión pedig a selejtezőkön szerepelt futballisták klubjai osztoznak.  A 2008-as Eb után 55 millió eurót kapott kevesebb, mint harmadennyi klub.

    "Ezzel nemcsak az az 580 egyesület nyert, amely részesül a pénzből, hanem a futball egésze is" - mondta Karl-Heinz Rummenigge, az európai klubokat képviselő szervezet vezetője.

  • Az olasz csatár megmagyarázta, miért kapott a mezlevételes gólöröménél sárga lapot: "A bíró meglátta a testem, és irigykedni kezdett, ezért büntetett meg."

  • A krakkói állatkert jóselefántja olasz győzelmer vár.  Az ormányos az olasz és a spanyol zászlóval ellátott tálak közül az előbbiből kezdett sárgadinnyét falatozni.

  • "Meghívom Shakirát a döntőre, hogy lássa, mit is csinálunk a barátjával, Piquével" - keménykedett az olasz csatár a barcelonai védő nőjével.

  • Minél hamarabb elfelejtené a kiesést a német válogatott Miroslav Klose, aki még legalább két évet akar lehúzni a válogatott színeiben.

    „Ha fitt leszek és egészséges, akkor semmi sem akadályozhat meg, hogy ott legyek a 2014-es világbajnokságon" - nyilatkozta a csatár a Bildnek.

  • Az olasz Fabio Capello lehet Dick Advocaat utódja az orosz kispadon, miután a holland edző távozott a csalódást keltő Eb-szereplés után.

    A Sport-Express információi szerint a korábban az angol válogatottat dirigáló Capello előbb meg akarja várni, hogy ki lesz az Orosz Labdarúgó Szövetség vezetője.

Rovatok